Google Website Translator

perjantai 6. toukokuuta 2016

Pahoinvointivaltio

Suomesta puhuttiin ennen hyvinvointivaltiona. Oli lapsilisät, turvatut eläkkeet, opiskelijoiden tuki, sairaille terveydenhuolto ja lääketuki ja työttömille työttömyyskorvaus. Nyt kaikki alkaa hajota käsiin. Meidän viimeiset pari hallitusta ministereineen ovat vähitellen siirtäneet kaiken rahoituksen yrityksille yksityisten ihmisten sijaan. Tuloksena ovat olleet massiiviset YT-neuvottelut, työpaikkojen lakkauttamiset ja häviäminen. Toisaalta tietysti osakkaille on jaettu entistä suurempia osinkoja. Ministerit ja kansanedustajat piilottavat rahojaan veroparatiiseihin ja verottomille tileille ja valittavat sitten, etteivät verorahat riitä kaikkeen.

Ritalin-SR-20mg-fullTällä hetkellä vuorossa ovat sairaat ja sairauskulut. Jo ennen tämän hallituksen valtakautta terveyskeskusmaksuja on nostettu ja annettu kunnille mahdollisuus veloittaa vuosikorvauksen sijasta kertakorvauksia käynnistä. Sitä mahdollisuutta käyttävät monet kunnat huonon taloudellisen tilanteensa takia. Sen jälkeen poistettiin useita lääkkeitä Kelan korvattavien listalta. Tämän vuoden alusta saatiin lisäksi reseptilääkkeille omavastuu ensimmäisen 50 € osalta. Sääliksi käy, kun ajattelen sitä mummoa tai vaaria, joka saa vain takuueläkettä ja maksaa siitä summasta vuokransa, sähkönsä, puhelimensa ja vakuutuksensa. Sitten hänen pitäisi ostaa verenpaine-, diabetes-, tai sydänlääkkeensä. Mitä hän syö sitten lopun kuukaudesta, vettä ja leipääkö?

Nyt tunnutaan ajavan alas myös julkista terveydenhuoltoa. Lääkäreitä ei riitä julkiselle puolelle ja sen takia yllytetään vahvasti käyttämään yksityistä sektoria terveyspalveluissa. Yksityisen terveyspalvelun hinnat ovat kuitenkin jatkuvasti nousussa. Samaan aikaan Kelan korvaama osuus on ollut laskussa. Yhteenlaskettuna yksityisen ihmisen maksettavaksi jäänyt osuus lääkärikuluista ja lääkkeistä nousee jatkuvasti. Mitä siis tehdä, jos itse tietää, että jotain on vikana? Ensin säästetään rahaa, että päästään lääkäriin. Saadaan selville, että onhan se vika vakava. Sitten aloitetaan toinen säästökuuri, että voidaan ostaa edes vähäksi aikaa lääkkeet. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että tehdään kuin suomalainen mies. Sivuutetaan kaikki oireet ja teeskennellään olevansa terve. Kunnes kupsahdetaan.

Täytyy sanoa, että surkeasti makaa Suomi tällä hetkellä, jos meillä ei ole varaa pitää huolta edes sairaista.

Kristiina

2 kommenttia:

 1. Anonyymi2.4.17

  tuo pitää ihan paikkansa. elämä on vaikeaa jos on pienet tulot kuten minulla.
  vanhemmat auttavat aika paljon ja silti pitää olla säästäväinen että pärjää.

  aika kurjaksi on suomen tilanne mennyt enkä usko että se tulevaisuudessa sen parempi pitkään
  aikaan ole

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästäväisyys on nyt valttia, omat kulunsa on painettava niin alas kuin mahdollista eikä sittenkään raha tahdo riittää. Onneksi itsellä on vielä sen verran terveys tallella, etteivät lääkkeet ja lääkärikulut syö niistä enintä osaa. Kun se päivä tulee, satsaan lopussa rahani mielummin hyvään ruokaan kuin pillereihin, koska jompi kumpi on valittava.

   Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)