Google Website Translator

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Vihanneslaatikkoa ja kaikenlaisia rientopäiväruokia

Lasagnen ja laskiaisruokien välillä piti hieman keventää. Löysin kivan reseptin "kevyestä" gratinoidusta vihannesvuoasta, jota piti kokeilla. Oma reseptini ei ole aivan alkuperäistä noudatteleva, koska se resepti tuntui hieman pliisulta mausteiden osalta noin pääruoaksi. Lisäksi tuplasin alkuperäisen reseptin. Siihen syynä taas oli tosiasia, että kauppamme kukkakaalit ja fenkolit olivat kokoa XL. Jos teette paistosta lisukkeeksi, puolittakaa määrät.

Kukkakaali-fenkolipaistos

Cauliflower-fennel gratin
öljyä uunivuoan voiteluun
1 kg pilkottua kukkakaalia
350 g fenkolia
20 cm pala purjoa
4-5 kynttä valkosipulia
1 sitruunan mehu
2 prk (á 150 g) créme fraîchea
4 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl valkopippuria
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta
1 tl timjamia
300 g emmentalraastetta

Puhdista kasvikset. Paloittele kukkakaali reiluiksi paloiksi. Kuutioi fenkoli isohkoiksi paloiksi. Hienonna purjo. Pilko valkosipulinkynnet hienoiksi.
Laita kukkakaali ja fenkoli kiehuvaan, suolattuun veteen ja keitä n. 10-15 min, kunnes haarukka lävistää kukkakaalin. Siivilöi kasviksista vesi pois.
Kaada kasvikset voideltuun, laakeaan uunivuokaan. Ripottele päälle purjonpalat sekä murskattu valkosipuli. Valuta koko komeuden päälle sitruunan mehu.
Sekoita créme fraîche, kananmunat, mausteet ja juustoraaste astiassa. Kaada seos tasaisesti laatikon päälle.
Laita vuoka 220 ºC uuniin keskitason alapuolelle 40-45 min., kunnes créme fraîche-seos on hyytynyt ja pinta saanut kauniin ruskean värin.
Alkuperäinen resepti: Kodin Kuvalehti 9/15

Runebergs tart
Loppuviikko olikin sitten leivonnaisten juhlaa. Perjantaina syötiin Runebergin torttuja. Sitä varten piti käydä oikein Alkossa hakemassa mantelilikööriä. Tein tortut viimevuotiseen tapaan Kinuskikissan reseptin mukaan.  Pikku vinkki: jos käytössänne ei ole Runebergin tortuille tarkoitettuja vuokia tai korkeille muffinseille tarkoitettua muffinsipeltiä, vaan teette tortut tavalliseen muffinsipeltiin, puolittakaa taikinaohje. Tai syökää Runebergin torttuja melkein kuun loppuun asti (paitsi jos perheessä on paljon kasvavia lapsia). Itse tein tortut tavalliseen muffinsipeltiin ja tuloksena oli 21 torttua.

Semle
Viikonloppu ja alkuviikko menevät sitten laskiaisen merkeissä. Laskiaispullat ovat tietenkin must. Koska pidän sekä mansikkahillo- että mantelimassapullista, tein puolet kumpiakin. Ei tarvitse vieraiden keskenkään riidellä siitä, kumpi vaihtoehto on parempi. Tein pullataikinan kylmänostatusmenetelmällä. Taikinan tein leipomispäivää edeltävänä iltana ja lykkäsin kulhon peitettynä jääkaappiin nousemaan yön yli. Tässä menetelmässä on sekin etu, ettei nesteen lämpötilalla ole niin suurta väliä. Sekä tavallisen että kuivahiivan nesteen ei välttämättä tarvitse olla niiden normien sisällä, joita yleensä käytetään pullataikinan leipomisessa. Seuraavana päivänä leivotaan vaan pullat, nostatetaan pellillä normaalisti huoneenlämmössä ja tökätään uuniin.
Koska tein koko 5 dl pullataikinan, leivon puolet siitä laskiaispulliksi (12 kpl) ja toisesta puolesta taikinaa tein rahkapullia. Kun käytin niihin vain puolet pullataikinasta, linkin reseptin mukaisen täytemäärän sai puolittaa. Lisäksi tuollaisen pelkistettyyn rahkatäytteeseen kuuluu mielestäni ehdottomasti sitruuna, joten lisäsin täytteeseen 1/2 sitruunan mehun ja n. 1/2 tl sitruunankuoriraastetta.

Laskiaissunnuntain pääruokana toimivat tietenkin blinit. Olen yleensä tehnyt blinejä kermaviilitaikinaohjeella, mutta tänä vuonna ajattelin vaihteeksi kokeilla toisenlaista taikinaa, jossa käytetään olutta ja jonka "juuri" hapatetaan yön yli ennen lopullisen taikinan kasausta ja paistamista.

Blinit

Blini and creamy carrots2,5 dl maitoa
15 g hiivaa tai 7 g kuivahiivaa
2 dl tattarijauhoja
1,75 dl vehnäjauhoja
2,5 dl olutta
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
Paistamiseen:
Kasviöljyn ja voin sekoitusta tai kirkastettua voita

Lämmitä maito 37- tai 42-asteiseksi. Liuota hiiva maidon sekaan.
Sekoita jauhot keskenään ja lisää maidon joukkoon puolet jauhoista. Lisää myös olut.
Peitä kulho kelmulla ja anna juuren hapantua huoneenlämmössä yön yli.
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää taikinajuureen keltuaiset, suola ja loput jauhot.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen blinitaikinan joukkoon.
Paista blinit kullankeltaisiksi miedolla lämmöllä. Kääntele blinejä paiston aikana useamman kerran ja lisää joka käännön yhteydessä pannulle rasvaa.
Lähde: K-Ruokalehti 1/2016


Normaalivuotena nauttisin blinini sieni-sipulisalaatin kanssa. Koska en ole parina viime vuotena löytänyt suolasieniksi sopivia sieniä ja herkkusienet eivät houkuttaneet, päätin sipulin ja maustekurkkujen lisäksi tehdä blinien kaveriksi tämä vuonna lystikkäitä kermaporkkanoita. Lystikkäitä siksi, että käytin paitsi tavallisia porkkanoita myös niiden keltaisia ja lilanvärisiä sisaruksia. Värikästä piristykseksi.

Tiistaina jatketaan laskiaisen viettoa hernekeitolla. Toivottaisin kaikille hauskaa mäenlaskua ja talviurheilullista päivää. Mutta ei kai kannata, kun vettä tulee kuin aisaa ja tiet ja mäet ovat joko jäässä tai litimärkiä. Joten hauskaa laskiaista kotona hyvässä seurassa vaikkapa lautapelejä pelaillen.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)