Google Website Translator

torstai 14. huhtikuuta 2016

Kananpojan jauhelihaa ja mansikoita

Se on taas viikonloppupöperön aika. Olin ostanut kananpojan jauhelihaa, josta piti keksiä jotakin. Aikani pähkäiltyäni päädyin maustettuihin pihveihin kastikkeen kera. Yleisimmin käytän kermaa tai kermaviiliä, mutta jääkaapissa sattui olemaan purkki kookosmaito, joka oli aika käyttää. Sen perusteella syntyi mausteinen pihviresepti mietoine kastikkeineen.

Mausteiset kananpojanjauhelihapihvit kermasitruunakastikkeessa

Pihvit:
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
öljyä paistamiseen
2 dl kookosmaitoa
0,5 dl korppujauhoja
1 chili silputtuna
1 tl korianteria
1 tl curryjauhetta
1 tl inkivääritahnaa tai tuoretta, raastettua inkivääriä
3 tl mietoa Sataya-kastiketta
400 g kananpojan jauhelihaa
Kastike:
70 g voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoa
1 sitruunan mehu
2 dl kanalientä
mustapippuria myllystä maun mukaan
2 dl kermaa

Silppua sipuli ja valkosipuli. Laita paistinpannuun öljyä ja kuullota siinä sipuli. Lisää kuullottamisen puolivälissä valkosipuli. Älä polta sipuleita. Nosta pannu hellalta ja anna sipuleiden jäähtyä.
Sekoita kulhossa kookosmaito ja korppujauhot. Lisää joukkoon silputtu chili, korianteri, curryjauhe, Sataya-kastike ja inkivääri. Anna seistä n. 15 min, jotta korppujauhot turpoavat.
Lisää kulhoon sipulit ja kananpojan jauheliha ja sekoita (käsin) tasaiseksi massaksi.
Lämmitä uuni 200 ºC. Laita uunipellille leivinpaperi.
Ota valmiista jauhelihamassasta kostutetuin käsin n. ruokalusikallisen verran massaa, jonka pyörität palloksi. Paina pallo leivinpellin päällä pihveiksi. 
Paista pihvejä uunissa puolivälissä n. 10 min. Käännä pihvit ja nosta uunissa hieman ylemmäksi. Anna paistua vielä n. 5 min.
Tee pihvien paiston aikana kastike. Sulata rasva paistokasarissa ja lisää vehnäjauho. Anna sen kypsyä 3-5 min, mutta älä liiemmälti ruskista. Lisää sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää kanaliemi n. 0,5 dl kerralla ja sekoita kastike aina tasaiseksi ennen seuraavan erän lisäämistä. Mausta lopuksi mustapippurilla.
Nosta paistinpannu pois kuumalta liedeltä ja lisää kerma. Näin kerma ei kokkaroidu sitruunaiseen kastikkeeseen lisätessäsi sen.
Nosta kastike takaisin lämpenemään ja lisää joukkoon valmiit pihvit. Anna kaiken hautua miedolla lämmöllä kannen alla 5-7 min. Tarjoa riisin ja salaatin kera.

Seuraavaksi oli jälkiruoan aika. Tai tällä kertaa jälkiruoka tehtiin kyllä ensin, mutta syötiin jälkeen. Yleensä mansikat ja kermavaahto ovat hyvä yhdistelmä, joten niitä käytin nytkin. Tällainen nopea ja helppo jälkiruoka siitä syntyi.

Mansikkavaahto

300 g mansikoita pakasteena tai tuoreena
1 tl minttua
1 tl sitruunamehua
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1 kananmunan valkuainen 

Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne ja valuta ylimääräinen neste pois. Soseuta mansikat, mausta ne mintulla ja sitruunamehulla ja pane ainakin tunniksi jääkaappiin maustumaan.
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja vaniljasokeri ja jatka vatkaamista siihen asti, kunnes näet vaahdosta muodostuvan pieniä harjanteita nostaessasi vatkaimen.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 15 minuutiksi.
Vatkaa munanvalkuainen vaahdoksi.
Erota mansikkasoseesta 1/4 kahvikupillista (n. 0,5 dl) ja lämmitä se kattilassa tai mikrossa. Lisää sinne puristetut, lionneet liivatelehdet ja anna sulaa.
Sekoita liivatteeton mansikkasose kermavaahtoon. Lisää hyvin sekoittaen ohuena nauhana hieman jäähtynyt, liivatteet sisältävä mansikkasose. Sekoita lopuksi sekaan vaahdoksi vatkattu munanvalkuainen. 
Annostele vaahto kulhoihin tai tee annostelu vasta hyytymisen jälkeen. Anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia. Koristele esim. hienonnetuilla keksinmuruilla, murskatulla pähkinällä tai kesällä vaikkapa tuoreilla marjoilla.

Siinä sitä on taas nautittavaa viikonlopuksi.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. tuo mansikkavaahto kuulostaa herkulliselta ja raikkaalta! nam...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tuli uskomattoman hyvää. Ja on nopea valmistaa osissa, kaikkea ei tarvitse paiskata kokoon kerralla.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)