Google Website Translator

maanantai 22. tammikuuta 2018

Salsaa, makkaraa ja siemeniä

Tänä viikonloppuna minuun iski nostalgia ruoan suhteen. Aikanaan meillä äiti teki silloin tällöin uunimakkaraa. Tosin se erosi nyt tekemästäni uunimakkarasta siinä, että hän laittoi makkaran juustosiivuineen ja sinappeineen uunivuoan pohjalle ja päälle laitettiin perunamuusi joskus ryyditettynä porkkanalla, pinaatilla ym. Lasten oli näin pakko syödä sitä vihannesmuusia saadakseen myös makkaraa. Päällä oli joko juustoraastetta, korppujauhoja tai ei mitään.

Itse valitsin hieman kevyemmän version eli uunimakkaraa sellaisenaan ja kaveriksi salsaa. En ole erityisesti makkaran ystävä, mutta muistelot ovat muisteloita ja joskushan sitä pitää yrittää. Isommalla joukolla syödessä kannattaa annokseen lisätä se muusikin, oli se sitten perusperunamuusia tai esimerkiksi bataatista tehtyä. Koska salsassa on tomaattia, käytin makkaran kaverina vain juustoa. Salsan taas tein jo edellisenä iltana, koska mausteiden täytyy antaa tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Tomaatti-paprikasalsa

4-5 tomaattia (400-500 g)
1 pieni paprika
1 punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
1 tl kuivattua basilikaa
puolen sitruunan mehu
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl savupaprikajauhetta
sokeria maun mukaan (n. 0,25 tl)
suolaa ja mustapippuria
persiljaa tai korianteria

Leikkaa tomaatit puoliksi ja poista kanta. Puolita puolikkaat lohkoiksi ja poista mehu- ja siemenosa. (Älä heitä niitä pois vaan laita rasiaan ja käytä ne keittoon tai kastikkeeseen). Kuutioi tomaatinliha pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon.
Silppua sipuli, valkosipuli ja kuutio paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne tomaattien kanssa.
Lisää muut ainekset kulhoon, sekoita ja anna maustua jääkapissa ainakin muutaman tunnin, mieluimmin yön yli. Koristele annokset persiljalla tai tuoreella korianterilla.

Uunimakkaraan makkarana voi käyttää erilaisia vaihtoehtoja kuten ryynimakkaraa, bratwurstia, chorizoa jne. Itse päädyin tällä kertaa perinteiseen lenkkimakkaraan. Juustoakin voi vaihdella miedosta kermajuustosta emmentaliin tai cheddariin ja sinihomejuuston ystävät voivat valita vaikka sen. Jos teet palanpainikkeeksi vain perunamuusia, voit laittaa viiltoihin myös tomaattiviipaleita.

Uunimakkara

1 HK:n Sininen lenkki (580 g)
sinappia
juustoa siivuina
(tomaattia viipaloituna)

Lämmitä uuni 200 ºC.
Poista makkarasta kuori (lenkistä tai muusta vastaavasta tuotteesta, ei tuoremakkarasta). Leikkaa makkaraan viiltoja n. 2-3 cm välein ja pursota tai sivele niihin sinappia (käytä mielikuvitusta, ryynimakkaraan voisi sinapin sijasta käyttää vaikkapa puolukkasosetta). Viipaloi juusto ja laita juustoviipaleet viiltoihin. Paista makkaraa kannellisessa vuoassa tai vuoassa, jonka peität foliolla uunin keskitasolla 20 min. Poista kansi/folio, siirrä makkara uunin ylätasolle ja paista vielä n. 5 min, kunnes juusto ja makkara saavat hieman väriä.

Koska kerran lämmitin uunin ajattelin, että samallahan sitä paistaa palanpainikkeeksi sämpylöitä. Tytsyn mielestä tässä kohtaa aloin jo kuulostaa omalta äidiltäni, jonka mielestä uunia ei kannata lämmittää yhden ruoan takia. Hih. Koska tällä hetkellä siemenet ovat muodissa, ajattelin minäkin kokeilla siemensämpylöitä. Niistä piti tulla litteitä johtuen rakkaussuhteestani leivänpaahtimeni kanssa (lämmin sämpylä ja levite siihen päälle aamulla, nam). Sämpylät vaan olivat eri mieltä ja niistä tuli puolipyöreitä. Onneksi ne kuitenkin halkaistuna sopivat sinne paahtimeen. Täyspyöreiksi leivottuna ei olisi ollut asiaa koko värkkiin. Reseptin taikinasta sukeutuu 12-15 sämpylää.

Siemensämpylät

2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä
1 tl fenkolinsiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
3 tl sokeria tai ruokosokeria
0,75 tl suolaa
3 dl maitoa
n. 5 dl sämpyläjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
(Voitelu: 0,5 dl maitoa tai vettä ja seesaminsiemeniä)

Murskaa morttelissa kurpitsan- ja fenkolinsiemenet.
Laita kaikki eri siemenet kulhoon ja sekoita. Annostele joukkoon kaurahiutaleet, kuivahiiva, suola, sokeri, ja 1 dl jauhoja. Sekoita.
Jos käytät voita, sulata se ja anna jäähtyä.
Lämmitä maito 42 ºC. Sekoita se tasaiseksi massaksi siemen-jauhoseokseen. Alusta joukkoon loput jauhot niin, että taikina jää keskipehmeäksi (tarttuu vielä hieman käsiin). Lisää lopuksi rasva ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon.
Peitä kulho liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämpöisessä, vedottomassa paikassa n. 1 tunti (itse tökkään kulhon päällä olemattomaan uuniin tai mikroon).
Vaivaa taikina pötköksi ja jaa pötkö suhteellisen tasaisen kokoisiksi paloiksi. Sämpylät voit tehdä sellaisiksi kuin haluat: pyöreiksi, pitkulaisiksi tai litteiksi. Nostele valmiit sämpylät leivinpaperilla päällystetylle pellille ja peitä ne liinalla. Anna sämpylöiden nousta n. 30 min.
Lämmitä uuni 200 ºC. Jos haluat, voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä n. 20 min., kunnes ne saavat kauniin värin.

Jälkiruokaa ei tällä kertaa tullut, koska mahan sai näilläkin eväillä täyteen. Jälkiruoan paikkasi sesonkituote eli appelsiini.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)