Google Website Translator

sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Satokauden aikaan vol. 2

Löysin hiljan lehdestä hieman erilaisen, uunissa tehtävän omenahillon reseptin. Eihän sitä voinut sivuuttaa, vaan kokeilla. Ensimmäisenä mieleen tuli omenoiden hankinta. Kas kun kerrostaloasujalla ei noita omenaongelmia ole. Eikä omeniakaan. Yhteydenotto aikanaan Facebookissa tutustumaani, lähellä asuvaan Marikaan kuitenkin korjasi tuon pulman. Hänellä oli omenoita yli oman tarpeen, joten pussi mukaan ja pikku pyöräretki lähelle omenastamaan.
Seuraavaksi ei kun työstämään ja keittelemään. Hyvä vinkki sille, jolla on yli 3 kg omenia laitettavana. Ota iso, mieluimmin n. 10 litran kattila. Täytä se puolilleen kylmää vettä ja purista joukkoon 1/2 sitruunan mehu. Sen jälkeen vain ala poistamaan omenaporalla siemeniä omenoista, halkaise ne neljään osaan ja heitä kattilaan sitä mukaan kun niitä työstät. Eivät omenat tummu ja tule ikävän näköisiksi. Iloiseksi lopuksi kaada osa liotusvedestä talteen erilliseen astiaan ja käytä sitä hillon tekemiseen. Jos haluat joulun tuntua ennen joulua, tämän hillon tuoksu saa mielesi hetkeksi hyvin jouluiseksi näin 2 kk ennen aikojaan.

Vaivaton omenasose

3,5 kg omenaa
2 dl omenoiden liotusvettä (kts. ylhäältä)
1 kg hillosokeria
3 dl fariinisokeria
2-3 kanelitankoa
1 tl jauhettua neilikkaa

Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria, ulkomaiset sen sijaan pitää. Pese omenat, poista siemenet ja leikkaa ne 2-4 osaan.
Kun olet poistanut siemenkodat ja halkonut kaikki omenat, käytä samaa kattilaa, mutta valuta vesi erilliseen astiaan.  Nosta kattila, jossa ovat omenalohkot ja 2 dl liotusvettä 200 ºC uuniin n. 30 minuutiksi.
Kun omenat ovat pehmenneet, soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää sokerit ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
Nosta kattila takaisin uuniin. Anna kypsyä uunissa 200 ºC 2,5-3 tuntia. Purkita kuumennetuihin tölkkeihin ja sulje puhtaalla kannella.
Alkuperäinen resepti: Kotivinkki 18/2017

On se kumma, että kun illat pimenevät ja ilmat kylmenevät, mieli halajaa heti tuhtia lihasoppaa. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut lihakeiton reseptin, joten ei toisteta sitä enää. Tosin kuten jo silloin mainitsin, keiton teko on paljolti mielialasta ja satokaudesta kiinni. Joten tällä kertaa lisäsin keittämisen loppuvaiheessa sopan joukkoon myös n. 100 g hienonnettua lehtikaalia. Lisäksi paistoin pannulla 1 litran metsäsieniä (tällä kertaa suppilovahveroita, mutta mitkä tahansa metsäsienet käyvät). Niitä voi sitten ottaa suoraan pannulta lautasen pohjalle ja annostella keiton siihen päälle. Syksyisen ihana yhdistelmä.

Keitto kaipaa kaverikseen myös leipää. Yleensä tuhti siivu ruisleipää juustolla käy hyvin kaveriksi, mutta tällä kertaa ajattelin kiitos REKOn kaurahiutaleiden ja kaurajauhon yrittää kaurarieskasia. Ei tullut ihan rieskoja, mutta hyvältä maistuvia ja erilaisia kaurakakkusia kumminkin. Taikina oli nimittäin raakana sen verran löysää, ettei niistä saanut muotoiltua rieskoja, mutta ihanan rapeapintaisia, sisältä pehmeitä kaurakakkusia hyvinkin.

Kauraleipäset

5 dl kaurapuuroa (1,5 dl kaurahiutaleita+3,5 dl vettä)
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl maitoa
1 rkl öljyä
2 dl kaurajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhoja
Voiteluun voita

Jos keität kaurapuuron varta vasten leipäsiä varten, laita kattilaan hiutaleet, vesi, suola ja hunaja ja kiehauta seoksesta puuro. Lisää maito ja öljy. Jos käytät 2 päivää vanhaa, jo hieman jämähtänyttä kaurapuuroa, lisää hieman maidon ja öljyn määrää, tarvittaessa suolaa ja hunaja sekä lämmitä seos.
Lisää jauhot ja niihin sekoitettuna leivinjauho.
Lusikoi leivinpaperilla peitetylle leivinpellille n. 1 kukkura ruokalusikallinen taikinaa/leipänen (n. 12-14 leipää). Paista 250 ºC uunissa15 min. keskitasolla, kunnes pinta on rapea ja kullanvärinen ja sisus vielä pehmeä. Voitele leipäset halutessasi voisulalla ja syö lämpimänä tai anna jäähtyä peittelemättä pellin päällä.
Alkuperäinen resepti: http://kanelikaruselli.blogspot.fi/2013/04/kaurarieskat-pelkasta-kaurasta.html

Tällä kertaa jälkiruoaksi tuli nykäistyä vain vaatimaton kerma-rahka-omenahillojälkkäri. Mutta päässä ja paperilla pyörii hieman erilainen omenapiirakka tuosta hillosta ja hieman muusta. Lähiviikkoina se toivottavasti konkretisoituu ja ilmestyy sivuille.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)