Google Website Translator

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Maksaa ja ruskeakastiketta

Rakastan maksaa ja aina silloin tällöin huomaan ruumiini kaipaavan rautaa, koska saan hirveän himon maksaruokiin. Yleensä teen silloin jauhemaksakastiketta, mutta tällä kertaa taivuin jauhemaksapihvien puolelle. Maksaruoka ilman sipulia on taas kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa emäntää, siis pilvinen. Pihvien kiinteyttäjänä voi käyttää korppujauhoja, mutta itse päädyin perunaan. Sitä paitsi hieman hifistelin. Yleensä paistan maksapihvini ohukaispannulla. Tällä kertaa halusin kuitenkin maut talteen, joten käytin pyöreitä rengasmuotteja ja tein pihveistä hieman "pullukampia". Tässä paistamistyylissä on tärkeää alhainen lämpötila, jotta peruna ja sipuli kypsyvät ja maksapihveistä tulee täyteläisiä. Tietysti myös pinnalta rapsakoita ja sinulle sopivan värisiä (minulle tummia, kiitos). Vielä yksi asia. Älä missään nimessä huuhdo ja pese kasaria, ennen kuin saat kastikkeen valmiiksi. Siten saat sekä maksapihvien että sipulin jälkimaun kastikkeeseen.

Maksapihvit

1 pieni tai 0,5 isoa sipulia
300 g raakaa perunaa
400 g jauhettua naudanmaksaa
1 kananmuna
0,5 tl meiramia
0,5 tl basilikaa
1 tl suolaa
valkopippuria
4 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna
voita ja öljyä paistamiseen
sipulia pihvien päälle

Kuori ja silppua sipuli. Jos perheessäsi on sipulinvastustajia, voit myös raastaa sipulin hienoksi raasteeksi.
Kuori raa'at perunat ja raasta ne raastimen karkealla terällä.
Sekoita kulhossa sipuli, purjo, perunaraaste, maksa ja kananmuna tasaiseksi soseeksi. Mausta haluamillasi mausteilla ja yrteillä. Lisää suola ja ripaus valkopippuria. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Lämmitä paistokasarissa öljy, lisää voi ja anna sen sulaa. Pienennä lämpö alhaiseksi (2-3) ja laita rengasmuotit kasariin. Laita muottiin 1,5 ruokalusikallista maksapihvimassaa ja peitä kasari kannella. Jos käytät ohukaispannua, laita massa ohukaispannun "koloihin" ja anna paistua alhaisella lämpötilalla. Molemmissa tavoissa sekä sipuli että perunat kypsyvät. Kun massa näyttää myös paistamattomalta päällyspinnalta hieman hyytyneeltä, poista renkaat (jos käytit niitä) ja käännä pihvit. Paista molemmat puolet haluamasi ruskean sävyyn ja siirrä valmiit pihvit lautaselle kannen alle. Lisää tarvittaessa rasvaa ja paista seuraava satsi, kunnes kaikki pihvitaikina on paistettu.
Leikkaa päälle tuleva sipuli ohuiksi suikaleiksi ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat hienosti hautuneita ja hieman jo makeahkoja.
Pihvit voi tarjota sellaisenaan perunalla tai muusilla höystettynä puolukkahillon kera. Tosin kastikefriikki tekee niihin myös soossin.

Kuten tiedätte, olen kokkausohjelmien ahkera seuraaja. Totesin Junior Masterchefiä katsoessani, että nykynuoret eivät hallitse peruskastikkeita, joista suomalaisin on ruskeakastike. Yleensä teen maksaruoat tomaattimurskasta perusteensa hakevaan kastikkeeseen, mutta tällä kerralla taivuin vielä kerran tekemään kastikkeen ruskeakastikepohjalle. Siis kaikki nuoret, näin tehdään perusruskeakastike ja maustetaan se. Yleinen ohje ruskeakastikkeen teossa on se, että laitetaan 1 osa rasvaa ja 2 osaa jauhoja. Itselleni on kuitenkin opetettu, että jauhojen kiehuessa rasvassa niistä tulee muodostua kaunis pitsi. Joten minun rasvamääräni ylittää hieman Sydänliiton suositukset. Muistakaa myös, että kastikkeeni on maustettu myötäilemään maksapihvejä. Jos teet jotain muuta kastikkeeseen, mausta se oman ruokasi mukaan.

Ruskeakastike

6 dl vettä
1 liha- kana- tai vihannesliemikuutio
2-3 rkl voita, öljyä tai margariinia
3,5 rkl vehnäjauhoja
70 g tomaattipyreetä
0,25 tl meiramia
0,25 tl basilikaa
4 salvian lehteä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
suolaa, jos siltä tuntuu

Keitä liha-, kana- tai vihannesliemi kiehauttamalla kattilassa vesi ja lisäämällä sinne liemikuutio. Anna kuution sulaa kunnolla ja jäähdytä lientä hieman.
Lämmitä rasva kasarissa ja lisää vehnäjauhot. Käytä käsivispilää ja vatkaa jauhot rasvan kanssa tasaiseksi. Anna jauhojen paahtua haluamaasi ruskean sävyyn ruoan mukaan (kalaruoat vaaleammaksi, liharuoat tummemmaksi) välillä vispilällä sekoittaen, kunnes rasva-jauhoseos on tasaista eikä siinä ole jauhomöykkyjä.
Lisää pari kauhallista liha- tai vihanneslientä ja vispaa taas tasaiseksi. Jatka liemen lisäämistä jatkuvasti vispaten useammassa osassa. Maistele ja ala mausteiden lisääminen. Lisää esim. tomaattipyree, yrtit ja tarvittaessa suola.
Lisää kastikkeen sekaan minun tapauksessani jauhemaksapihvit tai muu pääruokasi. Anna kiehahtaa ja nauti.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Vesi herahti kielelle ohjetta tutkiessa. Kala- ja vihannesruokia etupäässä syövinä, joskus tulee maksan himo. (Hemoglobiini laskenut?) Olen tehnyt maksapihvejä, joissa on raa'an perunan sijasta palsternakkaa tai porkkanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea tuo perunan vaihtaminen toiseen juurekseen. Vaihtelu virkistää aina.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)