Google Website Translator

tiistai 2. helmikuuta 2016

TVn nykyinen tarjonta ja omat suosikkini

Vaikka aina valitan, että Vaasassa ovat asiat huonosti ja kaikki menee päin istumalihasta, niin aina joskus yllätyn iloisesti. Edellinen yllätys on viljelypalstani kulmalla kasvanut koivu, joka käytiin 2014 poistamassa parin tunnin sisällä siitä, kun olin soittanut ja pyytänyt sen kaatamista. Itse olin valmistautunut n. 1/2 vuoden odotukseen. Tänään tuli toinen yllätys. Kävelin lauantaina täältä meiltä Haapaniemen kautta Melaniemelle ja kuten joka talvi, Haapaniemen tiet olivat peilijäässä eikä hiekkaa missään. Lähetin maanantaina aamulla sähköisen viestin Vaasan kaupungille palautepalvelun kautta. He vastasivat heti pahoitellen asiaa ja sanoivat yrittävänsä hoitaa asian paremmin. Maanantaina iltapäivällä kävelin taas samaa reittiä ja todellakin, tiet oli hiekoitettu. Upeaa ja nopeaa.

Tammikuun alusta lähtien useilla TV-kanavilla ovat pyörineet mainokset uusista ohjelmista tai vanhojen ohjelmien uusista kausista. Jotkut niistä ovat jo alkaneet, joidenkin alkua saadaan vielä odotella. Onhan se kiva, että on jotain, mitä odottaa. Tosin niitä uusia ohjelmia/kausia toistetaan sitten useampaan kertaan viikon aikana joko samalla tai sisarkanavalla. Jotenkin tuntuu, että uuden ohjelman uutuudenviehätys katoaa aika äkkiä, jos jokainen osa on tarjoilla 3 kertaa/viikko.

TV programs
Itse historiadokumenttien ystävänä olen tyytyväinen, että niitä on alkaneena vuonna ollut tarjoilla jopa runsaasti. Tosin jotkut sarjoista ovat jo uusintakierroksella. Mutta hyvän historiadokumentin voi toki katsoa kahteenkin kertaa. Muttei enää kolmatta. Sellaiset ohjelmat kuin Teeman Viktoriaaninen koti ja Elämää keskiajalla ovat katsomisen arvoisia toisellakin kertaa. Omalla tavallaan kiehtovia ovat myös Kutosen Koodeja ja salaliittoteorioita sekä Historian mysteeriot. Sen lisäksi on tarjoilla italianamerikkalaisten historiaa, Britannian siirtomaiden sotilaiden tarinoita toisesta maailmansodasta jne. Fiktiivistä historiaa taas edustaa mm. AVAn Valtiattaren uudet osat ja nykyhistoriaa lähikuvat Britannian hovista.
TV programs
Olen intohimoinen tietovisojen ystävä. Ne vaan tuntuivat kokonaan kadonneen TV:stämme. Yhteen aikaan visailuja oli useampia viikossa ja sitten... Ne vain hävisivät. Onneksi pari viikkoa sitten tuli pelastus Haluatko miljonääriksi-visailun palattua ruutuun. Vihdoinkin lauantaisin saa taas teroittaa harmaita aivosoluja.
Kummallista, että kun jollakin pääkanavista jonkin tyylilajin ohjelmat lyövät itsensä läpi, samantyylisiä ohjelmia alkaa heti pulpahdella kaikille kanaville useampana erinimisenä ohjelmana. Tietovisat niiden kulta-aikaan ovat yksi esimerkki. Sittemmin ovat tulleet tositv, kokkiohjelmat, remonttireiskailut, bisnesohjelmat, naittamis-, treffailu- ja deittihöpinät  ja monet muut samanlaiset genret. Sääli sinänsä, koska yksi hyvä jonkin genren ohjelma hukkuu tänä päivänä samanlaisten keskinkertaisten ohjelmien tarjontaan.

TV programs
Paitsi historiallisista ohjelmista, pidän itse kahdesta suuntauksesta. Toinen ovat kokkiohjelmat. Eivät kaikki, vaan jotkin valikoidut. Suomalaisista ao. tyypin ohjelmista löytyy ihan katsottavia kuten Kaappaus keittiössä ja Siken Ruokaa rakkaudella. Myös ohjelmat tyyliin Koko Suomi leipoo (josta on nähty myös Britannia ja Ruotsi leipoo) ja aikanaan nähty Master Chef Suomi ovat siinä mielessä mukavia, että niissä ei ainoastaan kilpailla vaan myös välillä neuvotaan sekä kilpailijoille että katsojille uusia taitoja. Ulkomaisista ruokaohjelmista ehdottomia suosikkeja ovat Master Chef Australia ja Canada. Niistä löytyy sopivasti kilpailua, reilua toverihenkeä ja kaverin kannustusta, neuvoja ruokien laittoon ja omanlaistansa leppoisaa jännitystä. Sen sijaan vastaava amerikkalainen versio samoin kuin useat amerikkalaiset kokkikilpailuohjelmat välillä suorastaan inhottavat. Siinä missä muissa saman konseptin ohjelmissa kilpailijat myös ystävystyvät, opettavat ja kannustavat toisiaan, auttavat kanssakilpailijoita ja surevat huonojen puolesta, amerikkalaiset kilpailijat tuntuvat inhoavan toisiaan, haukkuvat kanssakilpailijoita, iloitsevat kaverin putoamisesta ja kehuvat ylettömästi yliarvioiden omia taitojaan. Niin periamerikkalaista ja samalla perin "epäurheilijamaista".
Muutama muukin ruokaohjelma on viime aikoina pistänyt silmään. Lauantaisin AVAlta tulee ihana Paul Hollywoodin (toinen Koko Britannia leipoo-ohjelman tuomareista) ohjelma Hyvän leivän juurella. Siinä Paul opettaa joka osassa jollakin tyylillä leivotun herkullisen perusleivän teon ja tekee sitten tuosta perusleipätaikinasta myös erilaisia muunnoksia. Varmasti sarjan osat löytyvät AVAn katselukanavalta suomeksi tekstitettynä, mutta alkuperäiset ohjelmat ja erilaisten perusleipien leipomisohjeet voit käydä katsomassa myös täältä . Ruokaa ja historiaa puolestaan löytyy Foxilta ohjelmasta Ruoan tarina.

TV programs
Toinen lempiohjelmalajini ovat piikikästä ja nerokasta sanailua sisältävät ohjelmat. Sellaiset kuin Uutisvuoto, Hyvät ja huonot uutiset, Siskonpeti ja ajoittain YLE Leaks. Kun sanailu yhdistetään huumoriin, parempaa ohjelmaa saa etsiä. Oli se sitten kotimainen tai ulkomainen. Katson edelleenkin sen seitsemättä kertaa uusintana lähetettäviä Nannyn jaksoja ihan vain sen ihailtava, nopeatempoisen ja terävän sanankäytön takia. Jännityksellä odotan myös ensi lauantaina alkavaa suomalaista versiota Saturday Night Livestä. Jos meidän versiomme pääsee edes jotenkin lähelle alkuperäistä terävyydessään ja ajankohtaisuudessaan, olen tyytyväinen.

Old Finnish movie
Oma lukunsa TV-ohjelmistossa ovatkin sitten elokuvat. Kaikista eri kanavilta näytettävistä elokuvista vain muutama kuukaudessa on sellaisia, joita ei aiemmin ole nähty. Koska kohdallani kaikki tosikot väkivalta- ja kauhuelokuvat ovat pois listalta, uutta katsottavaa jää kovin vähän. Suomalaisia vanhoja elokuvia tulee varmasti jo kolmatta kierrosta alkuiltapäivisin. Joukossa on vain muutama helmi, loput tulee jätettyä väliin. Ulkomaisista elokuvistakin 95% on tullut katsottua joskus aikaisemmin. Hauskinta noiden ulkomaisten elokuvien nykyisessä näyttämisessä on paitsi se, että ne on näytetty jo joskus aiemmin myös se, että kun ne ovat nyt uusintakierroksella (tai kierroksella 3-7), niin sama elokuva näytetään joko useampaan kertaan perättäisinä päivinä tai jopa samana päivänä usealta sisarkanavalta. Muutama hyvä esimerkki: Lauantai-iltana 30.1. nähtiin Neloselta elokuva Rango. Ja sama elokuva uudelleen samalta kanavalta sunnuntain 31.1. alkuiltapäivässä. Ensi sunnuntaina 7.2. nähdään elokuva-aikaan 21.00 niin ikään Neloselta elokuva Näin ystävien kesken (tullut aikaisemminkin). Sama elokuva nähdään samana päivänä myös klo 21.45 Herolta ja 0.00 LIVltä. Ettei tällainen elokuvataiteen helmi (hih) vain jäisi joltakin näkemättä. Pikemminkin tuntuu, että tällainen elokuvien jatkuva toisto on vain rahan säästämistä. Ei tarvitse maksaa uudesta, ennen näyttämättömästä ohjelmasta. Pyöritetään vain samoja pätkiä uudelleen ja uudelleen. Kai se on sitä talouskuria.

Nämä ohjelmapoliittiset mielipiteet ovat tietysti täysin omia, subjektiivisia mielipiteitäni. Kuten huomasitte, maltoin koko vuodatuksen ajan olla mainitsematta urheiluohjelmia. Joita mielestäni TV:ssä näytetään aivan liikaa ja nekin vain paikkaamassa huonoa mielikuvitusta ohjelmakokonaisuuksien laadinnassa ja säilyttämässä kanavien budjetit annetuissa raameissa.

Kristiina

5 kommenttia:

 1. Winter and T.V. go hand in hand. There are so many great shows to curl up with. But, we were just in Panama for 3 weeks. I didn't even turn it on. Priceless.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You are absolutely right. Not turning on the TV is for summers. But in Panama it probably was like summer.

   Poista
 2. Olen jättänyt lähes kokonaan television. Shetlandsaarten murhat kiinnostavat, sillä ne perustuvat Anne Cleevesin kirjoihin. Muutaman jakson olen katsonut Nuuskijaa tai jotain noin tuo nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä katson kyllä TVtä mielelläni, ainakin Aamu-TV pitää katsoa joka aamu ja iltaisin, jos en leivo tai hääri muuten askareissa. Noita molempia sarjoja seuraan minäkin.

   Poista
 3. Hienosti on hoitanut Vaasa kevyenliikenteen väylät. Itse kun täällä Lahdessa huomautin auraamattomista teistä, niin auto- kuin kevyenliikenteen väylistä, tuli vastaus : 'On KOHTUUTONTA VAATIA, että kaikki kadut olisivat aurattu! Jep näillä mennään ja harrastetaan umpihankipyöräilyä....
  Itselläni TV:n katselu on jäänyt todella olemattomiin, juuri noiden toistojen, tosi-tv:n ja mainitsematta jättämäsi urheilun vuoksi, siis olen ihan pihallakaikesta :) Toisaalta myös oma aikatauluuni ei oikein mahdu TV, tai kun on aikaa niin avaan suosiolla Netflixin....
  Tosin Englantilaiset ja Australialaiset kokkaus/ruoka-ohjelmat ja Englantilaiset dekkarit on lemppareita <3 Ruokaohjelmien jälkeen tulee suunnaton halu kokata ja leipoa :)
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)