Google Website Translator

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Satokauden aikaan

Pitkästä aikaa: Hei. Kesällä ja varsinkin loppukesästä/alkusyksystä on riittänyt sen verran touhustelua, että on tämä bloggaaminen jäänyt vähemmälle. Mutta nyt on aika palata takaisin. Aloitus tapahtuu kesän rehukuurien jälkeen lempiaiheellani eli viikonlopun menyyllä.

Olen ahkera REKOn asiakas ja jokunen aika sitten hihaan tarttuivat mm. tattarisuurimot. Olen joulunaikaan siirtynyt riisipuuron teossa kattilapuuron sijasta uunipuuroon. Ne kattilapuurot kun tuppaavat palamaan herkästi pohjaan, jos niitä ei koko ajan vahdi ja vatkaa. Nyt mieleeni tuli, että teenpä tuosta tattarista uunipuuron suunnilleen samalla ohjeella. Jos kokeilet reseptiä ja olet perheellinen, määrät kannattaa tuplata.

Tattariuunipuuro

1,5 dl tattarisuurimoita
5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 rkl voita
Vuoan voiteluun voita

Lämmitä uuni 200 ºC.
Voitele uunivuoka. Huuhdo ja valuta tattarisuurimot ja kaada ne uunivuokaan.
Kuumenna kattilassa maito, suola ja voi ja kaada seos uunivuokaan suurimoiden päälle.
Anna puuron hautua uunin keskitasolla vuoka kannella tai foliolla peitettynä n. 40 min. Poista kansi ja anna hautua vielä n. 10 min., kunnes suurimot ovat pehmenneet.
Jos haluat puurolle hieman rusketusta pintaan, nosta vuoka vielä uunin ylätasolle ja anna paistua 5-10 min.
Tarjoa marjojen, hillon tai marjakeiton kanssa.

Sienikausi on ollut parhaimmillaan, ainakin joillekin. Sen kunniaksi päätin tehdä ruokaa sienistä. Pähkäilyn jälkeen, nälän kurniessa vatsassa päädyin nopeaan ja helppoon sienipastaan. Kyytipojaksi se sai pikasalaatin. Näiden molempien, sienipastan ja salaatin hyvä puoli oli siinä, että niiden yhteenlaskettu valmistusaika oli n. 15 min.

Mustatorvisienipasta

200 g tagliatellepastaa (kuivapaino)
2-2,5 ltr vettä
suolaa
Pastakastike:
0,5-1 ltr tuoreita mustatorvisieniä (maun mukaan) tai pari kourallista pakastettuja
1 rkl öljyä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl ruokakermaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,5 tl sitruunamehua
0,5 tl kuivattua rakuunaa
persiljaa maun mukaan
Lautasannoksen päälle raastettua parmesaania

Mausta vesi suolalla ja sen kiehuessa keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, mutta kiehuta pastaa n. 1 min vähemmän kuin ohjeen määräaika. (yritä saada sekä pasta että kastike valmiiksi suunnilleen samaan aikaan).
Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli.
Puhdista tuoreet sienet. Pilko sieniä hieman ja paista sekä pakastettuja että tuoreita sieniä kuivalla pannulla, kunnes liika neste haihtuu.
Lisää pannulle öljy ja sipulit. Anna sipuleiden pehmetä muutama minuutti. Lisää ruokakerma. Anna seoksen hautua n. 5 min.
Mausta sienimuhennos suolalla, pippurilla, sitruunamehulla, rakuunalla ja persiljalla. Anna hautua vielä n. 1-2 min.
Valuta pasta ja kaada se kuumana sienisoseen joukkoon. Sekoita ja anna pastan maustua kastikkeessa  n. 3 min. Annostele lautaselle ja raasta päälle parmesaania. Tarjoa salaatin kanssa.

Omena-fenkoli pikasalaatti

1 kotimainen omena
n. 100 g fenkolia
150 g rae- tai salaattijuustoa
100 g salaattisekoitusta
(25 g manteli- tai pähkinärouhetta)
Kastike:
4 rkl (oliivi)öljyä
2 rkl sitruunamehua
2 tl Dijon-sinappia
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, pippuria, savupaprikajauhetta

Tee ensin kastike, jotta se ehtii maustua. Se valmistuu yksinkertaisesti sekoittamalla kaikki ainekset esim. juomalasissa tai säilykepurkissa ja sekoittamalla, kunnes ainekset ovat hyvin yhdistyneet.
Kuutioi omena ja fenkoli pieniksi kuutioiksi kulhoon. Lisää juusto ja kauho sekaan salaattisekoitusta. Halutessasi voit ruokaistaa salaattia myös manteli- tai pähkinärouheella. Sekoita aineet keskenään, kaada päälle salaattikastike ja annostele salaatti lautasille tai kulhoon.

Pitihän sitä viikonloppuna saada jotain pikku jälkkäriäkin. Jostain oli mieleeni jäänyt vanhan ja nykyajankin maitokiisseli. Koska halusin satokauden kunniaksi mukaan myös marjoja, kiehautin mustikoista nopean hillon. Myös muita hilloja, kuten mansikka ja vadelma voi hyvin käyttää.
Annoksen kokoamiseen pieni varoitus. Jos katsotte netistä ohjeita, mainoskuvissa hillo tai kiisseli ovat pohjalla tai päällä hienosti kerroksina. Ei muuten onnistu tosielämässä. Todennäköisesti mainoskuvia varten kiisselit/hillot ja maitokiisseli ovat niin rajusti terästettyjä hyytelöksi, ettei niitä oikeassa elämässä söisi edes Oskarikaan. Kootessani annosta minua aluksi hatutti, että kerrokset alkoivat sekoittua. Mutta niin se on naisen mieli kuin tuuliviiri. Loppujen lopuksi minusta oli kivaa, kun annoksesta tuli ikään kuin marmoroitu. Alla mustikka, välissä sekoitekerros ja päällä puhdas maitokiisseli. Makukin oli hymyn mukainen.
Tämän ohjeen mustikkahillosta tulisi n. 4 annosta, mutta maitokiisselistä ainoastaa 2 annosta. Joten kotiväen tai vierasmäärän mukaan voit laskea annostuksen (jos olet pihi ja valitsen pienen tarjoiluastian, niin riittäähän näistä enempäänkin :) )

Mustikkahillo-maitokiisselijälkkäri

Mustikkahillo:
500 g mustikoita
40 g taloussokeria
40 g hyytelösokeria
1 rkl sitruunamehua
Maitokiisseli:
5 dl maitoa
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeri

Jos et käytä jo valmista hilloa, tee ensin mustikkahillo jotta se ehtii jäähtyä. 
Hulauta kattilaan marjat, sokerit ja sitruunamehu. Lämmitä kiehuvaksi ja anna kiehua matalalla lämpötilalla n. 20 min., kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Jäähdytä ja annostele hillo tarjoiluastioiden pohjalle. Säilö mahdollinen ylimääräinen hillo tulevaisuutta varten desinfioituun lasipurkkiin.
Tee maitokiisseli. Mittaa kattilaan maito, maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 2 min koko ajan sekoittaen. Nosta levyltä. 
Lisää vaniljasokeri. Siirrä kattila altaaseen kylmään veteen. Sekoittele silloin tällöin ja anna jäähtyä. Näin tehden kiisseli ei kuoretu. Jaa kiisseli annoskulhoihin.
Maitokiisselin voi tehdä myös perunajauhoja (2,5 rkl) käyttäen. Silloin ohje pätee muuten, mutta kiisselin ei anneta kiehua, vaan ensimmäisen pulpahduksen jälkeen kattila nostetaan pois levyltä (kuten marjakiisseli). Muuten toimitaan samoin.
Maitokiisselin alkuperäinen ohje: https://www.valio.fi/reseptit/maitokiisseli

Siinä olivat tämän viikonlopun nopeat ja herkulliset. Otsikon vol. 1 tarkoittaa sitä, että jatkossakin tulen tekemään jokusen satokausiruoan, esim. juurespadan kiitos meidän hirvittävästi myöhässä olevan satokautemme.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Oi onpa sinulla terveelllistä ja erikoista ruokaa täällä tarjolla 💜
    Uunipuurossa on kyllä ideaa. Kattiloiden kanssa menee hermot.
    Mukavaa uutta viikkoa ! 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunipuuro on niin paljon helpompaa kuin kattilapuuro. Ei tarvitse vahdata vieressä koko ajan, sen kun lykkää uuniin ja katsoo lopuksi, että kypsyikö hyvin. Ja yleensä kypsyy, oli sitten kyseessä tattari tai riisi. Kellä himputissa on jouluaatto esim. aikaa kytätä sitä puuroa tunnin. Nuo loput tulivat ihan tarpeesta, oli niin hurja nälkä ja piti saada apetta rinnusten alle vinhasti. :)

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)