Google Website Translator

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Mitä mieltä olet?

Meillä jokaisella on mielipiteitä mitä erilaisemmista asioista. Niin pitää ollakin. Mutta nuo samaiset mielipiteet ovat usein syypäitä isoihinkin riitoihin. Varsinkin niiden jyrkimmissä muodoissa. Hyviin, osittain kirjoittamattomiinkin tapoihin kuuluu olla vierastapaamisissa keskustelematta ainakaan politiikasta tai uskonnosta. Omien mielipiteiden julkituominen näistä aiheista on melkein taattu tapa saada aikaan eripuraa varsinkin ei-läheisistä ihmisistä koostuvassa ryhmässä. Miksi mielipiteet, joita meillä jokaisella on ollut kautta aikojen, kärjistyvät niin selvästi nykyaikana? Vastaus on some ja julkinen media. 

Nostetaan nyt kissa pöydälle ja puhutaan ensin hieman kielletyistä aiheista. Politiikasta meillä tavallisilla taatelintallaajilla saa olla vaikka mitä mielipiteitä. Politiikassa ammatikseen toimivilla saa toki myös olla omat mielipiteensä, joita he tuovat ahkerasti julki lehtien sivuilla, TVssä, blogeissaan ja vaalikoneissa. Mutta viime kädessä niillä ei ole merkitystä. Kun päättäjä painaa äänestyksessä nappulaa, vain puolueen linja ja heidän "käskynsä" siitä, miten äänestää, merkitsevät. Lisäksi se, mitä puolue on ennen vaaleja luvannut, ei välttämättä pidä paikkaansa enää vaalien jälkeen. Riippuen puolueen asemasta päättävissä elimissä. Tuntuu jotenkin hassulta, että vaikka meillä on laillisesti kirjattu mielipide- ja sananvapaus, poliitikko ei ole niihin oikeutettu toteuttaessaan äänestäjien antamaa valtuutusta. Siten me tavikset olemme paremmassa asemassa, me saamme vapaasti valita. Se, miten me valintamme julki tuomme, onkin sitten omasta röyhkeydestä ja oman ajattelunsa oikeutuksesta kiinni.
Uskonto on toinen keskustelua jatkuvasti synnyttävä aihe. Kaikki, jopa ateistit, uskovat varmaan johonkin. Oli se sitten Ukko ylijumalaan, Raamattuun tai itseemme. Oman uskomme julkituominen kuten oman poliittisen kantammekin on sitten eri asia. Jotenkin mutu-tuntuu olevan niin, että lapsuudessa saatu, muuttumattomana pysynyt uskonnollinen tai jopa poliittinen ajatusmaailma ei vaadi erityisesti omien mielipiteittensä korostamista ja niistä julkisesti meuhkaamista. Sen sijaan myöhemmin elämässään herätyksen saaneet tuntuvat olevan varsin kärkkäitä korostamaan omia näkökantojaan ja kuuluttamaan koko maailmalle sitä ainoaa oikeaa uskoa ja pelastumista. Uskontokunnasta riippumatta. 

Nyt kun vaaralliset aiheet on käsitelty, mennään pienempiin aiheisiin. Tarkoitus ei ole heittää ensimmäistä kiveä, koska omat mielipiteeni ovat tasan yhtä kärkkäitä kuin kaverinkin. Yrittämättä rajoittaa kenenkään yksilön- tai valinnanvapautta ja oikeutta omiin mielipiteisiinsä, esitän nyt omat mielipiteeni joistakin mielipidekeskusteluissa ahkerasti esiintyneistä aiheista (hah, sainpahan monta mielipide-sanaa yhteen lauseeseen). 

Tupakointi, tällä hetkellä parvekkeilla. Niin moni on oitis valmis kieltämään parveketupakoinnin omassa taloyhtiössään. Onhan parvekkeelta kerran, pari tunnissa tuleva tupakankatku oven tai ikkunoiden ollessa avoimina inhottavaa tupakoimattomalle. Tai sille kiihkeälle tupakoinnin vastustajalle, joka aikanaan itsekin poltti ja onnistui lopettamaan. Tämä ryhmä tuntuu olevan niitä kiihkeimpiä tupakoinnin vastustajia. Kun asianomainen kuitenkin asuu kerros- tai rivitalossa, onko hän ajatellut vaihtoehtoa parveketupakoinnille? Kun tupakointi siirtyy sisälle ja taloissa on yleensä koneellinen ilmanvaihto, valittaja saa vaivoikseen paitsi sen seinä- tai alakertanaapurin savut, myös ilmastoinnin kautta muidenkin sisällä tupakoivien savut. Kaikkien rapun tai yhtiön tupakoitsijoiden sauhut, jotka tulvivat sisään tupakoimattoman huoneistoon. Mikä sen jälkeen avuksi, kun ulkona tupakointi jo kiellettiin? No helppo ratkaisu, puututaan yksilön valinnan vapauteen ja kielletään myös asunnoissa tupakointi. Sopiihan se, jos ratkaisu tehdään tasapuolisesti myös muiden haittaavien tekijöiden osalta. Eli samanaikaisesti kielletään musiikin ja television kuuntelu huoneistoissa ilman kuulokkeita. Tai lapset. Ja jos lasten kieltäminen on myöhäistä, kielletään heidän liikkumisensa huoneistoissa ilman huopatossuja ja kaikki muut paitsi pehmolelut. Vielä vinkki tuleville tai oleville yrityksille. Lapsille tulisi heti kehittää äänenvaimennin, jota vanhempien olisi pakko käyttää asuintiloissa aina itkupotkuraivarin tai muun huutokohtauksen sattuessa. Samaa vaimenninta voisi muuten käyttää kaupoissa lapsilla.

Viina. Absolutistit tai kohtuukäyttäjät pitävät viinanostajia huonon itsekurin omaavina, heikkoina ihmisinä. Vaaditaan roimia veronkorotuksia ja viinojen poistamista ruokakaupoista. Oletteko jyrkkikset kuitenkaan ajatelleet sitä, miten suuri tulonlähde alkoholivero on valtiolle? Iloitsisitte vaan niistä viinanjuojista. He kustantavat omalta osaltaan lapsilisiä, asumistukia, hoitovapaakorvauksia, äitiyskorvauksia ja muita tulonsiirtoja. Jos niitä viinamäen miehiä ja -naisia ei olisi, veronne olisivat huomattavasti korkeammat. Viinakset haettaisiin naapurimaasta tai salakaupasta. Kieltolain aikana rikollisuus lisääntyi valtavasti ja alamaailma kukoisti. Toivottavasti siihen ei jatkossakaan mennä, vaan pidetään kärkkäät mielipiteet ihan siellä neljän seinän sisällä.
Lapset tai oikeammin lastenhoito. Naiset tappelevat jatkuvasti netin ja median keskustelupalstoilla ja artikkeleissa siitä, mikä on lapselle parempi. Kotona oleva äiti vai työssäkävijä. Eiköhän kuitenkin viime kädessä ole niin, että se mikä itse kullekin perheelle parhaiten sopii, on paras. Kaikki ovat tyytyväisiä, kukaan ei ole toista parempi. Miksi se koti-isä tai lastaan hoitovapaalla hoitava isä on automaattisesti huonompi lastenhoitaja kuin äiti? Erilainen kylläkin, mutta ei missään tapauksessa huonompi. Miksi lastaan kotona hoitava äiti on ehdottomasti parempi asiantuntija lasten hyvinvoinnissa kuin työssäkäyvä? Mitään muuta syytä ei löydy kuin oma ego. Tai mikä tekee työssäkäyvän äidin päteväksi arvostelemaan kotiäitiä? Tulonsaajana hän on toki isompi tekijä perheen toimeentulon kannalta, mutta takaako se kaikissa tapauksissa onnellisuutta? Enpä usko, että suomalaisista lapsista on kasvanut sen huonompia olivat he sitten kotona äidin hoteissa tai tarhassa/päivähoidossa onnellisessa kodissa. Lopettakaa äidit toistenne morkkaaminen, arvostakaa toisianne ja valintojanne ja sujauttakaa se isä ja perheen omalta kannalta oikea ratkaisu siihen johonkin mielipiteenne väliin.

Koirankakka. Tämä mielipidekeskustelu lehtien palstoilla tuo minulle aina tiedon siitä, että kevät on tullut. Onhan se tietenkin kurjaa, kun astuu piskinläjään ja saa raapia sitä kengänpohjista. Hieman ahkeruutta ja omaatuntoa peliin, koirien ja kissojen omistajat. Omasta mielestäni keväisin tuhat kertaa ärsyttävämpiä ovat roskakasat, jotka paljastuvat lumen alta. Koirankakka sentään maatuu, roskat jäävät odottamaan veronmaksajien kustantamia kerääjiä. Miten vaikea se on työntää roska taskuun tai pussiin ja viedä sille tarkoitettuun pönttöön? Ei vaikea, mutta tuntuu ikuisuusongelmalta ainakin nuorille ja laiskoille.


Viimeisenä ajatuksena heitän kysymyksen syystä korostaa omaa mielipidettään sinä ainoana oikeana. Miksi ihmisten mielipiteet ovat niin kärkkäitä ja aina ainoita kyseeseen tulevia järkeviä kannanottoja? Omasta mielestä syynä ei useinkaan ole itse kannanotto tai oma ajatus. Takana on MINÄ. Minä en halua lopettaa tupakointia, minun uskoni asiaani tai toisen agendaan on vahva, minulla ei ole varaa viedä lastani hoitoon tai jäädä kotiin hoitamaan lastani.  Ihmisen on vakuutettava itsensä siitä, että hän on tehnyt oikean ratkaisun ja tuotava esiin itseään. Minä olen tärkeä, minun mielipiteelläni on merkitystä, minä tein oikean ratkaisun, minulla on oikeus omaan elämääni sellaisena kuin sen valitsin, joku toinen on minua suurempi. Tänä päivänä nuo mielipiteet tulevat vain esiin enemmän kuin ennen. Aiemmin vahvistimme omia ajatuksiamme samoin ajattelevien ystävien piirissä. Nyt me esitämme omat asiamme julkisesti esimerkiksi somessa. Niin yksinkertainen tapa tehostaa itseään ja omaa oikeutusta asialleen ja saada sanasota aikaiseksi. Miten jos ensi kerralla, ennen kuin esitetään se oma kärkäs mielipide, ajateltaisiin asiaa myös toisesta vinkkelistä? Vanhanaikaisesti, lista hyvistä ja huonoista puolista. 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)