Google Website Translator

torstai 14. heinäkuuta 2016

Tuoretta ja makeata tarjoille

Huomasin, että olen taas leivoskellut ja julkaissut leivonnaisten kuvia Instassa, mutta unohtanut laittaa tänne reseptit. Tosin tällä kertaa herkuttelu ei jää vain makeaan. Vaikka onkin menossa epätoivoinen pakastimentyhjennysaika, en voi tähän aikaan vuodesta vastustaa tuoreita, uuden sadon vihanneksia. Ja mikäpä luonnollisempi niistä tehty ruoka kuin kesäkeitto. Yksin uuden sadon kesäkeitto ja hyvä ruisleipä palanpainikkeena riittävät nautinnon saavuttamiseen.

Kesäkeitto

1 litra vettä
2-3 tl yrttisuolaa
1 tl sokeria
1 tl kuivattua tai 1 rkl tuoretta selleriä
0,5 tl pippuria
3 porkkanaa
1 uuden sadon punasipuli varsineen
1 litra herneitä (silvottuna n. 1,5 dl)
2 dl sokeriherneitä
1 pieni kukkakaali
6 uutta perunaa
65 g pinaattia
5 dl maitoa
0,5 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
yrttejä (esim. ruohosipuli, persilja)

Pilko porkkanat ja sipuli. Silvo herneet ja paloittele sokeriherneet. Lohko perunat ja erottele kukkakaalin kukinnot. Höyrytä ja hienonna pinaatti.
Kiehauta vesi ja mausta se. Lisää vihannekset reseptissä mainitussa järjestyksessä lyhyin väliajoin.
Sekoita jauhot n. 0,5 dl maitoa. Kun viimeksi lisätyt vihannekset eli perunat alkavat tuntua melko kypsiltä (n. 10 minuutin keittoaika), lisää joukkoon pinaattisilppu ja loppu maito. Keiton taas kiehahdettua lisää maito-jauhoseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Anna keiton kiehua vielä n. 5 min. Tarkasta mausteet ja lisää joukkoon yrtit.

Makeita reseptejä onkin sitten kertynyt jokunen. Pari viikkoa sitten tein muffinseja pähkinävoista ja suklaasta. Muuten ne onnistuivat hienosti, mutta kuorrutteen pursotus voisi olla kauniimpi. Syykin kökköön kuorrutteeseen löytyy. Olen nimittäin jostain selittämättömästä syystä hukannut suurimman tähtityllani. Kehottaisin käyttämään kuorruttamiseen mahdollisimman suuriaukkoista tähtityllaa. Omani oli suhteellisen pieni, joten tulos ei ole kehumisen arvoinen. Neuvot siihen, miten tehdään kuorrutus kahdella eri kuorrutteella, löydät täältä.

Mansikat ryntäsivät markkinoille ja niitä piti heti käyttää. Klassinen mansikkajuustokakku oli aivan pakko leipoa. Kun sen tekoon käyttää tarpeeksi mansikoita, kakusta ei voi olla pitämättä.
Sain käsiini kirjastosta hyvän olon Jäätelökirjan (Virpi Mikkonen ja Tuulia Talvio). Se lupasi ohjeita jäätelöntekoon ilman maitotuotteita, gluteenia ja valkoista sokeria. Vaikka itse vannonkin kerman ja sokerin nimeen, pitihän jotain ohjeista ainakin ensi hätään kokeilla. Kirjasta löytyi kiva Mansikkaraparperijäätelön resepti, joka sopi jääkaapissani odottaneille mansikoille. Vesisade esti kuitenkin lumpsuttelemisen kasvimaalle raparperia hakemaan, mutta kaapissa oli vihreitä omenoita. Joten hieman soveltaen syntyi oma jäätelöni. Aivan hyvää siitä tuli, mutta aineiden löytäminen oli hieman hakusessa. Neitsytkaakaoöljy löytyi lopuksi aivan paikalliskaupasta, kun älysin lukea tarkemmin kaakaoöljyjen tuoteselostuksen (hyllyn kaakaoöljy olikin luomuneitsytkaakaoöljyä). Cashewpähkinävoita ei todellakaan löytynyt kaupoista, mutta pussi cashewpähkinöitä ja tehosekoitin tuottivat itse tehdyn cashewpähkinävoin. Täytyy sanoa, että hintaa ja vaivannäköä tälle jäätelölle tuli kyllä enemmän kuin sille kerma-sokerijäätelölle. Terveellisyys tai allergikkojen huomioiminen on sitten asia erikseen (maitoallergia ja sokerin välttäminen vastaan pähkinäallergia). Hankkikaa kirja käsiinne ja selatkaa/kokeilkaa.

Maapähkinätäytteiset suklaakuppikakut

18 kpl
113 g voita tai margariinia
140 g tummaa suklaata
150 g fariinisokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljatahnaa
230 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
(ripaus suolaa)
1,8 dl maitoa
60 g tummaa suklaarouhetta 
0,6 dl maapähkinävoita (löysennä hieman mikrossa varovasti lämmittämällä, lisää makeuttamattomaan hieman siirappia tai hunajaa)
Pähkinäkuorrute:
60 g voita tai margariinia
185 g maapähkinävoita
90 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3-4 rkl kermaa
Vaniljakuorrute:
85 g voita tai margariinia.
160 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria tai 1tl vaniljatahnaa
3 rkl kermaa

Sekoita kuivat aineet (jauhot, sooda, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri) keskenään.
Sulata rasva ja suklaa vesihauteessa. Jäähdytä hieman ja vatkaa joukkoon fariinisokeri ja kananmunat.
Lisää taikinaan vuorotellen maito ja jauhoseos nuolijalla sekoittaen. Lisää lopuksi suklaarouhe.
Täytä muffinsivuoat puoleen väliin suklaataikinalla. Lusikoi päälle 1 tl maapähkinävoita. Täytä loppuvuoka n. 3/4 korkeuteen suklaataikinalla.
Paista muffinsit 180 ºC 22-25 min uunin keskitason alapuolella. Kokeile tikulla kypsyys. Jäähdytä muffinsit.
Tee kuorrutteet. Pähkinäkuorrute: Vaahdota voi ja maapähkinätahna. Lisää vuorotellen tomusokeri ja kerma. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja vatkaa, kunnes kuorrute on kermamainen ja tasainen. Säätele kuorrutteen paksuutta kermalla. Vaniljakuorrute: Vatkaa rasva pehmeäksi. Lisää sokeri, kerma ja vanilja. Vatkaa pienellä teholla n. 1 min, nosta teho korkeimmalle ja jatka vatkaamista n. 3 min. Säätele paksuutta kermalla.
Pursota kaksoistäyte (kts ohje) jäähtyneiden muffinsien päälle isolla tähtityllalla. Jos teet vain yhden kuorrutteen, suosittelen käyttämään vaniljakuorrutetta (tuplaa ainemäärät), muuten kuppikakuista tulee liian pähkinäisenimeliä.

Mansikkajuustokakku

Pohja:
200 g Dominokeksejä
50 g margariinia
Täyte:
5 liivatelehteä
500 g mansikoita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk (250 g) mascarponea
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 sitruunan kuoriraaste+mehu

Murskaa keksit esim. pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata margariini ja sekoita se tasaisesti keksimurujen joukkoon. Leikkaa irtopohjavuoan (Ø 22-24 cm) pohjalle leivinpaperi ja levitä keksimurska tasaisesti vuoan pohjalle. Anna odottaa jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
Soseuta n. 350 g mansikoita sauvasekoittimella. Paloittele n. 100 g mansikoita veitsellä paloiksi. Jätä kokonaisia mansikoita tarvittaessa koristeiksi. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ainakin 5 minuutiksi. Pese sitruuna hyvin, raasta kuoriosa ja purista mehu.
Sekoita mascarpone ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Vatkaa joukkoon mansikkasose, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste.
Lämmitä sitruunamehu esim. mikrossa. Purista liivatelehdet ja sulata ne sitruunamehuun. Kaada sitruunamehu täytteen joukkoon ohuena nauhana esim. nuolijalla koko ajan hyvin sekoittaen. Sekoita lopuksi sekaan kermavaahto ja mansikkapalat nuolijalla nostellen.
Kaada täyte irtopohjavuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa (mielellään yön yli).
Irrota kakku vuoasta varovasti kakkualustalle ja koristele mielesi mukaan. Koristeiksi sopivat mansikat, sulatettu suklaa, kermavaahto, metsämansikan tai sitruunamelissan lehdet jne.

Mansikka-omenajäätelö

220 g mansikoita
145 g omenaa
1 tlk (400 ml) täysrasvaista kookosmaitoa (jäähdytetty yön yli jääkaapissa)
1 rkl cashewvoita (tai kookosvoita)
1 rkl neitsytkookosöljyä
3-4 rkl kotimaista hunajaa (tai esim. siirappia)
0,5 tl vaniljauutetta

Kuori ja paloittele omena. Pese ja poista mansikoista kannat.
Avaa kookosmaitopurkki ja kaavi valkoinen, paksu aines tehosekoittimeen. Lisää omenapalat, 185 g mansikoita, cashewvoi, kookosöljy, hunaja ja vanilja tehosekoittimeen. Sekoita, kunnes saat sileän, kermamaisen seoksen. Maista ja lisää makeutta tarvittaessa.
Pilko jäljellä olevat mansikat veitsellä pieniksi palasiksi. Kaada jäätelöseos pakastuksen kestävään astiaan ja sekoita joukkoon mansikanpalat. Pakasta n. 4 tunti sekoittaen huolellisesti aina 30 min välein. Kun jäätelö on tarpeeksi kiinteää, ota siitä palloja ja tarjoile mansikoiden kera.
Jos teet jäätelön jäätelökoneella, kaada jäätelömassa koneeseen ja valmista laitteen ohjeiden mukaan. Juuri ennen kuin jäätelö on valmista lisää joukkoon pilkotut mansikat.
Lähde: Jäätelökirja (Mikkonen-Talvio)/Mansikka-raparperijäätelö

Minun jäätelöntekoni oli siitä hassua, etten omista blenderiä. Ensimmäisenä mutkana tuli eteen cashewvoin teko. Sen sekoitin vanhanaikaisella Moulinexillä (jos joku sellaisen vielä muistaa). Ihan hyvä tuli. Mansikat ja omenat taas soseutin sauvasekoittimella. Ne ja muut aineet vatkasin yhteen kulhossa käyttäen sekä sauvasekoitinta että sähkövatkainta. Tosin alan taipua pikkuhiljaa blenderin hankkimiseen, vaikka tilanpuute keittiössä alkaa vähitellen nyt jo ahdistaa.

Huolimatta paljon mainostetusta mansikkapulasta ainakin täällä Pohjanmaalla niitä on vielä saatavissa. Käyttäkäähän niitä nyt hyväksi leipomisessa, salaateissa, jälkiruoissa ja sellaisenaan. Seuraavaksi täytynee iskeä mustikoiden ja vadelmien kimppuun, nekin kun kypsyvät kohta. Kuten myös pensasmarjat.

Kristiina

4 kommenttia:

  1. Delicious recipes, I am sure! Nicely illustrated as well.

    VastaaPoista
  2. Oh, that's peanut butter, I'm always surprised how people love peanut butter in their baked goods. I'm more about the strawberry apple ice cream or the strawberry cheesecake. It seem to translate okay too.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Those peanutbutter cupcakes were made before berries roped, i had just forgotten to publish the recipe. Strawberry bakings were made as soon as strawberries came for sale.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)