Google Website Translator

maanantai 26. syyskuuta 2016

Munakasta, salaattia ja omenaa

Ruokailussa on aika siirtyä tuoreesta, suunnilleen raa'asta ruoasta vähitellen hieman raskaampaan ilmojen kylmetessä. Mutta vielä voi tehdä sellaista pientä välikauden ruokaa. Valitettavasti en enää saa lemppariani eli herneitä ja mansikoita tai avomaan kurkkuja lisukkeiden kanssa. Se kun alkaa tuo syksy vaikuttaa. Mutta ihan vielä ei myöskään ole Osso Buccon aika.

Munakas on metka ruoka. Sen voi tehdä perinteisesti paistinpannulla. Munakas muotoutuu myös pellillä tehdyksi rullaksi, johon voi piilottaa jääkaapista löytyvät kanan, lihan tai kastikkeenjämät. Itse valitsin tällä kertaa Yhteishyvästä löytämäni munakaskakun. Kas kun en ole sitä vielä kokeillut. Ruokaisammaksi sen tekivät babypinaatti ja perunat. Alkuperäisessä ohjeessa kakkuun pantiin keitettyjä perunoita, mutta itse halusin hieman enemmän makua, joten laitoin paistinpannulle öljyyn meiramia, paistoin keitetyt perunat pikaisesti ja maustoin ne suolalla ja pippurilla.
Munakaskakulle kaveriksi sopi kivasti tomaatti-mozzarellasalaatti. Me täällä Suomessa panemme tuoreet basilikanlehdet tomaatti- ja mozzarellaviipaleiden väliin kokonaisina, kun taas maailmalla ne silputaan tuoreena öljykastikkeeseen, jota pirskotellaan yhteen kulhossa sekoitettujen tomaatti-mozzarellapalojen päälle. Oma versioni oli näiden kahden version sekoitus.

Pinaatti-perunamunakaskakku

3 keitettyä perunaa
1 rkl öljyä
1 tl kuivattua meiramia
1/4 tl suolaa
ripaus pippuria
70 g babypinaattia
8 kananmunaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
50 g parmesaaniraastetta
1 tl kuivattua meiramia
1/4 tl muskottia
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

Viipaloi perunat. Jos paistat ne, kuumenna paistinpannulla öljy ja lisää sinne meirami ja perunaviipaleet. Sekoita, jotta meirami tarttuu perunoihin ja ruskista ne kevyesti.
Huuhtele ja kuivaa pinaatti.
Riko munat kulhoon ja riko niiden rakenne. Vatkaa käsin joukkoon kerma, maito, mausteet ja parmesaani.
Kastele leivinpaperi ja vuoraa sillä irtopohjavuoka (Ø 20-22 cm). Leikkaa vuoan yli menevä paperi pois. Voit halutessasi öljytä paperia kevyesti ruokaöljyllä. Levitä vuoan pohjalle puolet pinaatista. Lisää päälle perunaviipaleet ja loput pinaatit. Kaada päälle munakasseos.
Kypsennä munakasta 175 ºC uunissa keskitasolla n. 30 min tai kunnes seos on hyytynyt. Tarvittaessa ruskista pinta tarvittaessa nopeasti yläosassa grillivastusten alla, mikäli se on jäänyt kovin vaaleaksi. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile salaatin kanssa.
Alkuperäinen ohje: Yhteishyvä ruoka 4/2016

Tomaatti-mozzarellasalaatti

4 tomaattia
250 g mozzarellaa
muutama basilikanlehti
Kastike:
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl balsamiviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
ripaus sokeria

Tee ensin kastike. Hienonna veitsellä basilikanlehdet. Mittaa astiaan öljy, balsamiviinietikka ja mausteet. Lisää hienonnettu basilika. Anna maustua mielellään ainakin tunti.
Leikkaa tomaatit ja mozzarella viipaleiksi. Levitä ne lautaselle siten, että ladot vuoron perään tomaatti- ja mozzarellaviipaleet. Kaada päälle kastike.

Jälkiruoaksi valitsin kauden hedelmän eli omenan. En ole pitkään aikaan tehnyt uuniomenoita, joten nyt oli korkea aika. Ne tarjoillaan joko helpon vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Jos valitset vaniljakastikkeen, kannattaa se valmistaa ensin ja antaa jäähtyä jääkaapissa. Lämpimät omenat ja kylmä kastike, siinä ihana yhdistelmä. Vaikka linkin reseptissä uunissaoloajaksi annetaan puoli tuntia, lopullinen kypsymisaika on aina kiinni sekä omenien koosta että niiden kuoren paksuudesta. Joten älä käytä kelloa vaan haarukkaa ja silmiä. Lisäksi omenan "täytteestä" sulaa pannulle jonkin verran nestettä, jota kannattaa paiston ja jäähdytyksen aikana valella omenille, jotta ne saavat kauniin, karamellisoituneen kiillon.

En yleensä mainosta kaupallisia julkaisuja, mutta nyt teen poikkeuksen. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä, jotka pidätte leivästä ja leipomisesta, on saanut käsiinsä K-Kaupan Ruokalehden nr. 4. Se sisältää mahtavan tietopaketin ja ohjeita leivän leipomisesta. Valitettavasti sitä ei taida enää olla saatavilla paperisena kaupoista, mutta netistä sen voi vielä lukea.

Kristiina

3 kommenttia:

  1. Viime viikolla tein texmex-munakasrullaa. (googlaamalla löydetty ohje). Tuota munakaskakkua voisi myös kokeilla. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. En tiedä tuliko viestini jo läpi, mutta tässä varmuuden vuoksi uusi yritys. Tein siis viime viikolla texmex-munakasrullaa. Ohje löytyi sattumalta googlaamalla. Sen verran hyvää oli, että muitakin kananmunaruokia voisi kokeilla. Kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten huomaat, tulivat molemmat kommentit. Näissä munakkaissa on se kiva, että ne ovat nopeita, helppoja ja ruokaisia. No, munakasrullassa saa ehkä nähdä hieman enemmän vaivaa. Ei aina tarvitse tehdä sitä perinteistä, joskus voi yllättää. Oli se sitten rulla tai kakku :).

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)