Google Website Translator

sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Säilöntää ja leivontaa

On aika tehdä tilaa pakastimeen syömällä sieltä pois kaikki ne valmiit ruoat, jotka olen aikanaan tehnyt ja pakastanut. Joten nyt ei tule vähään aikaan varsinaisia pääruokareseptejä. Mutta ei se silti tarkoita sitä, että keittiöni olisi kokonaan joutunut kesälaitumelle. Aina sitä jotain tulee puuhasteltu.

Olen aiempina vuosina tehnyt osasta raparperisatoa raparperimehua. Koska se on niin hyvää ja hyvin säilyvää ilman mitään lisäaineita, oli aika tehdä sitä myös tänä vuonna. Tulin mehua tehdessäni juuri ja juuri välttäneeksi keittiömokankin. Olin seisottanut mehua kattilassa tarvittavat 3 päivää ja aikeissa pullottaa sen. Ihmettelin tosin hieman mehun vaaleaa väriä ja maistaessani totesin sen happamaksi. Meinasin vahingossa jättää viimeisen vaiheen eli sokerin keittämisen mehuun kokonaan väliin. No, loppu hyvin, kaikki hyvin ja mehu onnistui taas erinomaisesti. Ja siitä saa runsaasti juotavaa mehua, koska reseptin mukaan tehty mehu on vahvaa ja täytyy laimentaa vedellä n. 50/50.
Toisen säilöntäidean sain Facebookista. Joku esitteli siellä poimimiaan kuusenkerkkiä. Paneuduin hieman asiaan ja innostuin. Keräsin siis ison kasan kuusenkerkkiä ja keitin niistä kuusenkerkkäsiirappia. Se puolestaan tulee maustamaan aikanaan lettuja, jäätelöä, uunijuureksia ja juustokakkuja. Tai vaikkapa jotain juomaa.
Viikolla pakastimeen meni myös kohtuullinen nippu oman maan ruohosipulia sekä erikseen ruohosipulinkukkia, joilla voi myöhemmin koristella vaikka salaatteja.

Lauantain sadepäivän kunniaksi innostuin leipomaan. Oli korkea aika tehdä pitkään ajatuksissa pyörineet perunakakkarat.  Suhteellisen helposti leivottavina ne ovat vaivaton tapa saada pöytään lämmintä leväntapaista.

Perunakakkarat
n. 20 kpl

1 kg perunoita
2 kananmunaa
1 dl perunoiden keitinvettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
5-6 dl hiivaleipäjauhoja (tai 1/2 hiivaleipäjauhoja, 1/2 vehnäjauhoja)
0,5-1 dl rypsiöljyä

Kuori ja keitä perunat kypsäksi. Muusaa ne ja anna muusin jäähtyä haaleaksi.
Sekoita joukkoon kananmunat. Jos käytät tuorehiivaa, yhdistä maito ja perunoiden keitinliemi ja lämmitä ne kädenlämpöisiksi. Liuota tuorehiiva nesteeseen ja sekoita neste perunamuusiin joukkoon. Mausta muusi suolalla.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin. Sekoita jauhot perunasoseen joukkoon, kunnes taikina on löysää, mutta irtoaa käsistä ja astiasta.
Nostele taikinasta leivinpaperille päällystetylle leivinpellille n. ruokalusikallisen kokoisia nokareita suhteellisen väljästi. Taputtele nokareet jauhotetulla kädellä litteiksi. Nostata kakkaroita lämpimässä paikassa liinan alla n. 1 tunti.
Paista 200 ºC n. 40-50 min, josta ajasta 20-25 min ensin alatasolla ja sitten 20-25 min. uunin yläosassa, kunnes kakkarat ovat kauniin vaaleanruskeita.

Olen pitkään halunnut tehdä tartaletteja. Tai ainakin siitä asti, kun n. 1/2 vuotta sitten hankin tartalettivuoat. Koska nyt on persikoiden ja nektariinien sesonkiaika ja tällä kertaa nektariineja sai kivaan hintaan, valitsin ne tartalettieni "pääosaan". En tosin oikein osannut päättää, millaiseen tartalettiin päätyisin, vaniljakreemi-nektariiniin vai nektariinisose-marenkiin, joten tein molempia. Maistelu kertoo myöhemmin, kumpi osoittautuu paremmaksi. Huomioi: Täytemäärät on annettu vain 6lle tartaletille, joten jos valitset vain toisen vaihtoehdoista, tuplaa määrät.
Tartalettipohjat voi tehdä jo edellisenä päivänä ja lisätä täytteet vasta tarjoilupäivänä.
Täytyy nyt rehellisesti myöntää, että nektariinisose-marenkitartalettien marenki pääsi tummumaan hieman liikaa. Mutta vika oli vain kosmeettinen, koska maku niissä oli hyvä, vaikka tummuusaste oli hieman yliampuva.

Nektariinitartaletit 
12 kpl

Pohja (Pâte sablée):
150 g vehnäjauhoja
75 g tomusokeria
150 g voita (ei margariinia)
ripaus suolaa
1 kananmunan keltuainen

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja siivilöity tomusokeri. Nypi sekaan huoneenlämpöinen voi. Lisää lopuksi kananmunan keltuainen ja sekoita tasaiseksi palloksi.
Kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 1 tunti.
Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetun leivinalustan päällä. Omat metalliset tartalettivuokani eivät tarvinneet voitelua tai jauhottamista. Leikkaa taikinasta ympyröitä tai neliöitä ja levitä ne tartalettivuokien pohjalle ja reunoille. Leikkaa pois ylimääräinen taikina reunoista veitsellä, saksilla tai vuoan reunan avulla.
Paista pohjat kypsiksi 175 ºC n. 10-15 min, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita. Anna jäähtyä.

Haudutetut nektariinit:
6-7 nektariinia
5 dl vettä
2,5 dl sokeria
1 kanelitanko
1 sitruunan mehu

Puolita nektariinit ja poista kivet (jos teet soseversion, kiven voi poistaa myös keittämisen jälkeen).
Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko välillä sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon sitruunamehu ja nektariininpuolikkaat. Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes nektariinit ovat pehmenneet hieman, n. 10 min.
Nosta kattila pois liedeltä ja anna nektariinien jäähtyä liemessä.
Kun koko keitos on kunnolla jäähtynyt, kuori nektariinit ja poista vielä jäljelle jääneet mahdolliset kivet.

Täyte 1:
6 nektariinin puolikasta
Vaniljakreemi:
2 dl maitoa
0,5 vaniljatankoa
2 kananmunan keltuaista
35 g sokeria
12,5 g vehnäjauhoja
Sokeriliemi:
1 rkl sokeria
1 rkl vettä

Kaada maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko, raavi sisältä siemenet maidon sekaan ja tiputa sinne myös vaniljatangon kuoret. Kiehauta maito, nosta pois liedeltä ja anna maustua hetken aikaa.
Vatkaa kanamunan keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi sekaan vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
Ota vaniljatangon pätkät pois maitoliemestä (siemenet jäävät) ja kuumenna maito uudestaan. Kaada kuuma maito ohuena nauhana muna-sokerivaahdon sekaan koko ajan vatkaten.
Kaada seos takaisin kattilaan. Keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes kreemi sakenee. Ripottele päälle hieman tomusokeria (jotta ei muodostuisi kalvoa) ja jäähdytä kreemi.
Annostele jokaiseen tartalettipohjaan vaniljakreemiä lusikalla tai pursottamalla. Leikkaa nektariinipuolikkaisiin viiltoja siten, että viillot eivät yllä aivan nektariinin takaosaan asti, vaan lohkot voi levittää viuhkaksi. Levitä nektariiniviuhka vaniljakreemin päälle. Säilytä tartalettejä aina käsittelyn välillä jääkaapissa.
Keitä sokeriliemi. Annostele sokeri ja vesi pikku kattilaan ja keitä sekoittaen, kunnes kaikki sokeri on sulanut ja liemi kiehunut hieman kasaan. Varo polttamasta sokerilientä pohjaan. Jäähdytä hyvin esim. jääkaapissa.
Voitele nektariiniviuhkat sokeriliemellä ja anna seistä hetken kylmässä. Poista tartalettipohjat vuoista vasta juuri ennen tarjoilua.

Täyte 2:
Nektariinisose:
4 kivetöntä nektariinia puolikkaina
2 rkl sitruunamehua
1 liivatelehti
Italialainen marenki (12sta tartaletille):
3 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
0,5 dl vettä

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi.
Soseuta nektariinit tehosekoittimella. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista kylmä vesi liivatelehdestä ja sulata se sitruunamehuun. Kaada sitruunamehu ohuena nauhana persikkasoseen sekaan koko ajan sekoittaen. Anna soseen hyytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti tai yön yli.
Annostele jokaiseen tartalettipohjaan nektariinisosetta. Säilytä tartalettejä aina käsittelyn välillä jääkaapissa.
Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kiehauta sokeri ja vesi 120 ºC. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan koko ajan täysillä vatkaten ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on huoneenlämpöistä.
Lusikoi marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota sitä tartalettien päälle. Ruskista lopuksi marengin pintaa kevyesti joko kuumassa uunissa grillivastuksen alla muutaman minuutin tai kaasupuhaltimella. Anna jäähtyä jääkaapissa. Poista tartalettipohjat vuoista vasta juuri ennen tarjoilua.

Näillä taas tänä pyhänä. Hyvää iltapalaleipää, raparperimehua ja nektariinisia tartaletteja kahdella tapaa. Itse kukin voi mielessään valita, kumpi tartaletin tekotapa on helpompi ja tuntuu maistuvammalta. Ja jos tulee tehtyä vain 6 marenkista tartalettia, lopusta marengista voi tehdä pieniä marenkileivoksia.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)