Google Website Translator

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Ruista, hapankaalia ja klementiinejä

Viikonlopun aloitti ruisjauhoista ja omenista tehty puuro. Yleensä teen ruisjauhopuuron uunissa, mutta tällä kertaa päätin tehdä sen kattilassa hellalla. Ja muistin aloittaessani hauduttamisen, miksi teen sen uunissa. Oli kattila kuinka paksupohjainen tahansa ja sekoittipa puuroa kuinka ahkerasti. aina pohjakerros liisteröityy kattilaan. Joten kannattaa ruisjauhopuurokin tehdä uunissa. Tässä kuitenkin ohje kattilassa keittoa varten.

Ruis-omenapuuro

2 omenaa
1 litra vettä
3 dl ruisjauhoja 
1,5 tl suolaa
1,5 tl sokeria tai hunajaa

Kaada kattilaan 1 litra vettä ja kiehauta se. 
Poista omenista siemenkodat ja lohko ne 4 osaan. Lisää omenalohkot kattilaan kiehuvaan veteen ja anna niiden pehmetä n. 10 min. 
Vatkaa sekaan ruisjauhot vähän kerrallaan hyvin sekoittaen, ettei jauho paakkuunnu. Mausta puuro. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 1 h, sekoita puuroa pohjia myöten tasaisin väliajoin. 
Tarjoa voisilmän kanssa.

Pääruoka on ollut suunnitelmissani jo pitkään, halusin nimittäin tehdä jotain hapankaalista. Kun tein hapankaalia kesällä, aloin jo silloin suunnittelemaan tätä ruokaa. Kun katsoo tulosta ja kuvia, padan ulkonäkö ei ole erityisen houkutteleva. Kuten yleensä normi kotiruoka, ei ole annokset kuin MasterChefissä, pikemminkin kuin Katastrofikokissa. Mutta maku olikin jotain aivan upeata. Jos olette jo aikaisemmista kokkauksistani jotain voineet päätellä niin fakta on, että en perusta niin paljoa ulkonäöstä kuin mausta. Tämän ruoan maustamisen kohdalla olisin erityisen tarkkana suolan kanssa, itse en lisännyt lainkaan suolaa. Tosin lopussa, kiitos omituisten ihastumisen kohteitteni, lisäsin hieman misotahnaa. 

Bratwursti-hapankaalipata

1 pkt (140 g) pekonia
230 g bratwurstia
2-3 perunaa (3 pientä, 2 keskikokoista)
1-2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 pieni paprika
400 g hapankaalia
0,5 tl mustapippuria
1 rkl tai maun mukaan meiramia
1 rkl sokeria
2 dl kermaa (miel. vispi tai kuohu)
(2 tl misotahnaa)

Suikaloi pekoni ja paloittele bratwurstit. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli. Viipaloi porkkanat. Poista paprikasta siemenet ja suikaloi se. Tarvittaessa huuhtele hapankaalista liika suola ja valuta.
Laita pekonisuikaleet kylmän tilavan kasarin tai kattilan pohjalle sellaisenaan ilman rasvaa. Käännä hella päälle ja paista pekonia, kunnes rasva on irronnut ja pekonisuikaleet ovat mukavan rapeita. Nosta pekonit lautaselle talouspaperin päälle ja lisää kasariin bratwurstinpalat ja perunakuutiot pekonirasvaan. 
Kun perunat ja makkarat ovat saaneet hieman väriä lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli kuullottumaan n. 2 min. Lisää porkkana ja paprika ja anna niiden "lämmetä" n. 2 min. Lisää hapankaali ja pekonit. Mausta pata ja kaada lopuksi päälle kerma. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä n. 1 h. Aivan lopussa lisää halutessasi misotahna, anna sen sulaa pataan ja sekoita. Tarkasta ennen mison lisäämistä suolaisuus ja annostele tahna sen mukaan. 

Jos en ole sattunut leipomaan viikonlopuksi ja haluan jälkiruokaa, pyrin pitämään sen mahdollisimman yksinkertaisena. Niin nytkin. Tällä hetkellä ovat sitrushedelmät kausituotteita ja valitsin niistä jälkiruokaan tarjouksessa olleet klementiinit. Löysin muuten hyvän ohjeen sille, kuinka sitrushedelmien lohkot saadaan helposti kalvottomiksi ilman huipputerävää veistä. Se löytyy YouTubesta. Tosin en tiedä, mistä tuota pektonaasia saa, mutta saman asian ajaa pektolaasi. Sitä pitäisi todennäköisesti saada apteekista (ei voinut viikonloppuna tarkastaa) tai viinin valmistustarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Klementiini-mascarpone-valkosuklaavaahto

1 prk (250 g) mascarpone-juustoa
100 g valkosuklaata
1 dl kermaa
2 klementiinin kuoriraaste ja mehu
(sokeria)
Koristeluun:
Klementiinilohkoja
Mantelirouhetta

Raasta klementiinien kuoret (älä valitse niitä kaikkein lötköimpiä hedelmiä) ja purista mehu.
Kumoa kulhoon mascarpone. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää sula suklaa mascarponen kanssa kulhoon. Lorauta mukaan vielä kerma ja vatkaa kaikki tasaiseksi.
Lisää joukkoon kuoriraaste ja mehu ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto hieman sakenee. Annostele vaahto mataliin jälkiruokakulhoihin (ei lasiin, kuten minä) ja anna annosten tasaantua jääkaapissa n. 1 h. 
Koristele annokset klementiinilohkoilla ja mantelirouheella.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Puurosi kuulostaa oikein hyvältä. Voisikohan tuollaista tehdä täysjyväruisjauhosta, täällä kun on vaan sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti voi, se olisi kai suositeltavampaakin kuin tuo "tavallinen" ruisjauho.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)