Google Website Translator

torstai 15. syyskuuta 2016

Budjettiajatuksia

Sukselaisen II hallitusOlen hieman lueskellut ja muutenkin katsellut esim. A-Studion lähetystä siitä, mitä ensi vuoden lisää velkaa ottava budjettimme pitää sisällään. Siitä olen yllättävän iloinen, että eläkeläiset vihdoinkin saavat hieman korjausta eläkkeittensä verotukseen. Myös lapsiperheitä uhannut päivähoitomaksujen korotus vedettiin takaisin. Henkilökohtainen riemastus tulee siitä, että karkkivero poistetaan. Jatkossa saan siis karkkipäivänä nauttia (ehkä) suklaalevyn tai karkkipussin parinkymmenen sentin alennuksesta. Tuo pieni ehkä liittyy siihen, että kuluttajalle suotu alennus on kiinni paitsi hallituksesta myös kaupan keskusliikkeistä tai kauppiaista. Olisihan se houkuttelevaa pitää hinnat nykyisellään ja voitto itsellään. Myös poliisin määrärahoja lisätään ja kunhan se lisäys käytetään oikein eli kenttätyöhön se on hyvä asia.

Sitten ne huonot. Suomi on aina ollut ylpeä koulutuksesta ja sen tasosta. Nyt kuitenkin suunnitellaan korkeakoulujen rahoituksen vähentämistä. Kun valmistumisajan vaatimusta on tiukennettu, niin ehkä koulutus- ja tutkimusrahojen vähennyksellä pyritään opiskelijoiden nopeampaan valmistumiseen, valitettavasti vain tason alentamisella. Hyvin huono juttu suomalaisen koulutustason kannalta. Sama koskee myös opintotukiajan lyhentämistä ja opintotuen pienentämistä. Mikähän mättää, kun opiskelijoita ja tulevaisuuden osaajia ei kannusteta kehittymään mahdollisimman hyviksi vaan valmistumaan mahdollisimman nopeasti. Kyllä on työnantaja tyytyväinen, kun jatkossa saa taitavan työntekijän sijasta keskinkertaisen ja joutuu itse häntä lisäopettamaan. Ei paljon kannusta nuorten, vastavalmistuneiden palkkaamiseen.
Ansiosidonnaisen työttömyystuen aikaa lyhennetään ja Kelan työttömyystukea pienennetään. Entisestään ankea toimeentulo muuttuu vielä ankeammaksi. Suomessa lasketaan tällä hetkellä olevan vajaa 700.000 ihmistä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Se on reilu 12 % suomalaisista. Mutta kun asukasluvusta vähennetään alle 20-vuotiaat, jotka eivät yleensä vielä elätä itseään, ollaan jo 16 prosentissa. Työttömyys kasvaa koko ajan, joten kohta jo viidennes aikuisväestöstämme elää köyhyysrajan alapuolella. Uskomattominta on, että Bulgariaa lukuun ottamatta Suomessa alkaa olemaan eniten köyhyysrajan alapuolella eläviä ihmisiä Euroopassa. Hallitus jaksaa kyllä avustaa yrityksiä, mutta ei mitenkään kontrolloi rahojen ja verohelpotusten käyttöä. Yritysten asemaa parannetaan ja kiitoksena ne potkivat jatkuvasti pois työntekijöitä. Työttömänä tai opiskelijana kiristetään taas ensi vuonna vyötä. Kai tässä on ehtinyt vuosien varrella kertyä muutama ylimääräinen kilo, mutta joutaahan sen karistamaan. Tosin ei kannata paljon odottaa ruokaohjeita ensi vuonna, paitsi jos makaroni-tonnikalavuoka tai hernekeitto kiinnostavat.
Ajoneuvovero ja bensiini- ja dieselverot nousevat. Kaupungeissa asuville asia ei ehkä ole suuren suuri. Aina voi luopua autosta ja siirtyä julkisten kulkuneuvojen käyttäjäksi. No tai täältä periferiasta ei kyllä kulje esimerkiksi sunnuntaisin linja-autoja ennen puolta päivää. Mutta ainahan polkupyörällä pääsee. Paitsi talvella. Mutta maalla asuvat, välttämättä autoa tarvitsevat ovat lujilla. Talous, jossa on lapsia, harrastuksia, kaupassakin pitäisi käydä ja paikkakunnan linja-auto kulkee kerran päivässä, korotus on tuntuva. Myös omakotitaloasujat tuntevat veronkorotukset nahoissaan. Sekä kiinteistöveron että lämmityskustannusten nousuna.

Joten onnea vaan kaikille. Eläkeläisten, palkansaajien ja yritysten puolesta kiitos. Ai niin, ja karkkihiirten. Tavallisen, omakotitaloasujan ja autoa käyttävän, köyhyysrajan alapuolella elävä puolesta suren. Mutta ennen kaikkea opiskelijoiden ja koulujen. Yksi asia ihmetyttää. Tällä hetkellä vienti ei vedä eikä tule sitä tekemään muutamaan vuoteen. Ainakaan Valtionvarainministeriön mukaan. Joten Suomen taloutta pitävät yllä suomalaiset kuluttajat. Miksi siis hallitus tekee parhaansa veronkorotuksilla ja käyttörahojen vähennyksillä alentaakseen myös kulutusta. Onko tarkoitus ajaa Suomi lopullisesti konkurssiin?

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)