Google Website Translator

maanantai 27. marraskuuta 2017

Kaukoitään kallellaan

Se on taas ruoka-aika. Tällä kertaa mukaan valikoitui sekä viikonloppuun että viikolle sopivia, hieman itämaistyyppisiä ruokia. Lihamureke on oma muunnokseni K-kaupan reseptistä. Kummallista alkuperäisessä reseptissä oli se, että ennen uuniin sujauttamista murekepötkölle paistettiin tässä ohjeessa kaunis ruskea pinta paistinpannulla. Kokeilin enkä suosittele. Pötkö halkeilee ja muuttuu vaikeasti käsiteltäväksi pannulla paistettaessa, joten jättäisin väliin. Jää omaan harkintaanne.
Koska olen kastikefriikki, se sai kaverikseen maapähkinä-kookoskastikkeen.

Lihamureke thaimaalaisittain

400 g jauhelihaa (nautaa tai nauta-sikaa)
1 porkkana
0,5 ruukkua tuoretta korianteria
1 pieni kevätsipuli tai salottisipuli
1 dl pankojauhoja tai korppujauhoja
1 iso kananmuna (tai 2 pientä)
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl kalakastiketta
0,5 tuoretta chiliä
2 tl misotahnaa
1 rkl limen mehua
ripaus mustapippuria
Valeluun:
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl limen mehua
1,5 rkl kalakastiketta

Raasta porkkana. Silppua korianteri pieneksi silpuksi. Siivua kevätsipuli. Pilko inkivääri pieneksi silpuksi tai raasta se. Poista chilistä siemenet ja kuutioi se pieniksi paloiksi.
Sekoita kaikki murekemassan ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Muotoile massasta harkon muotoinen pötkö leivinpaperilla peitetylle leivinpellille.
Paista mureke 175 ºC n. 20 min. uunin keskitasolla. Valmista sillä välin valeluliemi.
Sekoita chilikastike, limen mehu ja kalakastike keskenään. Nosta mureke uunista ja valele lientä murekkeen päälle ja sivuille.
Pane mureke takaisin uuniin ja paista sitä vielä n. 15 min tai kunnes mureke on kypsää. Jos murekkeen pinta näytti ennen valelua vielä kalpealta, nosta mureke takaisin uuniin laittaessasi hieman keskitason yläpuolelle.
Anna murekkeen hieman vetäytyä uunista ottamisen jälkeen pellillä foliolla peitettynä.
Tarjoa joko jäljelle jääneen valeluliemen tai pähkinäkastikkeen, nuudeleiden tai riisin ja salaatin kanssa.
Alkuperäinen resepti: K-Ruoka 6/2017

Maapähkinävoi-kookoskastike

2,5 dl maapähkinävoita
2 dl kookosmaitoa
2 rkl vettä
1 salottisipuli
3 rkl limen mehua
1 rkl soijakastiketta
1 rkl misotahnaa
0,5-1 rkl kalakastiketta
0,5 dl fariinisokeria
10 tippaa tabascoa
1 rkl hienonnettua tai raastettua tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
0,5 ruukkua hienonnettua korianteria

Pilko salottisipuli hienoksi. Hienonna tai raasta inkivääri. Hienonna korianteri. Murskaa valkosipulit.
Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja lämmitä kastiketta keskilämmöllä (3-4) sitä ahkerasti sekoittaen vispilällä, kunnes kastike on tasaista (ei oteta lukuun sipulin ja inkiväärin muodostamia kuutioita) ja näet ensimmäiset pulpahdukset.. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Joskus tarvitaan nopeaa ja helppoa arkiruokaa. Koska edellisestä kokkaussessiosta oli jäänyt yli reilusti valmiiksi keitettyä riisiä, päätin tehdä edellisen töppäykseni vastapainoksi onnistunutta paistettua riisiä. Nyt kun tiedän, että se tehdään kypsästä, ei raa'asta riisistä. Tarkoitus oli myös käyttää herneen ituja, mutta eihän niitä ollut kotonani valmiiksi idätettynä tai kaupan hyllyllä. Käytin siis itse herneen versoja tilalla.

Paistettu katkarapuriisi

3,75 dl raakaa riisiä
7,5 dl vettä
4 rkl öljyä
1 sipuli
2 kananmunaa
0,6 dl kevätsipuli
0,25 tl mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
3 tl misotahnaa
0,5 tl seesamiöljyä (paahdetuista)
180 g katkarapuja
2,5 dl herneenituja tai -versoja

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi ja anna jäähtyä tai käytä edellisestä ruoasta jäljelle jäänyttä riisiä.
Sulata katkaravut. Silppua sipuli ja kevätsipuli. Jos käytät herneenversoja, silppua niitä hieman. Jätä muutama versonpää koristeluun.
Lämmitä öljy paistokasarissa. Lisää tavallisen sipulin silppu (jos käytät herneenituja, lisää myös ne tässä vaiheessa). Kuullota sekoittaen n. 3 min.
Lisää riisit. Paista sekoittaen vielä 3 min.
Sekoita kananmunat, kevätsipuli, mausteet, soijakastike ja seesamiöljy kulhossa vatkaten rikki munien rakenteen.
Lisää munaseos kasariin ja paista vielä n. 4 min sekoittaen koko ajan, kunnes munat ovat kypsiä ja kaikki aineet hyvin sekoittuneet. Tarkasta mausteet ja lisää tarvittaessa.
Lisää lopuksi katkaravut ja herneenversot ja sekoita liedellä vain sen verran, että ravut ovat lämmenneet (1-2 min).
Tarjoa salaatin ja leivän kanssa. Jos pidät leipomisesta, voit kokeilla vaikka Roti-leipää Tomi Björckin reseptillä.

Kristiina

1 kommentti:

  1. Täytyy kokeilla. Olemme aasialaisen ruuan ystäviä, joten uskon näiden makujen miellyttävän. kiitos reseptistä.

    VastaaPoista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)