Google Website Translator

maanantai 4. joulukuuta 2017

Suomalaista einettä

Tämänkertainen ruokahetki valmistaa keskiviikkoon eli itsenäisyyspäivään. Raaka-aineina ovat suomalaiset tuotteet. Lisäksi Marttojen tämänvuotinen teema on peruna, joten sekin pääsi mukaan itsenäisyyspäivän ruokalistalle. Nyt on käyttöä myös sille, no, mandolikalle. Ei kun makakille. No herra isä, se on mandoliini. Se, jolla tehdään ohutta siivua. Muisti on hintelä, mutta laite on kaapissa valmiina. Kun vaan muistaisi, miltä se näyttää.

Lämminsavulohisalaatti

Pikkelöity fenkoli:
150 g fenkolia
2 dl vettä
1 dl sokeria
2 dl hunaja-omenaviinietikkaa
3 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl tuoretta timjamia
Punasipulit:
0,5 isoa punasipulia
0,5 appelsiinin mehu
Salaatti:
100 g jääsalaattia tai salaattisekoitusta
250-300 g lämminsavulohta
1 appelsiini
0,5 dl seesaminsiemeniä
Kastike:
0,5 appelsiinin mehua (voit käyttää myös sipulien marinointiin käyttämääsi appelsiinimehua)
0,5 dl öljyä (neitsytoliivi tai rypsi/seesamiöljysekoitus)
1,5 rkl Dijonsinappia
0,5 tl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria


Pikkelöi fenkoli. Leikkaa fenkolista pois kanta ja yläosassa olevat "tillit" (koristeeksi). Suikaloi mandoliinilla tai veitsellä fenkolit ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta vesi, sokeri, etikka, mustapippuri ja timjaminoksat liemeksi. Lisää joukkoon fenkoli ja anna maustua jääkaapissa ainakin 2 h.
Suikaloi mandoliinilla tai veitsellä punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Purista puolesta appelsiinista mehu ja kaada sipuleiden päälle. Anna maustua jääkaapissa ainakin 2 h.
Tee kastike. Sekoita öljy, puolikkaan appelsiinin mehu, sinappi, sokeri ja mausteet tasaiseksi kastikkeeksi. Anna maustua jääkaapissa.
Kokoa salaatti. Valuta fenkolit ja sipulit ja kaada ne kulhoon. Revi salaatti (älä leikkaa) ja ripottele ne kulhoon. Kuori appelsiini ja leikkaa appelsiinilohkot terävällä veitsellä kalvottomiksi. Puolita lohkot ja lisää salaatin sekaan. Kaada päälle salaattikastike ja sekoita tasaiseksi. Paloittele lohifile ja lisää se kulhoon.
Paahda seesaminsiemenet paistinpannulla. Koristele salaatti fenkolintilleillä ja seesaminsiemenillä.

Peruna kunniaan. Röstin saa helpommallakin käyttämällä 2 pussia peruni-sipulisekoitusta. Minä tein sen perunasta ja sipulista, mutta hankalampi ei ole aina helpompi. Kun kiire iskee, puolivalmiit sopivat.


Peruna-sienirösti

1 kg perunaa
2 sipulia
1 litra metsäsieniä (tatti, suppilovahvero, kanttarelli)
öljyä
1 prk Creme Bonjour Cousine tatti-herkkusieni kermasekoitusta
2 kananmunaa
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 rkl tuoreita timjaminlehtiä
1 tl kuivattua kirveliä
150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta

Kuori ja viipaloi perunat. Silppua sipuli. Pienennä tarvittaessa sienet.
Sekoita kulhossa perunat, sipuli ja sienet.
Sekoita toisessa kulhossa kermasekoitus, mausteet, yrtit, silputtu valkosipuli ja kananmunat.
Päällystä leivinpelti leivinpaperilla ja sivele pohjalle öljyä. Levitä peruna-sipuli-sienisekoitus sen päälle. Kaada hunnuksi kerma-maustesekoitus. Kuorruta koko vuoka juustoraastella ja lämmitä uunissa 175 ºC 15-20 min.

Paistettu haukifile

1 haukifile (n. 500 g)
öljyä+voita
1 dl pankokorppujauhoja
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,5 tl sitruunapippuria
1 rkl tilliä
0,5 sitruunan mehu

Poista haukifileestä keskiruoto.
Sekoita pankojauhe, mausteet ja tilli lautasella. Kasta haukifilee jauhoon.
Lämmitä öljy+voisekoitus kuumaksi paistinpannulla. Ennen paistamista valele haukifileet sitruunamehulla. Paista filepaloja 1 min. toiselta puolelta ja 0,5 min toiselta puolelta. Älä ylipaista.

Jälkiruoasta piti tulla sinivalkoinen. Menin vuotuiselle käynnille alkoholiliikkeeseen, mutta siellä ei ollutkaan saatavilla sinistä likööriä. Muistin hyllyjen välillä haahuilissani, että pakastimessa oli lakkoja. Ei kun mukaan pullo lakkalikööriä. Uskokaa ja älkää, mutta tästä tuli paras jälkiruoka ikinä.

Lakkapannacotta ja lakkakastike 

Lakkasose:
2 dl lakkoja
0,2 dl sokeria
1 rkl lakkalikööriä
Pannacotta:
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
0,5 vaniljatankoa
1 dl hyytelösokeria tai 2 liivatelehteä
lakkasose
Kastike:
2 dl lakkalikööriä
1 dl appelsiinimehua
1 rkl perunajauhoa

Keitä ensin lakkasose. Annostele kattilaan lakat, sokeri ja likööri. Kiehauta ja keitä n. 15 min. Paseeraa (soseuta siivilän läpi).
Jos käytät liivatelehtiä, pane ne likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
Annostele kattilaan maito, kerma, hyytelösokeri ja lakkasose. Halkaise vaniljatanko ja raavi sisältä siemenet kattilaan. Heitä sekaan myös vaniljatangon kuoret. Anna kiehua n. 2 min. Jos käytät liivatteita, ota pieni erä kiehunutta maitolientä, sekoita liivatteet siihen ja vatkaa takaisin kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Poista kiisselistä vaniljatangon kuoret ja kaada seos annoskulhoihin. Anna pannacottien hyytyä jääkapissa vähintään 2 h, mielummin yön yli.
Tee kastike. Kaada kattilaan likööri ja lämmitä se. Sekoita appelsiinimehu ja perunajauho tasaiseksi seokseksi. Kaada mehuseos liköörin joukkoon ja vatkaa vispilällä, kunnes seos sakenee. Jäähdytä kastike, laita pannacotta lautaselle ja kaada jäähtynyt kastike päälle. Koristele lakoilla.


2 kommenttia:

  1. Kiitos. Ei niin kovin arkista tällä kertaa. Otin reseptit talteen vastaisen varalle. Nämä ovat herkullisen kuuloiset ruuat, mutta parasta on se, että lämminsavulohta, appelsiinia ja jotain pientä lukuunottamatta kaikkea löytyy kotoa. Teen tuon tapaista kalasalaattia itsepyydystetystä savulahnasta. Hyvää itsenäisyyspäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savulahna, aah ihanaa. Tarkoitus onkin herättää makunystyrät ja loppu jää sinun ja jääkapin väliseksi asiaksi. :)

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)