Google Website Translator

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Juhannuksena syötiin

En malttanut olla juhannuksen kunniaksi lykkäämättä tekstinpoikasta. Tytsy tuli Vaasaan viettämään kaupunkijuhannusta ja hänellä oli 2 toivetta. Noin ruokailun suhteen. Eli ribsit ja grillattu makkara. Valitettavasti tämän juhannuksen kelit eivät meitä suosineet. Juhannusaattona tuli vettä kuin aisaa ja tuuli puhalsi niin että tukka meinasi lähteä päästä. Onneksi joku aikanaan on keksinyt uunin. Söimme aaton kunniaksi mahat niin täyteen, että housut meinasivat hajota. Uunissa valmistuivat gratinoitu kukkakaali ja kolamarinoidut ribsit. Tytsyyn niitä upposi enemmän kuin tarpeeksi. Tietenkin juhannusaattoon kuuluivat myös uudet perunat. Sekä juoma, salaatti ja jälkiruoka. Salaattimestarina toimi
Tytsy ja tuloksena raikas salaatti.

Minttu-Limejuoma

3 limen mehu
2 limeä lohkoina
0,75 ruukkua minttua
1,5 litraa sitruunajuomaa tai vichyä
(0,5 dl sokeria)

Purista 3 limen mehu kannuun. Lohko 2 limeä ja lisää kannuun. Leikkaa mintun oksat, hienonna ne veitsellä ja murskaa lehtiä hieman veitsen kahvalla. Laita lehdet kannuun. Jos käytät vichyä, lisää sokeri. Kaada sitruunajuoma tai vichy kannuun ja sekoita. Anna jäähtyä jääkaapissa muutama tunti.

Melonisalaatti

0,5 (n. 1 kg) minivesimelonia
jää- tai jäävuorisalaattia
0,5 kurkkua
0,5 nippua retiisiä
kevätsipulin varsia
200 g salaattijuustoa
Kastike:
0,5 sitruunan mehu
1 dl rypsiöljyä
0,5 dl melonin mehua
0,5 tl suolaa ja mustapippuria

Leikkaa melonista haluamallasi välineellä (omenapora, piparkakkumuotti, jäätelöpallokauha) paloja kulhoon. Pese, puhdista ja viipaloi retiisit. Paloittele kurkku.
Tyhjennä jäljelle jäänyt meloninkuori jäätelöpallokauhalla. Saat salaatillesi kulhon.
Revi salaatti kulhon pohjalle. Lisää muut ainekset eli retiisi, kurkku, sipulinvarret ja melonit. Murusta sekaan salaattijuusto ja sekoita.
Tee kastike. Purista sitruunanmehu astiaan ja lisää öljy, melonista jäänyt mehu ja mausteet. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

Vaikka napa tuntui repeävän, ilman jälkiruokaa ei selvitty. Tosin se hädin tuskin sopi mahaan.

Raparperi crème brûlée

1 vaniljatanko
3 kanamunan keltuaista
1 dl sokeria
2,5 dl kermaa (kuohu tai vispi)
0,5 dl maitoa
2 raparperinvartta (tai 1 dl pakastettua raparperia) paloiteltuna
fariinisokeria pintaan

Erottele kanamunan keltuaiset kulhoon ja valkuaiset erikseen (tee niistä vaikka mansikkamarenkeja). Halkaise vaniljatanko ja kaavi veitsen lappeella tai lusikalla tangon sisukset keltuaisten joukkoon. Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
Lämmitä kerma, maito ja vaniljatango kiehumispisteeseen.
Sekoita kermamaito kuumana keltuaisvaahtoon koko ajan vispaten. Jaa seos annosvuokiin tai yhteen uunivuokaan. Lisää vuokaan raparperinpalat.
Kypsennä vanukas 100 ºC uunissa 1-1,5 tuntia. Jos vanukas ei siihen mennessä tunnu kiinteältä, jatka kypsennystä lämpötilaa nostamatta. Jäähdytä kypsä vanukas.
Ennen tarjoilua ripottele vanukkaan päälle fariinisokeria ja polta pinta tohottimella (Tytsyn mukaan polttimella) tai uunissa (250 ºC) rapean ruskeaksi.
Alkuperäinen resepti: https://www.is.fi/ruokala/resepti/art-2000001011980.html

 Säätiedotuksen luvatessa kohtuullista keliä ajattelimme lähtevämme grillille lauantaina. No, säätiedotus lupasi yhtä ja ilma oli toista. Olin kuitenkin luvannut Tytsylle makkaroita grillissä. Eikun kauppaan ja ostamaan kertakäyttögrilli. Siinä paistuivat sitten bratwurstit ja juustomakkarat. Sekä meille että kyläilemään tulleelle Katjalle Max-saksanpaimenkoirineen. Täytyy sanoa, että 45,5 m2 asuntoa sopii hyvin minulle ja 3 kissalle, mutta yhdelle 40-kiloiselle koiralle se on liian pieni tila.

Makkarat oli siis paistettu. Onneksi juhannusaatolta oli jäänyt salaattia ja gratinoitua kukkakaalia, joten saimme taas vatsaa venyttäneen aterian. Olin aloittanut juhannuspäivän jälkiruoan teon jo edellisenä iltana, mutta yllättävän hyvin se maistui kaikille syöjille.

Appelsiinivaahto-suklaamoussevanukas

Appelsiinivaahto:
3 liivatelehteä
2 kananmunaa
80 g sokeria
2 appelsiinin mehu (säästä 3 rkl kuumennettavaksi liivatteille)
2 dl vispi- tai kuohukermaa
Suklaamousse:
2 dl vispi- tai kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
20 g tummaa suklaata rouhittuna
Päälle:

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Purista appelsiininmehu (miinus 3 rkl kuumennettavaksi) ja lisää keltuaisvaahtoon.  
Kuumenna 3 rkl appelsiinimehua. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne kuumaan appelsiinimehuun. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan vispaten keltuaisvaahtoon.
Vatkaa kerma vaahdoksi, samoin valkuaiset. Sekoita nuolijalla ensin kermavaahto keltuaisvaahdon sekaan ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada appelsiinivaahto tarjoilukulhojen tai ison tarjoiluastian pohjaksi. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin, mieluimmin yön yli.
Kuumenna 0,75 dl kermaa kiehuvaksi. Paloittele 100 g suklaata kuumaan kermaan ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. Vatkaa 1,25 dl kermaa vaahdoksi. Rouhi veitsellä 20 g suklaata lastuiksi. Sekoita suklaalastut jäähtyneeseen kerma-suklaaseokseen. Sekoita lopuksi suklaakermaan nuolijalla kermavaahto. Kaada suklaamousse annoskulhojen tai tarjoiluastian päälle appelsiinivaahdon hyydyttyä.
Koristele annokset esim. paahdetuilla viinirypäleillä.

Juhannus on juhlittu. Jatketaan kaunista (toivottavasti) kesää.





Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)