Google Website Translator

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Suolaista ja makeaa vappuna

Vappuna on tarkoitus nauttia jälleen ruokailusta. Mutta toisin kuin jouluna tai pääsiäisenä, hieman jo pienemmin annoksin. Tänä vappuna valitsin suolaisiksi paloiksi ulkomaista ja makeiksi perinteistä.

Ensimmäisen suolapalan ohje hyppäsi silmiini lehden sivulta. Pakko kokeilla. Ennen omaa kokeiluasi muutama varoittava sana. Reseptissä mainittu maissijauho ei ole sama kuin maissitärkkelys (Maizena). Maissijauhot löytyvät kaupasta jauhohyllystä. Ennen kun sekoitat kuiviin aineisiin kosteat, creme fraiche ja kananmuna kannattaa pitää aikansa lämpiämässä huoneenlämmössä, muuten rasva muuttuu kokkareiseksi.

Empanadat

Taikina:
100 g voita tai margariinia
3 dl maissijauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhoja
0,5 tl suolaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 kananmuna
Täyte:
2 isoa perunaa
1 sipuli
10 kuivattua taatelia
200 g naudan jauhelihaa
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
0,5 tl chilijauhetta
Voiteluun:
1 kananmuna

Aloita taikinasta. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon rasva, ranskankerma ja muna. Sekoita taikina tasaiseksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään n. puoleksi tunniksi.
Ruskista jauheliha. Lisää sipuli, mausteet ja tomaattipyre ja jatka paistamista muutama minuutti. Sekoita perunakuutiot ja taatelit täytteeseen. Jäähdytä täyte.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa se neliöiksi taikinapyörällä tai veitsellä. Jaa täyte neliöiden toiselle puolelle. Kostuta neliön reunat vedellä ja taita pasteija kolmioksi. Painele reuna kiinni haarukalla.
Voitele empanadat munalla ja paista 200 ºC n.15 min, kunnes niiden pinta on kullanruskea.
Lähde: Kodin Kuvalehti 5/16

Salsa

3 kypsää tomaattia 
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
0,5 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Leikkaa tomaatit siivuiksi ja poista kostea siemenosa. Kuutioi tomaatinliha. Silppua punasipuli ja valkosipuli. Leikkaa korianteri veitsellä pieneksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Lisää joukkoon oliiviöljy, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita ja nauti empenadojen kanssa.

Seuraava suolainen meni sitten englantilaiselle puolelle pienellä amerikkalaisella twistillä. Ja tietysti omallani. Nimittäin perinteiset kurkkuleivät tehdään leipäsuikaleista, joista leikataan leivän kuori reunoista pois. Mutta kun minä satun rakastamaan sitä kuorta. Joten valitsin leiväksi kauraleivän ja käytin se kokonaan kuorineen päivineen. Perinteisemmän kurkkuleivän voi tehdä paahtoleivästä, leikata siitä kuoret pois ja jakaa sen kolmioksi.

Kurkkuleivät

1/2 kurkkua
100 g kermajuustoa
50 g majoneesia
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl kuivattua sipulimurskaa
3 tippaa worchesterkastiketta
0,5 teelusikallista sitruunamehua
leipää
sitruunapippuria

Kuori kurkku ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita kermajuusto, majoneesi, mausteet ja sitruunamehu tasaiseksi tahnaksi.
Voitele leivät kermajuustotahnalla. Juuri ennen tarjoilua levitä kurkkuviipaleet puolelle voidelluista leivistä. Ripottele päälle hieman sitruunapippuria.  Nosta toinen puolikas päälle. Jos käytät paahtoleipää, leikkaa reunat pois ja jaa ne kolmioksi.

Makea vappuruoka oli sitten erittäin perinteistä. Tippaleipää, hillomunkkeja ja marjasimaa. Mikäpä sopisi vappuun sen paremmin. Rapeat tippaleivät, tummaksi paistetut (muistattehan minun mielipiteeni siitä, että tumma on parempi kuin vaalea), vadelmahillolla täytetyt, sokeroidut munkit ja hyvä, vienosti kupliva juoma. Kun aurinkokin vihdoin paistaa, ei kai se vappu voi tästä paremmaksi muuttua.

HYVÄÄ JA MAKOISAA VAPPUA KAIKILLE.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)