Google Website Translator

sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Tofua, muusia ja kermaista kalaa

Olen tofuneitsyt eli päätin ensimmäisen kerran käyttää salaatissa tofua. Koska en yrittänyt keksiä pyörää uudelleen, käytin tofun marinointiin Samassa liemessä-ohjelmassa näkemääni tofun marinointikastiketta pienin säädöin.

Tofusalaatti

Marinoitu tofu:
2 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä tai 1 tl inkivääritahnaa
0,5 tl aniksen siemeniä
puolen sitruunan mehu
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
ripaus valkopippuria ja chilihiutaleita
1 tl seesamöljyä
300 g tofua
1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Murskaa valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoretta inkivääriä, raasta se. Paahda aniksensiemenet kuivalla pannulla.
Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa. Paloittele tofu pieniksi kuutioiksi ja sekoita kuutiot marinadiin. Peitä kulho kelmulla ja anna tofukuutioiden marinoitua pari tuntia.
Lämmitä rypsiöljy paistinpannulla ja paista marinadista siivilöidyt tofukuutiot kauniin ruskeaksi.

Salaatti
Kastike:
1 tl misotahnaa
0,5 sitruunan mehu
1,5 tl hunajaa
Salaatti:
1 dl maapähkinöitä
0,5 tl suolaa
150 g sekasalaattia
marinoitu tofu

Sekoita kastikeainekset kulhossa.
Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla ja suolaa ne (voit käyttää myös suolapähkinöitä). Murskaa pähkinät morttelissa.
Lisää salaattikastikekulhoon sekasalaatti, murskatut pähkinät ja valutettu tofu. Sekoita hyvin.

Koska tiesin tänä viikonloppuna haluavani kalaa, tein sen kaveriksi muusin. Mutta en tällä kertaa pelkästään perunasta.

Peruna-parsakaalimuusi

500 g (puikula)perunaa
350 g parsakaalia
1 kasvisliemikuutio
0,5-1 tl suolaa
2 rkl voita

Kuori perunat. Keitä niitä n. 20 min. vedessä, jossa on kasvisliemikuutio. 
Jos käytät tuoretta parsakaalia, silppua latvaosa kukinnoiksi ja kuutio varsiosa. Voit käyttää myös pakastettua parsakaalia. Lisää tuoreen parsakaalin varsiosat keitinveteen, kun perunat ovat kiehuneet 10 min. Lisää latvaosat 5 min. myöhemmin. Pakasteparsakaalin voit lisätä, kun perunat ovat kiehuneet n. 15 min.
Perunoiden ja parsakaalin pehmennyttyä ota keitinvesi talteen ja kuivaa aineksia hetki kuumalla liedellä. Soseuta muusi joko perunasurvimella tai, käyttäessäsi puikulaperunoita, sähkövatkaimella. Lisää suola ja sopivassa määrin keitinvettä, jotta muusista tulee notkeaa ja haluamasi paksuista. Lisää lopuksi voi, anna sen sulaa ja sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Minulta oli joululta jäänyt pakastimeen lämminsavulohta ja siikaa, joten päätin tehdä niistä kalamurekepihvejä. Kas kun oli taas aika syödä kalaa ja masukin oli samaa mieltä. Muista, että kun olet maustanut kalamassan ja ennen kuin paistat varsinaiset pihvit, tee pienestä nokareesta massaa koepaistos ja tarkista sen maut. Näin pihvien maku osuu kohdalleen.

Kalamurekepihvit kermakastikkeessa

150 g siikafileetä
150 g lämminsavulohta
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria
1 tl sitruunamehua
kermaa
1 tl tillisilppua
Paistamiseen:
1 rkl öljyä
1 rkl voita
1 rkl sitruunanmehua
1 tl tilliä
Kermakastike:
1 sipuli
1 pieni paprika
1 porkkana ohuina siivuina
1 rkl vehnäjauhoja 
2 dl ruokakermaa
suolaa, sitruunapippuria

Valmistele kastikkeen lisukkeet. Silppua sipuli. Poista paprikasta kanta, halkaise se ja poista siemenet ja sisustan valkoinen osa. Kuutioi paprikanliha. Kuori porkkana ja vetele siitä kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Leikkaa suikaleet 2-3 osaan pituussuunnassa. 
Hienonna siika tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja laita silppu kulhoon. Lisää savulohi ja hienonna haarukalla. Sekoita tasaiseksi massaksi lisäämällä kananmuna, mausteet, sitruunamehu, kerma ja tillisilppu, kunnes massa on jämäkkää, mutta sopivaa pihveiksi (ei liian löysää).
Laita paistinpannulle öljy ja voi, sulata ja lisää sitruunamehu. Voit käyttää joko lettupannua, jolloin saat tasaisen pyöreitä kalapihvejä tai suurempaa kasaria, johon annostelet n. 1,5 rkl kalamassaa/pihvi. Paista pihvit käännellen niitä, kunnes pinta on haluamasi värinen. Lisää paiston lopussa tillisilppu paistinpannulle niin, että se antaa makua rasvaan, mutta ei pala. Nosta pihvit lautaselle odottamaan ja peitä ne kannella.
Tee kastike. Käytä kalapihvien paistamisesta jäänyt rasva paistokasarissa rasvana, lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Kuullota sipuli ja paprika öljyssä 4-5 min. Lisää porkkanasuikaleet ja kuullota vielä 2 min. Lisää vihannesten sekaan jauho ja anna niiden imeä rasva ja turvota n. 2 min. Lisää kerma ja sekoita kastike tasaiseksi. Laita joukkoon kalapihvit ja anna maustua ja kiehahtaa n. 5 min. Nosta kalapihvit tarjoille lautasille ja valuta päälle kastiketta lisukkeineen. Nauti muusin ja salaatin kanssa.

Täytyy myöntää, että nämä minun ruokani eivät ole mitään fine dining-annoksia. Ne ovat rehtiä kotiruokaa. Mutta ajatelkaapa sitä arkista syömään istumista. Isäntä, emäntä tai molemmat käyvät työssä. Kun he tulevat työpäivän jälkeen nälkäisenä ruokapöytään, haluavatko he eteensä pinseteillä piiperretyn pikku amuse-bouchen vai reippaan annoksen perunaa ja lihapullia kastikkeella? Jätän piipertelyn kokkiohjelmille ja itse lätkäisen lautaselle hyvän annoksen muusia ja proteiinia kastikkeineen tai kunnon lautasellisen keittoa leipineen. Tosin usein liitän siihen myös salaatin kaveriksi ja joskus jälkiruoan, tosin senkin reilummanpuoleisena annoksena.

Kristiina

8 kommenttia:

  1. Parsakaalimuusia ja kalamurekepihvejä olen tehnytkin pienin muutoksin. Tofusalaattia täytyy kokeilla. kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä yhdistelmä. Ja tofua oli jännää kokeilla ensimmäisen kerran. Se sopii myös esim. keittoihin. Kunhan sen marinoi jollain lailla, muuten se on kuin autonrengasta haukkaisi.

      Poista
  2. Anonyymi5.3.18

    Do you have any video of that? I'd like to find out more details.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I'm sorry, but my kitchen is so tiny, that there is no room for video camera when i cook. And if I would put the camer in the doorway, all the video would show is my back. :(

      Poista
  3. Anonyymi6.3.18

    Everything is very open with a clear description of the challenges.
    It was truly informative. Your site is useful. Thanks for sharing!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I try to be as open as possible. With challenges and pros.

      Poista
  4. Anonyymi6.3.18

    It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this outstanding blog!
    I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to
    my Google account. I look forward to fresh updates and will share
    this site with my Facebook group. Talk soon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogging is just my hobby so I don't collect donations. But thanks to you for your words. :D

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)