Google Website Translator

lauantai 20. toukokuuta 2017

Kertakäyttökodinkoneet

Kävikö huonosti, hajosiko jokin kodin laite? Jos se oli tärkeä, sen tilalle pitää hankkia uusi vastaava. Minulle kun sattui käymään niin. Viime perjantaina entinen televisioni sanoi irti palvelusopimuksensa. Koska olen aamu-TV addikti (mitähän taas viime yön aikana on tapahtunut?), otin pikaisesti käyttöön vara-TVn. Juu, minulla on sellainen. Vika oli vain siinä, että irtisanoutunut TV oli 32-tuumainen ja vara-TV 19-tuumainen. Tuntui kuin olisi katsonut lähetystä nenäliinasta kunnon, kirjahyllyyn juuri sopivan töllöttimen sijasta. Joten ei kun hyökkäys netin syövereihin ja etsimään sopivaa, uutta vastaanotinta. Se löytyikin ja oli vieläpä saatavissa paikallisesta kodinkoneliikkeestä. Koska minulla ei ole autoa enkä viitsinyt vaivata ystäviäni, tilasin häkkyrän kotiintoimituksena (samalla se irtisanoutunut muutti uuteen kotiin kierrätyskeskukseen). Tosin mitään asennuksia en ottanut, koska olen oman elinkaareni aikana asentanut useamman kuin yhden TV-aparaatin menestyksekkäästi. Joten johan tämä sujuisi aivan rutiinilla.

Ei sujunut. Sekä käyttöohje-DVDn että paperiohjeen mukaan jalusta kiinnitettiin televisioon yhdellä minimalistisella, 12 mm ruuvilla. Kaikki entiset on kiinnitetty vähintään 4llä, joten jo siinä vaiheessa alkoi epäilyttää. Todeksihan se epäilys osoittautui. Tein illan töitä ohjeiden mukaan ja tuloksena oli sellainen 45 asteen kulmassa renkkuva, huojuva laite, jonka tuulikin olisi voinut puhaltaa nurin. Saati sitten talouden uteliaat kissat. Joten seuraavana aamuna puhelin käteen ja soittelemaan sekä myyjän että valmistajan neuvontaan. Ei tullut neuvoja, mutta onneksi sen noin kymmenennen puhelun kohdalla sain valmistajan valtuutetun korjausliikkeen numeron. Sieltä tulikin henkilö muutaman tunnin päästä katsomaan, missä ongelma piili. Ja se piili siinä, että koko setistä puuttui jalustan ja TV-laitteen väliin laitettava osa. Hän tilasi sen Hollannista ja vihdoin eilen illalla, viikon odotuksen jälkeen, sain lyödä johdot kiinni ja uusi laite pantiin käyttöön. Toimi niin kuin on tarkoituskin. 

Täytyy sanoa, että tämä nykyinen kertakäyttöyhteiskunta saa minut kaipaamaan vanhaa kunnon putkitelevisiota. Sen kun kerran parkkeerasi paikalleen, siinä se istui seuraavat 20+ vuotta. Näiden nykyisten lättylaitteiden arvioitu maksimi-ikä on 2 vuotta. Omani kesti sentään n. 5 vuotta. Miksiköhän niiden kestoikä on niin pieni verrattuna vanhoihin laitteisiin? Kulutuksen tarkoitettu kasvatusko? Ennen, kun kaikki oli paremmin, rikki mennyt laite korjattiin itse tai korjautettiin. Nykylaitteet suositellaan vain vaihtamaan uusiin, korjauttaminen kuulemma maksaa enemmän kuin uudempi malli. Ei hyvä kehityssuunta, lisäämme roskia, emme säästä. Vika lienee sekä kuluttajissa että laitteiden valmistajissa. Ei tehdä korjattavia laitteita, tehdään uusien hankintaa vaativia härpäkkeitä. Kuluttajien olisi aika ajatella päällään ja jaloillaan ja alkaa vaatia laitteita, joiden kestoikä on pitempi kuin pari vuotta.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)