Google Website Translator

maanantai 13. marraskuuta 2017

Ruokaa urakalla

Aamut alkavat taas vähän aikaa tässä tuvassa pehmeästi ja vatsaa hellivästi, sillä tällä kertaa aamupalaksi taipui hirssi. Se valmistui melkoisen samaan tapaan kuin jokunen viikko sitten tekemäni tattariuunipuuro.

Hirssiuunipuuro

2 dl kuorettomia hirssinjyviä
1 ltr maitoa (ei rasvatonta)
1 rkl voita
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1-2 dl kermaa, maitoa tai vettä
voita vuoan voiteluun

Esilämmitä uuni 175 ºC. Voitele uunivuoka.
Huuhdo hirssit ja kaada ne vuokaan. Lämmitä maitoa, voita ja suolaa kattilassa, kunnes voi on sulanut. Kaada vuokaan hirssien päälle.
Kypsennä puuroa uunissa keskitasolla n. 1h-1h 15 min. Sekoita kypsennyksen alussa puuroa muutaman kerran. Kun puuro tuntuu pehmeältä, lisää joukkoon 1-2 dl nestettä,
Kun puuro tuntuu pehmeältä, lisää joukkoon 1-2 dl nestettä, sekoita ja nosta vuoka hieman ylemmäksi uunissa, jotta saat puuron pintaan vähän väriä. Anna paistua vielä 10-15 min.
Tarjoa puuro voisilmän, maidon tai vaikkapa mansikkakiisselin kanssa. Jos seuraavat annokset tuntuvat lämmitettäessä hieman liisterimäisiltä tai kuivilta, lisää puuron lämmityksen jälkeen sekaan tilkka maitoa ja sekoita, niin tuntu häviää.

Kävin torstaina taas REKOssa ja nappasin mukaan joukon ihania tuotteita: sieniä, kalaa, leipää ja vihanneksia. Ostin mm. kilon punaisia, kypsiä, ihania tomaatteja. Koska tiedän, että menotäytteisen ensi viikon jälkeen täytyy aloittaa joulusiivoamisia ja silloin ei aina ruoanlaittoon ehdi, päätin tehdä varoiksi pakastimeen tomaateista keiton ja soodaleipää sen kyytipojaksi. Keittoa voi "terästää" esim riisillä, pavuilla tai lihalla. Itse päädyin tällä kertaa broilerinsuikaleisiin.

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista

300 g maustamattomia broilerinsuikaleita
öljyä + 1 tl savupaprikajauhetta, ripaus chilihiutaleita, 0,5 tl valkosipulirouhetta, suolaa, pippurisekoitusta
1 dl vettä
800 g tomaatteja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
4 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
70 g tomaattipyreetä
2 tl kuivattua basilikaa
0,5-1 tl suola
ripaus mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 rkl sokeria
100 g maustettua tuorejuustoa (tomaatti-basilika, aurinkokuivattu tomaatti, yrtit)

Paista ensin broilerinsuikaleet. Lämmitä öljy paistinpannulla, lisää sinne savupaprika, chilihiutaleet ja valkosipulirouhe. Anna niiden irrottaa hetki makua ja lisää sen jälkeen broilerinsuikaleet. Paista lihat kypsiksi ja anna niiden saada aavistus väriä. Lisää suola ja pippurisekoitus. Kun suikaleet ovat valmiit, lisää pannulle 1 dl vettä, jotta myös pannuun tarttuneet aromit tulevat talteen. Siirrä paistinpannu sisältöineen syrjään odottamaan keiton valmistumista.
Kalttaa tomaatit (leikkaa risti tomaatin päähän, kiehauta kattilassa vettä, laita tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Kun tomaatin kuori alkaa irrota n. 30-60 sekunnin päästä, ota tomaatit pois vedestä reikäkauhalla ja kuori ne).
Hienonna sipuli ja kuutio kuoritut tomaatit. Murskaa valkosipulit veitsen lappeella ja leikkaa pieneksi.
Lämmitä öljy kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli, anna kuullottua n. 3-4 min. Älä polta. Lisää tomaattikuutiot ja leikkuulaudalle irronnut mehu ja anna ainesten hautua n. 10 min.
Sekoita maissitärkkelys 4 dl vettä ja kaada seos keittopohjan sekaan. Lisää liemikuutio ja mausteet. Anna keiton hautua hiljaisella tulella vielä 20-25 min. Siirrä keitto hetkeksi pois kuumalta keittolevyltä, poista laakerinlehdet ja soseuta sauvasekoittimella (ei ole pakko, mutta sileä keitto on mukavampi).
Siirrä keitto takaisin keittolevylle. Lisää joukkoon tuorejuusto ja anna sen sulaa n. 5 min. Vatkaa käsivispilällä keitto tasaiseksi. Lisää sekaan paistinpannulla olevat kanasuikaleet ja neste. Anna keiton porista hiljalleen, kunnes kanat ovat lämmenneet. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Nauti hyvän leivän kanssa.

REKOsta sain myös sieniä: osterivinokkaita ja suppilovahveroita. Osa meni pakkaseen, mutta osan päätin muuntaa tuoreeltaan viikonlopun ateriaksi. Kun lisäksi samalla reissulla piipahdin keskustan Citymarketissa ja löysin sieltä niitä japanilaisen ruoan mausteita, jota täältä periferiasta ei saa (riisiviinietikka, Mirin, Panko ja vähän muita normiostoksia), konsepti oli selvä. Tällä kertaa resepti löytyi ihan netistä. Löysin Ruoka-alkemistin blogin ja sieltä reseptin Japanilaisittain marinoidut sienet. Ei kun toteuttamaan. Kaverikseen sienet saivat keitetyn riisin (ei pikariisiä vaan tavallista tummaa riisiä, keittoaika 35-40 min.) ja keitetyt, voissa kuullotetut ja rakuunalla maustetut porkkanat (meinasivat unohtua lautaselta eivätkä siksi päätyneet kuvaan).
Ihana viikonloppuateria, tosin varoitan: kiitos soijan marinadikastike lipsuu helposti suolaisen puolelle, joten ennen hulauttamista pannulle sitä kannattaa maistella ja miettiä, miten suolaisuutta saisi tasattua. Voit joko lisätä etikan määrää suhteessa soijaan tai, mikä helpompaa, puristaa kastikkeen joukkoon limen tai sitruunan mehua. Kastikkeessa happamuus tasaa suolaisuutta.

Jälkiruoka ei ole tällä kertaa varsinainen jälkiruoka sellaisenaan, vaan jälkkäriksi leivoin keksejä käyttäen kauden hedelmää, persimonia. Kiitos persimonisoseen näistä kekseistä ei tule tyypillisiä rapsakoita keksejä vaan pikemminkin minimuffinseja. Kun luette persimoneista huomaatte, että kova, keltainen persimoni on raaka. Makean, kypsän persimonin tulee olla syvän oranssi, pehmeä ja sen pintaan saa muodostua jopa laikkuja, jotka normaalisti näyttäisivät siltä, että hedelmä on alkanut mädäntyä. Tosiasiassa laikut ilmoittavat, että sokeri on alkanut kertyä hedelmään. 
Ole varovainen pikkuleipätaikinan vahvojen mausteiden kanssa, maistele ennen kuin laitat lisäystä.
Ohjeen mukaisesta taikinasta tulee reilu 40 pikkuleipää.

Persimonipikkuleivät

2 kypsää persimonia
2,5 dl sokeria
115 g voita tai margariinia
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivontasoodaa
0,5-1 tl kanelia
0,25-0,5 tl inkivääriä
0,25-0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
0,5 tl suolaa
2 dl pähkinöitä (saksan-, hassel- tai maapähkinä)

Esilämmitä uuni 2000 ºC. Soseuta persimonit sauvasekoittimella (itse en kuorinut niitä ennen soseuttamista, poistin vain kannan). Sekoita vehnäjauhot, sooda, mausteet ja pähkinät keskenään erillisessä astiassa. Jos pähkinäsi ovat kokonaisia, murskaa ne ensin koneella tai huhmareessa. Voit myös käyttää valmista rouhetta.
Vatkaa kulhossa sokeri ja rasva vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää sen jälkeen persimonisose ja varmista seoksen tasaisuus.
Lisää kuivat aineet erissä taikinaan ja vatkaa aina tasaiseksi.
Nostele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kukkuran teelusikallisen kokoisia taikinaklönttejä. Pikkuleipien ei tarvitse näyttää viimeistellyiltä, vaan ne saavat olla rustiikkisia. Ne eivät leviä uunissa, joten isoja välejä ei tarvitse jättää.
Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla 15-18 min, kunnes pinta saa hieman väriä. Jos ei-kiertoilmauunissa on 2 pellillistä yhtä aikaa, nosta ylempi pelti pois kun sen pikkuleivät ovat valmiit, siirrä alempi pelti sen tilalle ja paista sitä vielä n. 3-4 min.
Anna pikkuleipien jäähtyä peittämättä ja laita ne pussissa tai rasiassa jääkaappiin.

Taas on uusi viikko ja uudet kujeet. Tämän viikon ohjelma onkin tiukka. Ohjelmassa on mm. hiustenleikkaus, Marttatilaisuuksien valokuvauksia ja Vienon eläinlääkärikäynti. 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)