Google Website Translator

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Piirakkaa, keksiä ja kissanruokaa

On taas ruoan aika. Joku aika sitten tuli leivottua iltapalaksi suolainen piirakka tuoreista herkkusienistä, pekonista ja meetvurstista. No, ja hieman muustakin. Tosi maistuvaa tuli, vaikka itse sanonkin.

Sieni-pekoni-meetvurstipiirakka 

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1 tl yrttisuolaa 
170 g porkkanasosetta
1 dl ruokaöljyä
90 g maitorahkaa 
Täyte:
140 g pekonia
250 g tuoreita herkkusieniä 
100 g meetvurstia
1 paprika (n 115 g)
1 sipuli tai 100 g kevätsipulia
1 tl savupaprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria 
2 dl kermaa 
2 kananmunaa 
150 g juustoraastetta (esim. Gouda tai Emmental)

Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka. 
Puhdista sienet ja siivuta ne. Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi paprika. Suikaloi pekoni ja meetvursti.
Sekoita pohjaa varten ensin kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää porkkanasose, öljy ja rahka ja vaivaa taikina tasaiseksi.  Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunalle ja anna sen levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Paista ensin pekonisuikaleet rapeaksi. Nosta suikaleet talouspaperilla päällystetty lautaselle. Säästä kuitenkin pekoninrasva pannulla ja paista siinä loput aineksista. Aloita pilkotuista sienistä ja paistele niitä, kunnes niistä on haihtunut neste ja ne ovat saaneet hieman väriä.  Lisää joukkoon sipuli ja paprika, sitten valkosipuli ja savupaprikajauhe. Lisää lopuksi pannulle meetvurstisuikaleet ja anna kaikkien ainesten hautua keskenään n. 10 min. Lisää täytteeseen pekonisuikaleet ja mustapippuri. Anna hautua vielä pari minuuttia. Jäähdytä täytettä pohjan esipaistamisen ajan.
Lämmitä uuni 175 °C. Esipaista piirakkapohjaa n. 10 min. uunin ylätasolla.
Lisää täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Sekoita kerma ja kananmunat sekä n. 100 g juustoraastetta. Jos neste tuntuu liian paksulta, lisää hieman maitoa sen ohentamiseksi. Kaada neste tasaisesti piirakan päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.
Paista koko piirakka uunin alatasolla n. 25-30 min, kunnes pinta on kauniin värinen ja neste on hyytynyt. Nauti vaikkapa salaatin tai mukavan iltateen kanssa.

Jostain syystä himoitsen tähän aikaan vuodesta sitrushedelmiä. Kaikissa muodoissa, joten tällä kertaa oli taas aika tehdä Lemon Curdia. Koska siihen käytetään vain keltuaiset, valkuaisille piti keksiä jotain käyttöä. Joten päätin tehdä niistä pikkuleipiä, jotka täytän. Tuloksena oli tällainen pikaresepti:

Kookos-sitruunatäytekeksi

3 munanvalkuaista
0,5 dl ruokosokeria
100 g kookoshiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhoja
50 g voita sulatettuna
10 kpl säilykekirsikoita
Täyte:
100 g Lemon Curdia
50 g vaniljatuorejuustoa
50 g valkosuklaata

Lämmitä uuni 175 °C.
Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Paloittele kirsikat.
Sekoita munanvalkuaisia lukuun ottamatta muut ainekset kulhossa. Lisää lopuksi munanvalkuaisvaahto kulhoon niin, että seoksesta tulee tasainen. Annostele leivinpaperilla peitetylle uunipellille vajaa ruokalusikallinen taikinaa. Muista annostella väljästi, koska keksit leviävät uunissa.
Paista keksejä n. 8 minuuttia. Jäähdytä ne mielellään leivinpellin päällä.
Sekoita täytteen Lemon Curd ja tuorejuusto. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa ja lisää sekaan. Pursota täyte keksien päälle. Jos haluat kerroskeksejä eli täytteen kahden keksin väliin, kannatta tuplata keksien määrä.

Ruoasta puheen ollen, Ukko-kissalla oli kunnia maistella viime kuussa Prima Catin Fiksu vaihto Lihansyöjähaasteen merkeissä heidän uusia ruokiaan. Minun oli tarkoitus valokuvata nautintoa. Vaan toisin kävi. Koska meillä on 4 kissaa ja koska vain Ukko oli valittu koehenkilöksi, laitoin sen ruoka-aikaan toiseen huoneeseen ja annostelin koeruoan kuppiin. Sen jälkeen menin ruokkimaan tytöt ja hain kameran. Ainoat kuvat, jotka sain koeruokahetkestä olivat tyhjä ruokakuppi ja huoneesta poistuvan kissan takamus. Joten kai se oli tyytyväinen koeruoka-aikaansa. Painokin nousi sinä aikana 215 g, mikä on hyvä saavutus sisäkissalle.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)