Google Website Translator

perjantai 24. kesäkuuta 2016

Juhannusaattona lihailtiin

Vietän tätä juhannusta yhdessä Tytsyn kanssa, joka aloitti sopivasti torstaina kesälomansa. Sen kunniaksi menimme iltapäivällä paistamaan makkaroita ja vaahtokarkkeja nuotiolla. Onneksi lähellämme on paikka, johon kaupunki on pystyttänyt katoksen ja jossa on nuotiopaikka kaikille käytettäväksi. Paikka sijaitsee lisäksi mukavasti ihmisen tekemän lammen rannalla. On vain sääli, että paikalla käyvät eivät arvosta kaikki paikkaa. Oma ulkoilufilosofiani on, että kaikki, mikä tuodaan mukanaan, viedään myös pois. Osalle paikalla käyvistä luonto taas antaa tilaisuuden sotkemiseen. Me poimimme ennen tulen sytyttämistä nuotiopaikasta poltettuja oluttölkkejä ja lasinsiruja puoli muovikassillista ja säälittelimme sorsia, jotka uivat lammessa kavereinaan tyhjät olutpullot ja -tölkit, roskat ja pois heitetyt vaatteet. Ilman kenkiä paikalle ei ole menemistä, niin täynnä lasinsiruja ja pullonkorkkeja nuotion ympäristö on. Mutta niin tai näin, makkara ja mehu maistuivat ulkona hyvältä eivätkä vaahtokarkitkaan valuneet tällä kertaa nuotioon.


Juhannusaattona mentiin sitten salaattien, juuresten ja lihan voimalla. Grilliribsien seurana tarjoiltiin kuusenkerkkäsiirapilla maustettuja uunijuureksia, kimtchiä ja lämmintä tomaatti-halloumisalaattia. Aterian kruunasi kaurakekseistä ja raparperista tehty tiramisu. Kaurakeksit siksi, etten löytänyt kaupoista savoiardkeksejä enkä viitsinyt tähän hätään hakea myöskään Marsala-viiniä. Hieman erilainen, mutta silti hyvä tiramisu.

Kolamarinoidut grilliribsit kahdelle

0,5 kg ribsejä
Marinadi:
1 dl öljyä
2 dl kolajuomaa (ei kevyttä)
4 tl chilihunajaa
1 dl siirappia tai fariinisokeria
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl jauhettua maustepippuria
2 rkl soijakastiketta
3 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl ketsuppia
2 rkl punaviinietikkaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita liha pakastepussiin ja kaada päälle marinadi. Katso, että marinadi ympäröi koko lihan. Anna lihan marinoitua yön yli käännellen välillä pussia.
Laita paistovalmiit ribsit uunipellille ja kaada n. 1/3 marinadista mukaan. Paista uunissa 125 ºC n. 2 h. Valele lihaa välillä marinadilla.
Ota kypsä liha pois uunista ja hae siihen grillissä paistopinta. Valele paiston aikana uunipellillä olevalla marinadilla.

Uunijuuresten tekoon käytin joku aika sitten tekemääni kuusenkerkkäsiirappia. Juureksiksi valikoituivat esikypsennetyt lanttu, palsternakka, porkkana, uudet perunat ja punasipuli. Juureksina voi käyttää mitä tahansa kaapista löytyvistä juureksista. Lisäke saa potkunsa kuusenkerkkäsiirapista, oliiviöljystä ja lopussa mukaan lisätystä lipstikasta. Mukavan suomalainen lisäke.

Salaatiksi valikoituivat pikakimtchi ja lämmin tomaatti-halloumisalaatti. Kimtchistä tuli pikakimtchi yksinkertaisesti, koska se olisi pitänyt alun perin panna tekeytymään jo maanantaina, mutta kaikessa muussa hässäkässä unohdin sen. Tämän version valmistus aloitettiin sitten vasta torstaina. Pika tai tavallinen, kimtchi antaa mukavasti potkua liharuoille.
Lämmin tomaatti-halloumisalaatti taas on pirteä salaatti, jonka juuston voi grillata yhtä aikaa lihan kanssa. Tomaatit ja paprikat valmistuvat uunissa yhdessä uunijuuresten kanssa ja viimeistely on nopeaa, joten kaiken saa pöytään yhtä aikaa.

Kimtchi pikaisesti

400 g kiinankaalia
1 pieni porkkana
1 ltr vettä
0,5 dl suolaa
Maustekastike:
4 kevätsipulin vartta 
5 valkosipulin kynttä 
0,5 rkl inkivääriä raastettuna 
1 rkl chilijauhetta 
1 tl cayennepippuria 
2 tl sokeria 
2 rkl kalakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa

Suikaloi kiinankaali ja leikkaa suikaleet 3-4 osaan. Viipaloi porkkana ohuiksi viipaleiksi. Siirrä ainekset kulhoon.
Keitä vesi ja suola ja kaada se kulhoon salaattisuikaleiden ja porkkanoiden päälle. Anna maustua n. 10 min. Sekoita ja anna maustumisen jatkua vielä n. 5 min. Kaada kaalit siivilään ja huuhdo hyvin kylmällä vedellä. Kaada suikaleet ilmatiiviiseen purkkiin.
Sekoita maustekastikkeen aineet keskenään ja kaada kaalisuikaleiden joukkoon ilmatiiviiseen purkkiin. Sulje purkki ja hölskyttele kaikki ainekset hyvin sekaisin. Anna seistä yön yli huoneenlämmössä ja siirrä purkki seuraavana aamuna jääkaappiin. Tarjoile esim. lihan kanssa, kun se on grillattu.

Lämmin tomaatti-halloumisalaatti

4 tomaattia
1 paprika
0,5 ruukkua basilikaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
250 g halloumia tai grillijuustoa
1 ruukku rucolaa tai romasalaattia
1 rkl balsamicoa

Liota halloumia n. 0,5 h kylmässä vedessä liian suolan poistamiseksi.
Poista tomaateista kannat ja lohko ne.  Poista paprikasta siemenet ja leikkaa se suurehkoiksi palasiksi. Hienonna veitsellä basilikan lehdet. Laita tomaattilohkot, paprikanpalat ja basilika uunivuokaan. Mausta suolalla, pippurilla ja ripottele päälle oliiviöljyä. Sekoita ja paista 200 ºC 25-35 min riippuen siitä, millaiseksi haluat vihannekset.
Leikkaa halloumi paloiksi (ei liian pieniksi) ja paista palat kuivalla paistinpannulla, parilassa tai grillissä niin, että ne saavat hyvän paistopinnan.
Hienonna salaatti tarjoilukulhon pohjalle. Nosta päälle kypsät tomaatti- ja paprikapalat sekä halloumit. Sekoita tomaattien ja paprikoiden paistoon käytetyn uunivuoan pohjalle jääneeseen liemeen balsamico ja kaada salaatin päälle kastikkeeksi.

Raparperitiramisu

200 g kaurakeksejä tai savoiardikeksejä
0,5 dl vahvaa kahvia
3 dl raparperisosetta (raparperia, sokeria, kanelia)
5 kananmunaa
1 dl sokeria
500 g mascarponejuustoa
sokeritonta kaakaojauhetta

Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset erillisiin astioihin. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaisvaahdon sekaan tiramisu tasaiseksi ja lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti sekoittaen.
Kasaa tarjoiluastiaan ensin kerros keksejä. Voit halutessasi hieman murentaa niitä. Voitele keksit kahvilla.
Lisää keksien päälle puolet raparperisoseesta ja sen päälle puolet mascarponevaahdosta. Toista kerrokset toiseen kertaan. Siivilöi päälle kunnon kerros kaakaojauhetta. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluummin yön yli.

Siinä sitä oli juhannusaaton lihaisa ja mausteinen ruokalistamme. Huomenna mennänkin sitten kevyemmin lohella, uusilla perunoilla ja pikkelöidyillä vihanneksilla. Huomisen reseptit julkaisen myöhemmin.

HYVÄÄ JUHANNUSTA!

 Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)