Google Website Translator

maanantai 5. helmikuuta 2018

Pizzapiiras ja hapankaali

Ruoka-aika. Tuli taas tehtyä sunnuntairuokaa. No, vähän alkuviikonkin, täytyyhän sitä syödä muulloinkin kuin sunnuntaina.

Mieleni on jo pitemmän aikaa tehnyt pizzaa. Sitten muistin joskus lukeneeni samantapaisesta piiraasta nimeltään Flammkuchen. Se tulee Elsassin alueelta Saksan ja Ranskan rajalta ja muistuttaa pizzaa, muttei kuitenkaan ole pizza. Joten perehdyin asiaan ja ajattelin kokeilla.

Nyt muutama varoituksen sana. Piiras maistuu aivan ihanalta, mutta toteutus osoittautui vaikeaksi. Maultaan tämä piiras oli A1-luokkaa, mutta toteutus meni niin metsään kuin olla ja voi. Eli oliko tämä keittiömoka vai succee, sen voi jokainen päätellä itse koittamalla.
Aloitus oli taikinan kaulitseminen mahdollisimman ohueksi mutta myös sellaiseksi, että sen saa irti leivonta-alustalta ja liukumaan pellille. Helppo nakki. Levitä alustalle leivinpaperi, jauhota se kevyesti ja lättää taikina sen päälle. Ripottele taikinan päälle kevyesti jauhoja ja päälle toinen leivinpaperi. Kauli pohja mahdollisimman ohueksi leivinpaperien välissä. Leivinpaperin päistä kiinni ottaen käännä kauliessasi välillä koko hötäskä ja tarkista, että paperit irtoavat. Ei ongelmaa. Lätyskä nimittäin oli tarkoitus liu'uttaa täytteineen tulikuumalle uunipellille. Näin pohjasta tulisi rapea. Toinen vinkki oli joko öljytä leivinpelti tai käyttää leivinpaperia. Pelkäsin molemmissa tapauksissa hirveää käryä, joten en tehnyt kumpaakaan. Tyhmää. Joka tapauksessa taikina oli hyvä ja irtonainen. Sitten lisäsin täytteet ja otin kuumenneesta uunista leivinpellin laittaakseni sille täytetyn, ihanan piirakan. Ei onnistunut. Täytteet kun painoivat sen verran, ettei sitä liukumaan saanut pellille Oskarikaan. Lopuksi, koska en käyttänyt öljyä enkä leivinpaperia, piiraan saaminen irti pelliltä oli työn takana. Mutta kun sen sai irti, maku oli mitä herkullisin. Joten tätä täytyy yrittää vielä uudelleen uusin konstein. Kehottaisinkin jokaista kokeilijaa tekemään taikinan ja täytteet valmiiksi, liuttamaan taikinan joko voidellulle pellille ja lisäämään täytteet vasta sitten nopeasti tai käyttämää leivinpaperia.

Flammkuchen

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl kuivattua basilikaa
0,8-1 dl vettä
2 rkl öljyä
Täyte:
1 sipuli
0,5 rkl öljyä
1 prk (150 g) Crème fraichea
1 dl bulgarianjogurttia maustamatonta
1 valkosipulinkynsi
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,5 tl chilihiutaleita
100 g savupekonia
ruohosipulia
(rucolaa)

Tee ensin taikina. Sekoita kulhossa jauhot, suola ja basilika. Lisää vettä, kunnes saat aikaiseksi sormista irtoavan, mutta vielä notkean taikinan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa se hyvin taikinaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna sen levätä huoneenlämmössä.
Kuori sipuli, puolita se pitkittäissuunnassa ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lämmitä öljy paistinpannulla tai kasarissa miedolla lämmöllä (3-4) ja kuullota sipulit pannulla. Siirrä pannu syrjään ja jäähdytä kuullotetut sipulit.
Sekoita Créme fraiche ja jogurtti. Kuori valkosipulinkynsi ja murskaa se veitsenlappeella. Tarvittaessa pilko se veitsellä pieneksi. Sekoita Créme fraiche-seoksen joukkoon valkosipuli, suola, mustapippuri ja chilihiutaleet.
Laita uuniin leivinpelti ja lämmitä uuni 250 ºC. Pellin ja uunin lämmetessä levitä leipomisalustalle leivinpaperi ja jauhota se kevyesti. Muotoile hieman taikinaa haluamaasi muotoon (pyöreä, neliskanttinen, ovaali), jauhota taikinan pinta kevyesti ja laita toinen, alaleivinpaperin kokoinen leivinpaperi taikinan päälle. Kauli taikina näiden kahden paperin välissä mahdollisimman ohueksi välillä varmistaen papereita käännellen, että kaulittu taikina irtoaa helposti papereista. 
Siivuta pekoni ja erottele valmiiksi palat toisistaan. Silppua ruohosipuli.
Jos aiot laittaa piiraan pellille leivinpaperin päällä, kokoa täyte taikinapohjan päälle. Jos käytät öljyttyä peltiä, liu'uta pohja ensin kuumalle pellille ja kokoa täyte pohjan päälle nopeasti. Muista, että pelti on tulikuuma.
Sivele Créme fraiche-täyte mausteineen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle kuullotetut sipulisuikaleet. Ripottele niiden päälle tasaiseksi kerrokseksi pekonisuikaleet ja lopuksi ruohosipulisilppu. Paista uunin keskitasolla 12-19 min., kunnes taikinan reunat ruskistuvat. Itse en voinut vastustaa käyttämästä rucolaa valmiin piirakan päällä, mutta se ei ole mitenkään pakollista. Tämä piiras oli kiva yllätys maullisesti.

Piiraan seuraksi piti saada jonkinlainen salaatti. Tässä vaiheessa vuotta olen loputtoman kyllästynyt tavanomaisiin vihreisiin salaatteihin. Selailin läpi saamaani Yhteishyvä-lehteä ja siitä silmiini osui ohje hapankaalisalaatista. Koska olen armoitettu hapankaalin ystävä päätin heti kokeilla sen toteuttamista. Toki omalla twistilläni, niinhän minä aina.

Hapankaalislaw

1 punasipuli
0,5 rkl öljyä 
0,25 tl valkosipulirouhetta
400 g hapankaalia
2 porkkanaa
1-2 omenaa (2 pientä, 1 iso)
1 dl bulgarianjogurttia maustamatonta
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl sokeria tai ruokosokeria
0,5 sitruunan mehu
(suolaa)

Kuori ja suikaloi sipuli. Lämmitä öljy kasarissa. Lisää joukkoon valkosipulirouhe ja sipulisuikaleet ja kuullota niitä hetki. Anna jäähtyä.
Huuhdo itse tehdystä hapankaalista tarvittaessa liika suola pois ja valuta hapankaali hyvin.
Raasta porkkanat karkealla terällä. Kuori omena ja viipaloi se "julienneiksi". 
Sekoita kulhossa hapankaali, porkkanaraaste, omenasuikaleet ja sipuli. Lisää jogurtti, sinappi, sokeri ja sitruunamehu. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Anna vetäytyä huoneenlämmössä n. 20 min ja maistele sen jälkeen. Koska hapankaali on suolaista, päätä vasta sitten, tarvitsetko lisäsuolaa. Mausta tarvittaessa.
Peitä kulho tuorekelmulla tai pussilla ja anna salaatin maustua jääkaapissa muutama tunti. 
Alkuperäinen resepti: Yhteishyvä ruoka 1/2018





2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että piiras oli todella nautinnollinen. Hapankerma ja pekoni muodostivat ihanan makuparin ja sipuli karamellisoituna vain lisäsivät nautintoa. Saas nähdä korvaanko itse tehdyn pizzan jatkossa tällä kökäyksellä. Hapankaali taas on hapankaalia ja yksi mielisalaattejani jo aivan sellaisenaan.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)