Google Website Translator

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Hapankaalia ja kastanjoita

Taas oli viikonloppu ja viikonloppuruoan aika. Koska kelit ovat olleet tuulisia ja sateisia, kaipasin kipeästi jotain lämmintä ja lohduttavaa. Joten turvauduin vanhaan kaveriini, hapankaalikeittoon. Jotkut käyttävät hapankaalikeitossa ohrasuurimoita, mutta minä käytän aina kokonaisia tattarisuurimoita. Keitosta voi tehdä täysin kasvisversion ja jättää lihan pois. Itse laitan siihen n. 300 g sellainen lihatuotetta, jota sattuu olemaan jääkaapissa tai pakkasessa. Tällä kertaa nakkasin kattilaan pari bratwurstia ja palvikinkkua, mutta paremman puutteessa tavalliset nakitkin kelpaavat. Tai pekoni/jauheliha.

Hapankaalikeitto

1 dl kokonaisia tattarisuurimoita
1 rkl öljyä
n. 300 g nakkeja, palvikinkkua tai muuta makkaraa
1-2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 450 g hapankaalia
1,7 ltr vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 laakerinlehti
4 kokonaista maustepippuria
0,5 tl kuivattua meiramia
0,5 tl kuivattua timjamia

Paahda tattarisuurimot kuivalla paistinpannulla.
Viipaloi makkarat tai liha sekä porkkanat. Silppua sipuli ja valkosipuli. Maista hapankaalia ja huuhtele tarvittaessa siitä liika suola siivilässä viileällä vedellä.
Kaada kattilan pohjalle öljy ja lisää pilkotut makkarat tai muu käyttämäsi liha. Lisää hetken päästä mukaan porkkanat. Kun makkarat tai liha ovat saaneet hieman väriä, lisää mukaan sipulit kuullottumaan ja lopuksi hapankaali.
Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, laakerinlehti ja pippurit. Anna keiton kiehua n. 10 min. keskilämmöllä. Lisää joukkoon yrtit ja paahdetut tattarisuurimot. Anna keiton poreilla vielä n. 15 min. Nauti hyvän leivän kanssa. Vaikka yeensä nautin hyvästä ruisleivästä. tällä kertaa keitto sai kiehuessaan kaverikseen soodaleivän.

Jälkkärivalintani oli tuote, joka on kiehtonut minua pitkään. Kävin päivänä muutamana paikalliskaupassa ja kas kummaa. Vihannestiskillä nimeäni suorastaan huusivat kastanjat. En ollut koskaan aikaisemmin kokeillut niitä, mutta nyt päätin, että nyt on pakko. Joten pussiin leipurin tusina kastanjoita ja yrittämään niiden paahtamista.

Paahdetut kastanjat

13 kastanjaa
merisuolaa
Dippaukseen:
50 g voita
0,5 sitruunan mehu
ripaus suolaa

Esilämmitä uuni 225 °C.
Tee jokaiseen kastanjaan ristiviillot terävään päähän. Kaada merisuola laakeaan astiaan ja aseta sinne kastanjat terävä, viilloitettu puoli ylöspäin. Paahda kastanjoita 25-30 min uunin keskitasolla, kunnes kuoret irtoavat suhteellisen helposti. Peitä kastanjat esim. pyyhkeellä ja anna vetäytyä n. 10 min.
Sulata voi-sitruunamehusekoitus. Kuori kastanjat ja dippaa ne voisulassa. Syö ja nauti.

Täytyy sanoa, että vaikka nautin kastanjoista, niiden käsittely eli viillosten tekeminen ei ollut mitenkään niin helppoa kuin kuvittelin. Käytössä pitää olla terävä, sahalaitainen veitsi ja vielä sitenkin aseistettuna voi saada taisteluvammoja. Kuten minä sain. Ne ovat nimittäin pirullisen luistavia ketaleita. Tosin oli siinä omatkin hauskuutensa, kun kilpailin kissojen kanssa siitä, kuka meistää saa ensimmäiseksi saaliiksi sen pöydällä pyörivän karanneen kastanjan.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)