Google Website Translator

tiistai 27. kesäkuuta 2017

Juhannusruokaa

Juhannus tuli, oli ja meni taas. Tänä vuonna se oli sen verran tuulinen, sateinen ja viileä, että grillaaminen parvekkeella avotulella oli mahdotonta (yleensä olen viimeistellyt lihat ja esim. maissin kertakäyttögrillissä). Joten tänä vuonna juhannusruoka tehtiin ihan keittiössä. Tosin tämä ruokalista käy aivan tavallisenkin viikonlopun ateriaksi.

Ruokailun aloitti ihana kuivatuista herkkutateista tehty keitto. En ole aiemmin kokeillut kuivattuja sieniä, mutta jatkossa teen niitä takuulla, sen verran herkullista tämä alkukeitto oli.

Herkkutattikeitto

2 dl kuivattuja herkkutatteja
1 sipuli raastettuna
0,5 rkl öljyä+0,5 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl sienten liotuslientä
0,75 tl timjamia
0,5 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
4 dl kermaa
Päälle:
raejuustoa
ruisleipäkrutongit (ruisleipää+voita)

Liota kuivattuja sieniä 2-3 tuntia väljässä, kylmässä vedessä (vettä n. 6 dl). Siivilöi sienet ottaen talteen 5 dl liotuslientä.
Raasta sipuli. Pilko tarvittaessa valutetut sienet.
Kuumenna öljy-voiseos keskilämmöllä kattilassa. Lisää kattilaan sienet ja sipuliraaste ja anna paistua niin, että sipulit kuullottuvat ja sienistä irtoaa jonkin verran nestettä (3-5 min). Ripottele joukkoon vehnäjauhot tasaisesti, sekoita ja anna hetken hautua. Älä ruskista jauhoja.
Lisää sienten liotusvesi muutamassa erässä hyvin sekoittaen, jotta liemeen ei jää jauhokokkareita. Anna keittopohjan porista hiljalleen n. 15 min.
Mausta keitto timjamilla, suolalla ja valkopippurilla.  Lisää kerma ja anna keiton vielä kihahtaa. Tarkista mausteet ja lisää tarvittaessa mausteita.
Annostele keitto lautaselle ja asettele päälle raejuusto ja ruisleipäkrutongit. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vain raejuustoa tai yrttiöljyä ja syödä ruisleivän sellaisenaan tai paahtoleipänä ohessa.

En ole erityisemmin possunliha ystävä, mutta jotenkin possukin kuuluu mielestäni juhannukseen. Koska en voinut tehdä grillissä viimeisteltyjä ribsejä, valitsin tänä vuonna porsaan sisäfileen. Olen valmistanut sitä vain muutaman kerran, joten pientä vetoapua tarvittiin. Se apu ongelmaan löytyi tällä kertaa HKn nettisivuilta. Sieltä löytyi ohje sekä marinadiin tälle lihalle että tarkat ohjeet sen valmistamiseen. Tuli muuten ihan syötävää.

Possun kanssa lautaselle lastattiin salaattia. Olen viime aikoina jotenkin viehättynyt fenkolista, joten sitä löytyy tällä kertaa tästä vihreästä, helposta salaatista.

Fenkoli-kaalisalaatti

2 pientä fenkolia
1 pieni varhaiskaali
0,5-1 maustekurkkua
Kastike:
0,5 dl limen mehua
0,5 dl öljyä
1 rkl Dijonsinappia
0,5 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Leikkaa fenkolit ja kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Syömisen helpottamiseksi voit vielä katkoa suikaleet 2-3 osaan. Suikaloi maustekurkku ja sekoita salaattiaineet kulhossa.
Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään tasaiseksi. Tarkista mausteet oman makusi mukaiseksi.
Sekoita kastike kulhoon salaattivihannesten kanssa ja anna salaatin maustua jääkaapissa ainakin 0,5 h. Tarjoa lihan tai kalan kanssa.

Jälkkäriksi kelpasivat juhannuksen kunniaksi ihan yksinkertaisesti letut ja hillo. No, hieman viiveellä kunnes maha oli laskeutunut muiden ruokien jälkeen.

Juhannuspäivänä olikin sitten aika nauttia vuoden ensimmäiset uudet perunat sinappisilleineen, ruisleipineen ja lisukkeineen. Yllättävän hyvin jäljelle jäänyt fenkolisalaatti ja possunfileeviipaleet leivän päällä sopivat joukkoon.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa keitto! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja myös maistuu. Kieli meinasi mennä mukana. :)

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)