Google Website Translator

perjantai 23. joulukuuta 2016

Jouluvalmisteluja

Joulun ruokavalmistelut ovat täydessä vauhdissa. Ja muukin valmistelu. Mökki on siivottu ja koristeet asetettu paikalleen. Sain kissaomistajien palstalta loistavan vinkin laittaa joulukukka (joka minulla on aina hyasintti ihan tuoksun vuoksi) lasipurkkiin, etteivät nämä kisukaverit olisi niin innokkaita haistelemaan sitä eli suomennettuna kaatamaan. Lista tehtävistä on tehty ja nyt on aika syventyä ruokiin. Tytsyn kanssa sovimme, että tänä vuonna annamme toisillemme itse tehdyt ruokalahjat. Tytsyn lahjatoivomus oli vanilja-salmiakkijäätelö, joten sellainen piti eilen hänelle tekaista. Tapaamme tänään, koska käymme yhdessä hänen isänsä haudalla viemässä kynttilän ja samalla vaihdamme lahjat.

Vanilja-salmiakkijäätelö

Vaniljajäätelö:
3 dl kuohukermaa
3 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
Lakritsikastike:
1,5 dl salmiakkimixiä
0,25 dl siirappia
1,25 rkl maissitärkkelystä

Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.
Erottele kananmunan valkuaiset puhtaaseen metalliastiaa ja keltuaiset kulhoon. Vaahdota valkuaiset.
Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja raavi irti siemenet lusikalla. Lisää ne keltuaisvaahtoon ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää lopuksi keltuaisvaahtoon glukoosisiirappi ja sekoita.
Lisää keltuaisvaahtoon ensin kermavaahto nuolijalla sekoittaen. Lisää sen jälkeen valkuaisvaahto ja sekoita massa tasaiseksi. Laita jäätelömassa pakastuksenkestävään rasiaan ja rasia pakastimeen. Vatkaa jäätelömassa tasaiseksi tunnin välein 3-4 kertaa pakastuksen aikana.
Tee pakastamisen aikana salmiakkikastike. Sekoita kaikki ainekset kattilassa (maissijauho siivilän läpi). Lämmitä kastiketta, kunnes se sakenee. Jäähdytä.
Viimeisen jäätelön vatkaamisen jälkeen valuta salmiakkikastiketta lusikalla jäätelön pinnalle ja sekoita se lusikalla jäätelön joukkoon niin, että saat jäätelöön aikaiseksi kivat raidat. Jos sekoitat liikaa, saat aikaan salmiakkijäätelön.

En ole koskaan ollut erityinen joulukinkun ystävä ja tänä vuonna äitini on jo liian vanha raahatakseen luunsa Vantaalta Vaasaan. Tytsy taas elää jo omaa elämäänsä omine traditioineen. Tänä vuonna päätin korvata joulupöydän kinkun porsaan sisäfileellä. Toki kuorrutettuna timjamilla ja sinapilla. Sisäfileessä on vain se vika, että siitä ei tule paistettaessa niin paljon "lientä", että se toimisi kastikepohjana. Kastike laatikoiden ja lihan kanssa on kuitenkin ehdoton. Joten varastin kastikepohjaidean Jamie Oliverin jouluruokaohjelmasta. Tosin hän teki pohjan kanasta kalkkunalle, minä taas tein sen sianlihasta possulle.

Kastikepohja joululihalle

1 sellerinvarsi
2 porkkanaa
1 sipuli
Pari timjaminoksaa, kuivattua rosmariinia (jos saat käsiisi salviaa, vaihda rosmariini siihen)
2 kpl laakerinlehtiä
0,25 pakettia pekonia suikaloituna
Viipale luullista porsaanlapaa
1-2 tl suolaa
ripaus mustapippuria, 1/4 tähtianista
4 dl vettä
2 dl omenatäysmehua
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl Dijon-sinappia

Lämmitä uuni 200 ºC
Kuori sipulista uloin kuorikerros ja huuhtele selleri ja porkkanat. Paloittele sellerinvarsi, porkkanat ja sipuli karkeiksi paloiksi. Kasaa ne uunipellille. Lisää joukkoon yrtit. Suikaloi pekoni ja laita myös se vuokaan. Leikkaa possulihan lihaisa osa palasiksi ja laita lihat ja luut vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää tähtianispalat. Sekoita vuoassa.
Laita vuoka uuniin ja anna ainesten paahtua n. 1 tunti.
Nosta vuoka uunista ja perunasurvinta apuna käyttäen murskaa aineksen vuoassa. Sekoita murskattujen ainesten joukkoon ensin vehnäjauho ja sitten vesi-omenamehuseos.  Nosta vuoka hellan päälle ja yhtä-kahta keittolevyä apuna käyttäen kiehauta sisältö. Anna kiehua matalassa lämpötilassa (3) 25-30 min, kunnes kastike tummenee. N. 5 min ennen kiehautuksen lopettamista lisää joukkoon sinappi. Voit myös kiehumisen aikana jatkaa ainesten "murskaamista" perunasurvimella.
Anna kastikepohjan hieman jäähtyä ja siivilöi se. Painele siivilöinnia aikana sosetta esim. perunasurvimella, niin saat varmasti kaiken nesteen talteen. Kastikkeen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja laittaa pohjan jääkaappiin tai pakastimeen. Aattona sen voi vain lämmittää ja lisätä joukkoon mahdollinen paistoliemi ja liraus kermaa.

Kotijuusto

1 ltr maitoa
2 dl kermaviiliä tai piimää
2 kananmunaa
1/2 sitruunan mehu
suolaa, yrttejä

Jos aikasi riittää, avaa kermaviilirasia tai kaada piimä lasiin ja anna happamoitua huoneenlämmössä 1-2 vrk.
Kiehauta maito.
Riko kananmunat kulhoon ja sekoita rikki niiden rakenne. Vispaa joukkoon hapanmaitotuote.
Nosta maitokattila hetkeksi liedeltä ja vispaa sekaan hapanmaitoseos ja sitruunamehu. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna hautua matalassa lämpötilassa (2). Kun massasta alkaa erottua hera, nostele juustomassaa (sitä kokkelin näköistä ainesta) harsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Lisää kerrosten väliin suolaa ja yrttejä.
Peitä juustomassa harsolla ja laita päälle painot. Anna valua seuraavaan päivään. Kumoa juustomassa uuninkestävään astiaan ja paista uunissa 225 ºC, kunnes pinta saa kullanruskean värin (kuvan juusto on vasta valutusvaiheessa).

Meillä kissatkin saivat jouluateriansa etukäteen. Rakastan paistettuja silakoita etikka-mausteliemessä ja olin ajatellut laittaa niitä joulupöytään. Koska paikallisessa kaupassa ei ollut tuoreita silakoita, ostin pussillisen pakastesilakkafileitä. Leikkasin pussin auki ja tarkastin fileiden määrän. Siinä vaiheessa päässäni ilmeisesti viirasi. Yleensä, kun sulatan ruokia huoneenlämmössä (harvoin), laitan ne mikroon käynnistämättä mikroa ja luukun kiinni, jotta ne ovat kisuturvallisessa paikassa. Tällä kertaa laitoin ne vain lautaselle ja tiskipöydälle sulamaan. Sen jälkeen sain vielä fiksumman älynväläyksen lähteä hakemaan hetkeksi kävelyllä happea ennen ruoanlaittourakan aloittamista. Kotiuduttuani ja aikani jahkailtuani ajattelin aloittaa jouluvalmistelut. Kun menin keittiöön, niin mitähän sieltä löytyikään? Keittiön lattialta tyhjä silakkafileepussi. Joka ainoa puolijäinen silakanrohjo oli kadonnut meidän herkkusuidemme suuhun. Se niistä maustesilakoista.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)