Google Website Translator

perjantai 10. marraskuuta 2017

Raha ja kauppa

Vaasan lehdissä on jo pari viikkoa esitetty erilaisia mielipiteitä Vaasan päättäjien suunnitellusta rahankäytöstä ja priorisoinnista. Vaasan kaupungin budjetti on edellisiltä vuosilta 24,5 miljoonaa alijäämäinen. Säästötoimet ovat vaikuttaneet siihen, että tiet ovat surkeassa kunnossa, homekouluja ei korjata vaan ne lakkautetaan ja oppilaat survotaan muihin kouluihin, sivistystoimen osa-alueita supistetaan ja ajetaan niiden palveluja alas, vanhuspalvelujen taso on huonontunut, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tukea supistetaan koko ajan jne. Eli toisin sanoen kaikki palvelut, jotka koskevat enemmistöä asukkaista ovat olleet suurennuslasin alla tutkittaessa säästömahdollisuuksia. Mihin rahoja sitten tulisi laittaa, jos ei peruspalveluihin? Vaasa sijoitti taannoin 17 miljoonaa veronmaksajien rahoja jalkapallostadioniin. Nyt harkitaan suunnilleen samansuuruisen veroeuromäärän sijoittamista jäähallin uudistamiseen. Pesäpallokenttäkin tulee siirtää ja perustaa uusi muualle, koska ei-laajan päivystyksen sairaala Vaasassa laajentaa koko ajan ja tarvitsee lisää parkkipaikkoja. Siitäkin huolimatta, ettei sinne saada tarpeeksi lääkäreitä ja hoitajia ja kun saadaan, heidät potkitaan pois riittämättömän suomen- tai ruotsinkielen taidon takia. Lisäksi rakennetaan myös Wasa Station, johon tulee liike- ja parkkitilaa, musiikki- ja kongressikeskus, hotelli, monitoimikeskus ja muutama asunto. Vaasassa on jo ennestäänkin tyhjää liike- ja maksullista parkkitilaa (maksuttomat puuttuvat) sekä vajaakäyttöisiä hotelleja enemmän kuin tarpeeksi. Jäähallin uudistamista perustellaan myös sillä, että siellä voidaan jatkossa järjestää myös konsertteja ja muita suuria tapahtumia. Jos meille tulee kerran erikseen musiikki- ja kongressikeskus, ei tuo väite ole oikein perusteltu tai sitten musiikki- ja kongressikeskuksen rakentaminen on turhaa. Yrittäkää nyt päättä.
Vaasa ArenaJäähallin uudistamisen puoltajat ovat perustellet sitä ja jo tehtyä jalkapallostadionin uudistamista sillä, että ne tuovat Vaasaan kävijöitä muualta kotimaasta ja ulkomailta sekä uusia asukkaita. Kyllä se nyt vaan on niin, etteivät turistit tule tänne kyttäämään sitä kerran viikossa pelattavaa jalkapallo- tai jääkiekko-ottelua, josko se sattuisi tapahtumaan vierailun aikana. Jos kaupungilla ei ole tarjottavana muuta kuin urheilua, tänne saadaan minimaallinen määrä kävijöitä. Mitä taas tulee uusiin asukkaisiin, kyllä he haluavat asuntoja, kouluja, päivähoitopaikkoja, palveluja läheltä, työpaikkoja ja toimivia kaupungin palveluja, ei urheiluareenoita. Vai oletteko koskaan kuulleet kenenkään perustelevan muuttoaan toiseen kaupunkiin sillä, että siellä ovat niin hyvät jalkapallo- ja jääkiekkoareenat? Jos Vaasan budjettialijäämää 24,5 miljoonaa ei saada korjattua vuoteen 2020 mennessä, kaupunki julistetaan kriisikunnaksi ja valtio lähettää tänne omat luottohenkilönsä hoitamaan kaupungin taloutta. Silloin ei kyllä sitten enää rakennella kaupungin rahalla areenoita ja konserttisaleja. Se on muuten kumma, että muut kaupungit onnistuvat rahoittamaan vastaavanlaiset hankkeensa suurelta osin tai jopa kokonaan yksityisellä rahoituksella (Seinäjoen jalkapallostadion, Tampereen monitoimiareena, Mustasaaren OP-Arena), mutta Vaasassa urheiluväki ja erilaiset kissanristiäisten järjestäjät ruinaavat kaiken rahan kaupungilta panematta tikkua ristiin ja "pappa betalar".

Citymarket Itäkeskus, HelsinkiVaasassa asuu yllättävää kyllä vielä ihmisiä, joilla ei ole autoa käytettävissä tai edes ajokorttia. Usein nämä henkilöt ovat senioreita tai nuoria, jotka hakeutuvat asumaan keskustan tuntumaa palveluiden takia. Nyt K-ketju on tekemässä mielestäni todella omituisen ratkaisun. Aikanaan uutena perustettuun kaupankäyntipaikkaan Kivihakaan perustettiin Vaasan toinen K-Citymarket. Nykyään alue on kauppakeskittymä, jossa Citymarketin kanssa kilpailevat esim. Prisma, Gigantti jne. Sinne ei myöskään ole julkisen liikenteen yhteyksiä, en ainakaan minä ole niitä löytänyt. Joten Kivihaka on autoilevien ja kesällä pyöräilevien ostospaikka. Kilpailu siellä on kova ja sen mukaan, mitä itse olen nähnyt saatuani kyydin tai pyöräiltyäni Kivihaan Citymarkettiin, sinne ei kovin kovasti riitä asiakkaita. Prisma vetää useimmat päivittäistavara-asiakkaat ja Citymarketille jäävät vain jämät. Sen sijaan keskustan Citymarketissa asiakasvirta on jatkuvaa ja runsasta, koska aivan lähietäisyydellä ainoa kilpailija on HalpaHalli ja keskustaan pääsee kaikkialta Vaasasta julkisilla liikennevälineillä. Nyt K-ketju on rakentamassa kolmatta Citymarketin tavarataloa uutena perustettavaan kaupankäyntipaikkaan Liisanlehtoon, sekin täällä periferiassa. Tosin sinne on hieman paremmat julkisen liikenteen yhteydet kuin Kivihakaan, mutta ei niissäkään kehumista ole. Koska omistajien mielestä 3
K-Citymarketia tämän kokoisessa kaupungissa on liikaa, he suunnittelevat keskustan Citymarketin muuttamista K-Supermarketiksi. Tämä menee hieman yli hilseen. Keskustan liikkeeseen pääsevät kaikki, myös autottomat, siellä on vähäinen kilpailu ja asiakkaita käy katkeamattomaan tahtiin.  Järkevämpää asiakkaiden kannalta olisi muuttaa Kivihaan liike Supermarketiksi. Liekö päätöksen takana vuokrataso, muussa tapauksessa en ymmärrä ratkaisua. Keskustan palvelut vaan vähenevät ja kaupankäynti siirtyy kauemmas kaupungin laidoille. Näin heikennetään määrättyjen asukasryhmien palveluiden saantia, mikä tekee Vaasasta vähemmän houkuttelevan opiskelijoille, nuorille työntekijöille ja senioreille, joilla on rahaa käytettävänä.

Kristiina

4 kommenttia:

 1. Näinpä. Tuosta jäähallin uudistuksesta en ollut paljoa kuullutkaan - tulee niin huonosti nykyään katsottua Pohjalaista. Ainakin jalkapallostadioni jäänee meiltä aika nollakäytölle, mutta tuntuu että urheilulla menee täällä Vaasas aika hyvin. Tätä se demokratia on, ei aina osu välttämättä oikeaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niin. Jäähalliin aiotaan rakentaa lisätilaa ja korjata se sijoittamalla siihen 16,5 miljoonaa. Siis tämän hetkinen arvio. Jos käy kuten jalkapallostadionille, niin kustannukset menevät yli 20 milj. Lisäksi siirretään pesäpallokenttä sairaalan parkkipaikkojen tieltä useammalla miljoonalla. Sen sijaan sosiaalityö, homekoulut ja kotiapu saavat vain minimisummat, jotka eivät riitä tämän hetkisiin tarpeisiin. Se on sitä Vaasan päättäjien suuruudenhulluutta ja epärealistista kantaa kaupungin kaikkien asukkaiden tarpeisiin.

   Poista
  2. Urheilun puolella taitaa olla hyvät lobbarit. Tai ihan sisäpiiriporukkaa tarpeeksi korkealla... :-/

   Kuva-arvoitukseen tiedoksi, että osuit aika lähelle ja lipsu on ymmärrettävä. ^_^ Siinä oli tuoreempi elokuvasankari Deadpool (täs kuvassa hämiksen kanssa).

   Poista
  3. Todella hyvät. Tosin tarvitaan sitä sisäpiiriläisiäkin ajaa tällaisia hankkeita kaupungissa, jossa budjetti on jo ennestään "perseellään".

   Taas näköjään uusi supersankari, josta en ole ikinä kuullutkaan. :)

   Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)