Google Website Translator

maanantai 31. heinäkuuta 2017

Sieniä ja salaattia

On se kumma, kuinka ruokailu jaksottuu. Viikolla voi heittää hetulaan sitä, mitä kaapissa sattuu olemaan. Lämpimiä voileipiä, salaattia, keittoa ja tukevampaakin, jos kaupassa sattuvat ainekset käteen.  Kesällä myös tietenkin herneitä, marjoja (ei ihan vielä) ja sieniä. Mutta kun tulee viikonloppu, niin täytyy tehdä vähän jotakin extraa. Sitä tehtiin myös tällä kertaa.

Aloitetaan salaatista. Usein oma salaattini on sitä traditionaalista ja tylsää eli salaatti, kurkku, tomaatti ja lisänä kauden vihreää/värillistä. Tämän kerran päätin tehdä jotain erilaista. Kannatti kyllä, harvoin nauttii rehuista (lisäke) niin paljon, kun minä tein.

Verigreippi-grillijuustosalaatti

puolikkaan verigreipin hedelmäliha
0,5 dl mantelirouhetta
250 g grillijuustoa tai halloumia
150 g salaattisekoitusta
Kastike:
puolikkaan verigreipin mehu
1 tl kuminan siemeniä
1 tl kirveliä
1 tl kuivattua minttua
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
1-2 tl hunajaa

Tee ensin kastike, jotta se saa maustua hetken jääkaapissa.
Kuori verigreippi ja puolita se. Purista toisesta puolikkaasta mehu astiaan.
Paahda kuminan siemenet kuivalla paistinpannulla ja lisää ne mehun joukkoon. Kaupastamme ei löytynyt tuoretta minttua, joten käytin kuivattua. Lisää kastikkeeseen minttu ja kirveli. Lisää oliiviöljy, suola ja hunaja. Sekoita ravistelemalla tai lusikalla ja laita kastike jääkaappiin maustumaan hetkeksi.
Kuori toisesta verigreipin puolikkaasta kalvot pois (lähtevät helposti käsin) ja pilko hedelmäliha kulhoon.
Paahda mantelirouhetta kevyesti ja lisää se kulhoon verigreippien kaveriksi.
Siivuta grillijuusto ja paista siivut pannulla. Kuutioi paistetut juustosiivut ja lisää kuutiot salaattikulhoon. Lisää lopuksi salaatti kulhoon joukon jatkoksi.
Valuta kastike salaattiin ja sekoita, kunnes kastike on hyvin levinnyt kaikkiin aineksiin. Annostele lautaselle tai erilliseen kulhoon ja nauti.

Lämpimäksi ruoaksi tein tällä kertaa piirakkaa. Piirakan pohjan teossa oli tärkeää, että ainekset olivat kylmiä. Jos aikaa riittää, voi jopa jauhot laittaa hetkeksi jääkaappiin kylmenemään. Eikä sitä voita tarvitse saada klimpittömäksi, pääasia että jauhot on hyvin nypitty voin kanssa. Mikäli et ole sattunut vielä saamaan saalista sienimetsästä, nyt kannattaa käyttää ne viimeiset pakastimesta. Tuoreet sienet voi korvata 2 dl pakastettuja, kunhan niistäkin paistaa ensin nesteen pois.

Sieni-paprika-meetvurstipiirakka

Pohja:
3,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g kylmää voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 litra metsäsieniä (suppilovahvero, tatti, hätätilassa herkkusieni)
1 rkl öljyä
2 kevätsipulia varsineen
2 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen paprika
100 g meetvurstia
1 rkl jalapenoa
2 tl savupaprikajauhetta
3 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippuria
1,5 dl juustoraastetta (Emmental)

Voitele ja leivitä piirakkavuoka (Ø 28-30 cm) korppujauhoilla.
Sekoita jauhot ja suola. Lisää joukkoon kylmä, kuutioitu voi ja nypi ainekset sekaisin. Lisää muna ja kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinan voi sekoittaa myös yleiskoneella, jolloin kaikki aineet laitetaan kulhoon ja sekoitetaan 20-30 sek., kunnes taikina on tasainen. Kauli taikina levyksi ja levitä se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa tarvittaessa ylimääräinen taikina siististi reunoilta. Pistele taikina haarukalla ja nosta vuoka jääkaappiin, jossa se saa levätä n. 30 min.
Tee täyte. Silppua sienet, sipulit ja valkosipuli. Halkaise paprika, poista siemenet ja valkoinen osa sisuksesta. Kuutioi paprikanliha. Kuutioi meetvurstisiivut. Kuutioi myös jalapeno.
Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä on haihtunut neste. Lisää joukkoon öljy, kevätsipulit, valkosipuli ja savupaprikajauhe. Kuullota hetki. Lisää lopuksi meetvurstit, paprikakuutiot ja jalapenosilppu ja jatka paistamista vielä n. 5 min.
Lämmitä uuni 200 ºC ja esipaista piirakkapohjaa n. 10-15 min. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi. Sekoita ruokakerma, kananmuna ja mausteet erillisessä kulhossa. Lisää juustoraaste kermaseokseen ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
Paista piirakka 200 ºC uunissa alatasolla 20-25 min, kunnes pinta saa kauniin värin. Syö salaatin kanssa nautinnolla.

Lämmin ja muheva pääruoka vaati tietysti makoisan jälkiruoan. Tämä jälkkäri oli nopea, helppotekoinen ja maistui kylmänä kesältä sen syvimmästä ytimestä. Jälkkärin voi tehdä tuoreista mansikoista tai käyttää viimevuotisia pakastettuja marjoja, kuten minä tein. Sain hieman hifisteltyä lisäämällä lakritsijauhetta, jonka sattumalta löysin kaupan hyllyltä. Jos et itse ole löytänyt sitä, älä välitä. Jätä se pois ja tee vain mansikka-vaniljamousset ilman lakritsajauhetta ja tulee yhtä hyvää.

Mansikka- ja lakritsivaniljamousse mansikkakastikkeella

Mansikkamousse:
0,5 ltr mansikoita
0,5 dl tomusokeria
3 rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
125 g mascarponea
Lakritsa-vaniljasuklaamousse:
100 g valkosuklaata
125 g mascarponea
2 dl kuohukermaa
3 tl lakritsijauhetta
Mansikkakastike:
0,5 ltr mansikoita
1 dl mehua (sitruuna, appelsiini)
1 rkl sokeria

Aloita mansikkamoussesta. Soseuta mansikat sauvasekoittimella, lisää joukkoon tomusokeri.
Liota liivatelehtiä n. 10 min. kylmässä vedessä. Lämmitä sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet mehussa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon mascarpone. Lisää sen jälkeen mansikkasose kerma-juustovaahtoon ja liruta lopuksi joukkoon liivate-sitruunaneste ohuena nauhana. Kaada tarjoiluastiaan ja anna hyytyä n. 2 h.
Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Lisää hieman jäähtyneeseen valkosuklaaseen mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää valkosuklaa-mascarponeseokseen. Lisää lakritsijauhe ja sekoita seos tasaiseksi. Lusikoi seos hyytyneen mansikkamousseen päälle kerrokseksi. Anna hyytyä jääkaapissa taas n. 2 h.
Tee kastike. Soseuta hieman huurteiset mansikat sauvasekoittimella. Ohenna sose mehulla ja lisää sokeri. Kaada kastike jälkiruoan päälle.

Hyvää ruokahalua.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)