Google Website Translator

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Kirja

Yleensä näin viikonloppuisin kirjoita ruoasta. Mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Viimeisimmästä Yhteishyvä-lehden numerosta 6/2016 löysin niin hyvän kolumnin kirjan tärkeydestä, että pyysin sen kirjoittajalta, kirjailija Timo Parvelalta, luvan julkaista hänen kolumninsa täällä sivullani. Ystävällisesti hän antoi luvan. Joten tällä kertaa teksti ei ole omaani, vaan Timo Parvelan ja hänen kolumninsa.

Timo Parvela 2014 HKI C IMG 8079

Kirja. Haluatko tehdä lapsestasi miljonäärin? Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan paljon lukevissa perheissä lapset ovat kuulleet kolmivuotiaana jo miljoonia sanoja enemmän kuin perheissä, joissa ei lueta.

Kirja. Kirjoja lukevien teini-ikäisten sanavarastossa on jopa 70 000 sanaa, kun taas vähän tai ei ollenkaan lukevien on pärjättävä 15 000 sanalla. Ero lukevien hyväksi on noin viisinkertainen. Jos sinun pitäisi rakentaa talo, valitsisitko mieluummin pelkän vasaran vai kokonaisen työkalupakin?

Kirja. Brittiläisen tutkimuksen mukaan jokainen lukutaidon kehittämiseen käytetty punta tuottaa 25 punnan säästön tulevaisuudessa.

Kirja. Tilastokeskuksen mukaan korkeakoulutetut ansaitsevat maassamme noin 25 prosenttia enemmän kuin vähemmän opiskelleet.

Kirja. Monet ammatit, joihin ennen saattoi valmistua työssä oppimisen kautta, vaativat nykyisin jopa vuosien opiskelua ja – lukemista.

Kirja. Lukutaidon saavuttaminen on vasta alku. Varsinainen lukemisen taito syntyy harjoittelemalla, lukemalla. Ei Beethovenia soiteta vielä sillä, että osaa nuottien nimet.

Kirja. Pojista nykyisin jo 18 prosenttia kuuluu heikkoihin lukijoihin, kun taas tytöistä vain 5 prosenttia. Voimakas eriarvoistuminen on siis varsin tuore ilmiö.

Kirja. Peruskoulussamme on tälläkin hetkellä yli 50 000 lasta ja nuorta, joiden tulevaisuus on vaarassa puutteellisen lukutaidon vuoksi.

Kirja. Maailmassa on 260 miljoonaa lasta, joiden lukutaito ei riitä edes kansalaisoikeuksista nauttimiseen.

Kirja. Paras lukutaitokampanja on kirjallinen ympäristö. Kirjan pitää näkyä kotona, koulussa ja koko yhteiskunnassa. Lasten lukeminen on aikuisten asia.

Kirja. Lukemisen taidon saavuttaminen on kustannustehokkain tapa parantaa kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja osallistua päätöksentekoon. Asia on vakava, toteutus on hauska. Riittävän lukemisen taidon voi saavuttaa vaikkapa lukemalla satuja. Toimivan kirjastoverkostomme ansiosta se on ilmaista.

Joulu. Tjaa, mitähän sitä ostaisi joululahjaksi?

Kolumnisti on kirjailija, joka tarkkailee kotipellon reunalta muuttolintuja ja maailmanmenoa.

Alkuperäisen  Timo Parvelan kolumnin voit lukea viimeisimmästä Yhteishyvä-lehdestä 6/2016 tai sähköisesti tästä linkistä.

2 kommenttia:

  1. Väännän parhaillaan kirjoihin ja lukijaksi kasvamiseen liittyvää opinnäytetyötä. Parvela on kyllä mahtavasti onnistunut kolumnissaan kiteyttämään, miksi lukemisessa ollaan niin olennaisen äärellä. Nyt taas uudella innolla aiheen kimppuun, kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on itselleni niin tärkeä asia, etten voinut olla julkaisematta tätä loistavaa pakinaa siihen törmätessäni. Se kertoo mielestäni niin paljon omiakin ajatuksiani ja on ilo, että se inspiroi muitakin. :)

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)