Google Website Translator

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Keittoa, vanukasta ja parvekekukkia

Se on taas viikonlopun ruokapäivityksen aika. Tällä kertaa vuorossa oli pitkästä aikaa keitto. Tarkoitus oli leipoa sen lisäksi suhteellisen helppoja perunakakkaroita, mutta viikonloppu oli aivan liian kaunis jotta olisin tuhlannut keittiössä yhtään enempää aikaa kuin oli pakko. Onneksi toisaalta en tuhlannut, koska tulin loppujen lopuksi täyteen jo keitosta ja jälkiruoasta, leipäset sen lisäksi olisivat olleet liikaa. Täytyy tehdä ne kakkarat joku ilta viikolla iltapalaksi.

Tämän lihapulla-nuudelikeiton alkuperäisen reseptin bongasin Tastyeverafterin nettisivuilta. Sen lihapullat oli tehty kokonaan sianjauhelihasta ja niihin oli käytetty kiinalaista riisiviiniä tai sherryä. Koska en välitä pelkästä sianjauhelihasta, omassa jauhelihassani oli 20 % nautaa. Eikä nyt sattunut olemaan erikoisviinoja kotona. Tutkin hieman ja yksi ehdotus suositteli kuivaa omenasiideriä. Sitä oli sentään saatavissa lähikaupassa.  Sieniäkään ei alkuperäisreseptissä ollut. Liemeen oli mielelläni käyttänyt soijakastikkeen sijasta misotahnaa, mutta eipä se kuulunut meidän kauppamme valikoimaan.

Lihapulla-nuudelikeitto

Lihapullat:
250 g sika-nautajauhelihaa
3 dl silputtua kiinankaalia
2 kevätsipulia silputtuna
1,5 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1,5 rkl luomu- tai tavallista soijakastiketta
1,5 rkl kiinalaista riisiviiniä, sherryä tai kuivaa omenasiideriä
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
0,6 tl paahdettua seesamiöljyä
0,25 tl valkopippuria
(0,25 tl suolaa)
Keitto:
1,5 litraa kanalientä
4 dl suikaloitua kiinankaalia
2 dl sieniä (tatteja, siitakesieniä, suppilovahveroita)
0,75 rkl misotahnaa tai soijakastiketta
175 g pakkauksen ohjeen mukaan kypsennettyjä riisinuudeleita
silputtua tuoretta korianteria
thaimaalaista valkosipulichilikastiketta

Lihapullat:
Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita hyvin lihapullataikinaksi. Peitä ja anna maustua jääkaapissa ainakin 30 min.
Keitto:
Kiehauta kanaliemi vähintään 3-litraisessa kattilassa. Laske lämpötila keskilämmölle (4).
Muotoile lihapullataikinasta n. golfpallon kokoisia lihapullia ja pudota ne kanaliemeen kiehumaan. Anna kiehua n. 7 min.
Lisää suikaloitu kiinankaali ja sienet ja anna kiehua vielä n. 7 min, kunnes lihapullat ovat kypsiä.
Kypsennä ja jäähdytä lihapullien kiehuessa riisinuudelit.
Kun lihapullat ovat kypsiä lisää misotahna tai soijakastike. Tarkista suolaisuus maistamalla ja lisää tarvittaessa hieman soijaa. Nosta kattila liedeltä ja anna keiton hieman jäähtyä.
Annostele ruokalautaselle haluttu määrä nuudeleita ja kauho päälle keittoa ja 1-2 lihapullaa. Viimeistele annos korianterisilpulla. Nosta ruokailua varten pöytään lisäksi erillisessä astiassa valkosipulichilikastike, jotta jokainen ruokailija voi ottaa sitä haluamansa määrän ja sekoittaa keiton sekaan.
Alkuperäinen resepti: http://www.tastyeverafter.com/asian-meaball-noodle-soup/

Jälkiruoan piti olla myös helppo ja nopeatekoinen. Tämän jälkiruoan reseptin näin Pohjalaisessa helmikuussa ja päätin joskus kokeilla sitä. Nyt oli se joskus. Koska näitä posseja pitää hyydyttää jääkaapissa, tein jälkkärin jo aamulla. Mielestäni tämän yksinkertaisempaa jälkiruokaa on enää vaikea löytää. Reseptin soveltaminen ruokailijoiden mukaankin sujuu, kun laskee 1 dl kermaa/ruokailija.

Lemon posset

4 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 dl sitruunamehua (1-2 sitruunaa)

Kaada kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna, kunnes kerma kiehahtaa. Anna seoksen kiehua, kunnes sokeri on sulanut (n. 3 min.).
Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunamehu. Maista. Jos seos tuntuu liian happamalta, lisää hieman sokeria. Jos liian "miedolta", lisää sitruunamehua.
Kaada seos neljään annoskulhoon tai lasiin. Nosta jääkaappiin hyytymään. Anna sitruunavanukkaiden hyytyä kolmisen tuntia.
Koristele annokset keksillä ja marjoilla.
Lähde: Pohjalainen 4.2.2016

Aurinkoisen joskin viileähkön lauantain kunniaksi lähdin pyöräilemään ja kävin samalla hakemassa parvekekukkien taimet. Alkoi olla aika, kun pahin hallanvaara näyttää ainakin tältä erää menneen ohi. Nyt ne ovat laatikoissa ja amppelissa. Samalla pääsivät tomaatintaimet ämpäriin. Chilikin oli tarkoitus siirtää isompaan savikukkaruukkuun, mutta multa loppui kesken. Enkä jaksanut taapertaa kauppaan. Ehkä sitten ensi viikolla. Istutustöitteni jälki oli suojapapereista huolimatta sen näköistä, että ensi viikolla täytyy sopivan raon tullessa pestä uudestaan parvekkeen lattia.


Kristiina


P.S. Postaus on tänään näin myöhässä, koska kirjoittelin tekstiä tabletilla katsellen Miss Marplea. Kun sain tekstin valmiiksi (olin toki välitallennellut) yritin lopputallentaa ja sulkea sivun. Mutta verkkoyhteyteni oli kadonnut enkä saanut sitä takaisin. Pöytäkoneelta näin, että kaikki keitto-ohjeen puolesta välistä eteenpäin oli kadonnut, joten jouduin kirjoittamaan tekstin loppuosan uudestaan. Mitä tästä opimme? Käytä pöytäkonetta, älä tablettia.

4 kommenttia:

  1. Näyttääpä keitto herkulliselta! Pitää joskus tehdä, tästä tykkää varmasti meidän nuorisokin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta on todella yksinkertainen tehdä. Ehkä eniten aikaa menee ainesten pilkkomiseen. Ja korianterin + valkosipulichilikastikkeen kanssa erittäin maukasta.

      Poista
  2. Ihanan näköinen toi jälkiruoka, vois tehä. Parvekekukat on kans niin kauniita, mikäs kukka ei olis.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ynnä niin yksinkertainen ja nopeatekoinen. Vain jäähdytysosalle on annettava aikaa, mutta sen eteen ei tarvitse nähdä vaivaa, vanukas hyytyy ihan itsekseen :). Kävin ossallistumassa arvontaan ja tutstumassa blogiisi.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)