Google Website Translator

perjantai 10. maaliskuuta 2017

Elop ja vakoojia

Vuosi on alkanut lukemisen kannalta hieman nihkeästi, mutta nyt on taas aika aloittaa tämän vuoden Helmet-lukuhaaste.

Joskus kiinnostaviin kirjoihin törmää mitä yllättävimmissä paikoissa. Yleensä haen lukemiseni kirjastosta tai kirjakaupasta. Menin kuitenkin päivänä eräänä ruokaostoksille paikalliseen markettiin ja törmäsin kärrylliseen taskukirjoja, joita myytiin eurolla kappale. Eihän sitä kasaa voinut olla penkomatta. Kasasta löytyikin kirja, jota en voinut vastustaa.

Operaatio Elop (Pekka Nykänen, Merina Salminen) tarkastelee Nokian puhelinten viimeisiä vuosia ennen toiminnan myyntiä, johtokuntaa ja sen puheenjohtajia, Jorma Ollilaa ja Risto Siilasmaata sekä muita johtokunnan jäseniä. Varsinainen kysymys kirjassa on se, mikä ajoi Nokian menestyneen puhelinmyynnin alas ja oliko Elop myyrä, jonka tehtävänä oli ajaa Nokia pois markkinoilta? Siihen kirja vastaa selkeästi, ettei ollut. Virheet tehtiin Nokian sisällä johtokunnassa, yrityksen toiminnan hajanaisuudessa ja jäykistymisessä. Johtokunnan jäsenistä suurin osa oli talouden, ei tekniikan ammattilaisia. Siten organisaatio jäykistyi vähitellen ajattelemaan rahaa ja sen tuloa, ei kehittämään toimintaa ja vastaamaan markkinoiden tarpeeseen. Toki Elopkin teki omat virheensä, mutta isosta osasta virheistä vastasi johtokunta. Toiminta muuttui entisestä vireästä ja ajankohtaisesta asiakasta ymmärtämättömäksi, rahakeskeiseksi, ylimieliseksi ja vääriä valintoja tehneeksi. Kehittämistyöhön keskittyneitä ihmisiä potkittiin pois ja palkattiin taas uudelleen. Infraa ei saatu toimimaan kalliisiin puhelimiin ja halvat puhelimet muuttuivat vain peitellyiksi uusiksi malleiksi vanhoista. Projektit viivästyivät kiitos jatkuvien YT-neuvottelujen ja jahkailun, ihmisiä heiteltiin sinne tänne, luvattiin yhtä ja tehtiin toista. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kaiken kaikkiaan, ehkä alun perinkin Elopin valinta (jonka johtokunta teki), oli virhe. Ylimielisyys ja rahakeskeisyys kostautuivat markkinoiden menettämisenä ja lopuksi koko puhelinvalmistuksen myyntinä Microsoftille.

Vakooja (Paulo Coelho) kertoo fiktiivisen tarinan Mata Harin eli Margaretha Zellen elämästä. Vaikka takana on tositarina, mukana on myös paljon fiktiota. Mata Hari halusi aikanaan pois ankeasta kodistaan ja meni nuorena naimisiin huomattavasti itseään vanhemman, väkivaltaiseksi osoittautuneen miehen kanssa. Hänen unelmansa oli kuitenkin päästä Pariisiin ja niin hän jätti miehensä ja matkusti unelmiensa kaupunkiin. Hän alkoi esiintyä eksoottisena tanssijattarena ja ikään kuin strippareiden esiäitinä. Hänestä tuli paitsi tanssijatar, myös kurtisaani. Koska hän halusi jatkuvaa huomiota, hän alkoi 1. maailmansodan aikana tapailla saksalaisia upseereita vakoillakseen heidän salaisuuksiaan Ranskan tiedustelupalvelulle. Valitettavasti vain Ranskan tiedustelupalvelun johtaja oli jo aiemmin nolannut itsensä Dreyfusin tapauksella. Lisäksi jo ikääntyvä Mata Hari halusi tehdä itsestään tärkeän ja hänen juoruilunsa koitui hänen kohtalokseen. Ranskan tiedustelupalvelu halusi etsiä uuden syntipukin ja Mata Harin itseään tärkeäksi korostava, kerskuva luonteensa teki hänestä oivan, uuden syntipukin Ranskan onnettoman huonolle tiedustelupalvelulle. Niin Mata Hari vangittiin ja tuomittiin teloitettavaksi. Viimeiseen asti hän uskoi pelastuvansa tärkeiden ystäviensä avustuksella, mutta toive ei toteutunut. Hänet teloitettiin 15.10.1917.
Kertomus, tosiasioihin perustuva, mutta samalla osittain fiktiivinen, oli äärimmäisen kiinnostavaa luettavaa. Siinä törmäsivät naisellinen turhamaisuus ja itsenään korostava miehinen tärkeilynhalu. Tulos oli valitettava, nainen teloitettiin ja mies sai kunnian. Tosin taisi hänellekin myöhemmin käydä hassusti johtuen omasta itsekorostuksesta. Mata Hari oli vain pelinappula Ranskan tiedustelupalvelun sisäisessä taistelussa. Kiinnostava kirja, joka kannattaa lukea.

Väärän lipun alla (Jukka Parkkari) on suomalaista vastavakoilua kuvaavan sarjan 9. osa. Siinä Venäjän tiedustelupalvelussa on meneillään valtataistelu. Johtajakollegioon kuuluva kenraali B. keksii, miten tunkeutua Suomen vastavakoiluun ja hämätään heitä. B. on aiemmin urallaan toiminut vakoilutehtävissä Suomessa ja tuntee Suomen vastavakoilun päällikön ovelana ja vaarallisena vastustajana. Silti hän haluaa panna toimeen suunnitelmansa käyttäen apunaan Turun seudun uusnatseja. Ja samalla pääsisi näyttämään vaimolleen rakasta Helsinkiä.
Toisaalla vastavakoilun innokas nouseva naisvirkailija lähetetään Pariisiin kursseille. Hänen suomalaisena kurssikaverinaan on ulkoministeriöstä Ratakadulle siirtynyt Ulriikka Tiainen. Vaikka Sirkka kuinka yrittää ehdotella jotain yhteistä iltamenoa, Ulriikka häviää joka ilta johonkin ranskalaisten "ystäviensä" kanssa. Hän päättää harjoittaa hieman omaa vakoiluaan ja niin kameralle tarttuvat tapaamiset kaikkea muuta kuin ranskalaisen ystävän kanssa.
Kolmantena juonena mukana kulkee suomalaisten ja brittien yhteistyö. Britit haluavat salakuljettaa venäläisen loikkarin Suomen kautta. Niinpä brittien ulkomaantiedustelun päälliköt ja Suomen tutkintaosaston päällikkö käyvät kauppaa sekä suomalaisten selän kääntämisestä että heille annettavista tiedoista.
Täytyy myöntää, että koska vakoilumaailma ei ole henkilökohtaisesti tuttu tulee tunne, että nyt pyöritetään vähän liian montaa juonta yhdessä kirjassa. Toisaalta tapahtumat etenevät jouhevasti ja jopa pieni pilke silmäkulmassa aina välillä. Aiheesta lukeminen on kuitenkin jännittävää. Luetaanhan sitä dekkareitakin, vaikka ei olla ketään murhattu.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)