Google Website Translator

perjantai 28. heinäkuuta 2017

Kuka ymmärtää poliitikkoja?

Se on kuulkaa tuo politiikka tekniikkalaji ja poliitikot aivan omanlaisensa nisäkäslaji. Tähän tulokseen olen tullut lukiessani kuun aikana lehtiä ja seuratessani ao. nisäkkäiden edesottamuksia kotona ja kauempana. Toisaalta he rapsuttavat viimeiseen asti sekä omaa että kaverin selkää, mutta taas toisaalta kateus ja salailu saavat heidät kääntymään toisiaan vastaan. On kiva tutkailla muutamaa esiin tullutta seikkaa. Ensin suloinen suomenmaamme.

Finnish ParliamentAiemmin kansanedustajat tai ministerit, jotka putosivat eduskunnasta tai jättäytyivät itse pois oltuaan vähintään 7 vuotta edustajina, saivat automaattisesti sopeutumiseläkettä aina siihen asti, kun he täyttivät 65 vuotta. Eikö olisi ihana ajatella, että pääsi 18-vuotiaana kansanedustajaksi, tuli valituksi myös toisen kerran ja sitten, 26-vuotiaana, olisi voinut jäädä eläkkeelle. Jippii. Tänä päivänä tilanne on toinen. 2011 jälkeen valitut kansanedustajat, jotka myöhemmissä vaaleissa putoavat tai lopettavat itse, ovat oikeutettuja vain 3 vuoden sopeutumisrahaan. Asiassa on kuitenkin yksi mutka. Kansanedustajat, jotka ovat tulleet valituksi ennen vuotta 2011 ja myös sen jälkeen, ovat edelleen oikeutettuja eläkkeeseen. Heitä istuu eduskunnassa tällä hetkellä 64 kpl. Nyt asia haluttaisiin korjata siten, että laki koskisi kaikkia tällä hetkellä istuvia kansanedustajia. Edes perustuslaista ei tälle löytyisi estettä. Eläkelakiin voidaan tehdä muutoksia, kuten on tehty tavallisten kansalaisten kohdalla. Eli tavallisen duunarijorman kohdalla eläkekertymää on voitu pienentää ja eläkeikää nostaa. Mutta mitä sanovat istuvat kansanedustajat omasta ylimääräisestä etuudestaan? Suurimmat puolueet kokoomus, keskusta ja SDP olivat sitä mieltä, että asiaa ei voi korjata takautuvasti, koska ihmisiltä ei voi ottaa jo annettuja oikeuksia pois. Eli siis yhteiskunnan työtä tekevältä enemmistöltä voi ottaa vuosilomia pois, voi nostaa eläkeikää ja voi muuttaa palkkaehtoja. Se on ihan OK. Mutta niiltä 64 Arkadianmäellä istuvalta, jotka ovat edelleen oikeutettuja eläkkeeseen, ei voi mitenkään ottaa pois saavutettua etuutta. Hassua, kun 64n oikeudet menevät 5 miljoonan kansalaisen edelle.
Stefan Löfven edited and cropped

Ruotsissa ollaan kriisissä. Virkamiehet "unohtivat" kertoa vastaavalle ministerille, että olivat tehneet laittomia päätöksiä ja että ulkoistettujen palvelujen tietoturva vuotaa. No ei se mitään, eihän tuo vastaava ministerikään ollut niin turhan takka tietoturvasta. Tosin myös asiasta tienneet harvat ministerit sattuivat unohtamaan, että olisi ehkä ollut syytä informoida hallitusta ja pääministeriä. Minkäs sille voi, että on sama pää kesät talvet. Kerrankos sitä tärkeistä asioista päätettäessä unohtaa jotain. Ai unohtui jotain tärkeätä? Niin mitä, en nyt jaksa yhtään muistaa.

Tosin koko alkuvuoden kesä mukaan lukien on kruunannut Yhdysvaltojen presidentti, Toope Trump. Joskus aikanaan tuli seurattua Trumpin Diiliä, jossa hän aina osan lopuksi antoi potkut jollekin johtajakandidaateista. "You'r fired". Silloin ajattelin, että sehän on vaan sitä TVtä. Nyt olen alkanut ajatella toisin. Väkeä lähtee ja lentää ulos Trumpin henkilökunnasta niin, että Valkoiseen taloon voisi kohta asentaa pyörivät ovet. Sitä tahtia on porukka lähtenyt ja tullut. Itse Toope taas tuntuu vihaavan kaikkia ihmisiä, jotka voidaan liittää johonkin ryhmään. Muslimit, meksikolaiset, homot, naiset, transseksuaalit, viherpiipertäjät, köyhät sairaat, median edustajat. Kaikille vaan potkut. Ensin viitattiin kintaalla ympäristösopimukselle, sitten yritettiin kaataa Obamacare. Kateus toisen ansioista ja saavutuksista on kamala tauti. Määrättyjen maiden kansalaisia ei päästetä maahan, rakennetaan rajalle aita. Media ei osaa koskaan puhua totta Trumpista. Tosin hän itse on se suurin p...kan puhuja kertoessaan isoja valheita oman sankarillisen presidenttikautensa alun saavutuksista. Mutta ilmeisesti Toopen mielestä presidentti saa valehdella, media ei sen sijaan saa kertoa asioista totuudenmukaisesti. Mitä presidentti edellä, tehköön media niin perässä ja ylistäköön Trump Suurta. Mitenkähän paljon vahinkoa Donald Duck ehtii vielä tehdä presidenttikautensa aikana. Ja auta armias, jos hän sattuisi tulemaan valituksi vielä toiseksi kaudeksi. Siihen mennessä USA tuntuu taantuvan yhä edemmäksi modernista yhteiskunnasta. Fossiiliset polttoaineet käyttöön, pois köyhäinapu, alas demokratia, suljetaan rajat sekä ihmisiltä että muualla tuotetuilta tavaroilta, haukutaan tasapuolisesti kaikkia eikä kaveerata kenenkään kanssa. Paitsi pikkaisen ehkä Putinin. Trumpilta tuntuvat menneen sekaisin yritysjohtajan ja kansakunnan johtajan velvollisuudet. Yritysjohtajan velvollisuus on ainakin USAssa tuottaa mahdollisimman paljon rahaa omistajille. Kansakunnan johtajan velvollisuus taas on tuottaa mahdollisimman hyvät olot "työntekijöille" eli kansalaisille.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)