Google Website Translator

lauantai 20. tammikuuta 2018

Nuha ja tienhoito

Photo by Allan Foster (https://www.flickr.com/photos/foshydog/3208368220)
On taas se aika vuodesta, jolloin nenä vuotaa kuin vesihana ja aivastelen niin, että ennen joulua putsatulle koneelle näppäimistöineen ei ole ollut asiaa. Ne riukaleen räkäklimpit kun lentävät näytölle ja näppäimistöille, jos ei se nenäliina löydy heti vierestä. Tilannetta ei auttanut yhtään se, että taloyhtiössämme ei tullut lämmintä vettä viikkoon kuin satunnaisesti tunnin silloin, toisen tällöin. Epäilin putkikorjauksia ja lähetin viestin taloyhtiölle, joka ei tiennyt mitään asiasta. Onneksi sekin asia on nyt korjattu.

Yhdystie 2640 LuviaKyliltä kuului taas kummia. Alahärmässä yhdystie 7300 on niin huonossa kunnossa, että liha- ja rehurekat maatiloille kaatuvat tien huonon kunnon takia tai jäävät jumiin talvella liukkaalla tiellä. Kas kun tietä kavennettiin ojien kaivuun yhteydessä ja hiekoituskin on vähän sitä ja tätä. Tien hoidosta vastaa Destia, joka ei ottanut lukuisia valituksia kuuleviin korviinsa. Tien varrella sijaitsevien tilojen omistajat päättivätkin ottaa vanhanaikaiseen tyyliin asiat omiin käsiinsä ja hoitaa tien kuntoon itse. He keräsivät rahat keskuudestaan ja tekivät suunnitelman tien kunnostamiseksi kuljetusturvalliseksi liikenteelle. Valitettavasti suunnitelmille tuli stoppi. Ely-keskus ilmoitti, että vastuu ja riskit tiestä kuuluvat Destialle ja siksi tietä ei voi korjata tai parantaa yksityisesti. Eli siis kun tie on yleinen ja kuuluu kunnan huollettavaksi, mutta sitä ei huolleta tai työ tehdään huonosti, eivät tietä tarvitsevat saa mennä itse sitä räpeltämään. Ainoa ratkaisu asiaan olisi kai tien muuttaminen yksityiseksi ja siten saada se tiekunnan hallintaan. Kaavoitusalueella tämä voi kuitenkin olla vaikea asia. Tuntuu jotenkin hassulta, että kunta tai Destia ei hoida elinkeinonharjoittajille tärkeää asiaa kuntoon, mutta et saa tehdä sitä itsekään. Jos nyt ajattelee pienemmässä mittakaavassa teitä, niin tämähän tarkoittaisi sitä, että jos pyllähdät pyrstöllesi yleisellä tiellä hiekanpuutteesta tai ison kuopan takia ja menet heittämään sinne hiekoituksen tai täytettä kuoppaan, teet väärin. Kun se on kunnan tai kaupungin hoitoon kuuluva tienpätkä, et saa heitellä sinne santaa. Siitä huolimatta, että siellä ihmiset kaatuvat liukkaassa tai kuoppaisessa kohdassa. 
Hallitus piti suurta meteliä kautensa alussa siitä, että sääntöjä vähennetään. Ei kuitenkaan tunnu siltä, pikemminkin niitä tiukennetaan. Kannattaisi pitää suu supussa siitä, mitä on tarkoitus tehdä, kun toimitaan todellisuudessa vastakkaiseen suuntaan.


Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)