Google Website Translator

tiistai 30. huhtikuuta 2019

Tähtiä ja Bill Clintonia

Viime viikolla vietimme Kirjan ja Ruusun päivää.  Pitäisi kai kirjoittaa kotimaisesta kirjallisuudesta. Vaikka luen paljon suomalaisten kirjailijoiden kirjoja, tällä kertaa lukukokemuksen kohteeksi valikoituivat kuitenkin ulkomaiset kirjoittajat.

Seitsemän sisarta (Lucinda Riley) aloittaa kirjasarjan, jonka viimeiset osat (6-7) eivät ole ilmestyneet vielä edes englanniksi. Ensimmäinen osa kertoo vanhimman sisaren, Maian tarinan. Kuusi adoptoitua sisarusta ovat saapuneet Sveitsiin juuri kuolleen isänsä Pa Saltin omistamalle saarelle kuullakseen hänen testamenttinsa. Sisarukset on kaikki nimetty Seitsemän sisaren eli Plebeijien tähtikuvion mukaan, mutta heitä on vain 6. Saaren ja rahavarojensa lisäksi isä on testamentin luvun yhteydessä jättänyt jokaiselle tyttärelleen kirjeen ja vihjeen siitä, mistä he ovat peräisin. Olisi tyttärien oma asia, haluavatko he etsiä alkuperänsä.
Maia, sisarista vanhin, on ainoa joka vielä asuu saarella. Hän on nuoruuden pettymyksen takia vetäytynyt kuoreensa ja huolimatta menestyksekkäästä urastaan kääntäjänä ei ole halunnut jättää turvallista kotiaan. Saatuaan hieman myöhemmin viestin hänet nuoruudessa pettäneeltä mieheltä tämän aikeista tulla tapaamaan häntä Maia selvittää synnyinpaikkansa koordinaatit Brasiliaan ja lähtee sinne ottamaan selvää syntyperästään. Hän löytää talon, johon hänelle annetut koordinaatit osoittavat ja talosta vanhan, sairaan naisen palvelijansa kanssa. Vanhus ei kuitenkaan ole vielä valmis tunnustamaan häntä sukulaisekseen. Maia tarvitsee apua ja sen hän saa saman tien otettuaan yhteyttä brasilialaiseen kirjailijaan ja historioitsijaan Floriano Quintelasiin, jonka kirjan Maia on juuri kääntänyt portugalista ranskaksi. Mies osoittautuu sinnikkääksi suostuttelijaksi ja tutkijaksi ystävyyden lisäksi ja lopulta Maian sukutarina kaikessa karuudessaan aukeaa hänelle. Samalla löytyy myös rakkaus ja sisältö elämään. Maian tarinan ohella kirjassa kuljetetaan hänen 80 aiemmin eläneen isoisoäitinsä tarinaa. Siinä tarinassa italialaissyntyinen isä haluaa Maian isoisoäidin Izabelan naimisiin Brasilian arvostetuimpaan sukuun statuksensa kohottamiseksi. Ennen avioliittoaan Izabelan matkustaa Pariisiin Kristus-patsaan suunnittelijan ja rakentajan da Silva Costan perheen kanssa, jonka tytär oli hänen paras ystävänsä. Pariisissa hän rakastuu kuvanveistäjä Paul Landowskin, patsaan tekijän, apulaiseen Laurent Brouillyniin. Izabella palaa kuitenkin Rio de Janeiroon ja menee naimisiin. Kaupunkiin matkustaa myös Laurent valvomaan patsaan kokoamista ja nuorten välille syntyy salarakkaussuhde. Izabella asuu juopon miehensä ja tämän kontrolloivien vanhempien kanssa perheen kartanossa, johon Maian koordinaatit ovat osoittaneet. Salarakkaussuhteesta syntyy tytär, mutta loppujen lopuksi Laurentin matkustaessa takaisin Ranskaan Izabella jää Brasiliaan ja uskottelee miehelleen lapsen olevan tämän. Tästä sukutarina jatkuu vähitellen vihdoin taipuneen ja Maian sukulaisuuden hyväksyneenä vanhan rouvan, Maian isoäidin tarina tähän päivään. Tutkiessaan tämän vanhan tarinan mutkia Maia ja Floriano ovat vähitellen rakastuneet ja ...

Sarjan toinen osa, Myrskyn sisar (Lucinda Riley) kertoo toiseksi vanhimmasta sisaresta, Ally D'Aplièsesta. Hän on aikanaan musiikkiopistossa koulutettu huilisti, mutta taitavana purjehtijana ryhtynyt opiskelun jälkeen ammattipurjehtijaksi. Lisäksi hän on isänsä kuoleman aikaan palavasti rakastunut purjeveneensä päällikköön Theoon, joka vastaa tunteisiin ja pari salakihlautuu. Theo kuitenkin kuolee pian kihlautumisen jälkeen vaarallisessa purjehduskisassa, jonka miehistöstä hän oli määrännyt Allyn poistumaan rakkautensa takia. Murheen murtama Ally vetäytyy suremaan Theon äidin luokse Lontooseen. Tietäen, ettei voi jäädä sinne määrättömäksi ajaksi Ally etsii omien koordinaattiensa osoittaman paikan ja päätyy Norjaan. Johtolangat vievät hänet Ibsen-museoon Osloon ja sieltä edelleen Bergeniin Per Gynt musiikkinäytelmän ensiesityksen kautta Edvard Griegin jäljille. Bergenissä hän tutustuu Per Gyntin esityksen sankarittaren Anna Larvikin pojanpoikaan, viulisti Tomiin ja ystävystyy tämän kanssa päästen tutustumaan myös heidän kotitaloonsa, jossa Tom asuu. Hän pääsee Tomin kautta tapaamaan nerokasta, juoppoa pianistia, Tomin isää. Isän kautta Ally saa tietää, että tosiasiassa hän on Tomin kaksoissisar. Samaan aikaa Ally huomaa odottavansa Theon lasta ja päättää Tomin neuvosta jäädä Norjaan asumaan tämän tai oikeastaan heidän yhteiseen taloonsa. Valmisteilla on myös suuri konserttitapahtuma, jossa Ally lupautuu soittamaan huilua.
Samaan aikaan Allyn tarinan kanssa kuljetetaan tarinaa Anna Larvikinsta, tämän muuttuessa vähitellen hienosti laulavasta pienestä maalaistytöstä musiikkinäytelmien suurenmoiseksi tähdeksi. Mukana on myös tarina hänen miehestään Jensistä sekä Edvard Griegistä, Annan rakastajasta ja hänen lapsensa isästä.
Toisaalta pidin näistä molemmista lukujärkäleistä ensilukemalla. Molemmissa oli jännä tarina. Kun luin molemmat läpi toisen kerran, en voinut itselleni mitään. Hypin suurelta osin yli historiasta kertovat osat, koska minua kiinnosti enemmän se, mitä itse päähenkilölle tapahtui. Vaikka historialliset osat ovat sinänsä kiinnostavia, ne on kirjoissa venytetty niin pitkiksi ja täysin arkipäiväisistä asioista kerrotuksi, että ne saavat kirjat tuntumaan ajoittain pitkäveteiseltä. Ei ihme, että opukset saadaan venymään 600-700 sivuisiksi. Mieluimmin olisin itse keskittynyt lukemaan kustakin tytöstä ja heidän elämästään ja jättänyt historiaosuuden tiivistetyksi yhden luvun kertomukseksi.

Ollessani kerran poistumassa jo kirjastosta silmiini osui kirja Kadonnut presidentti (Bill Clinton, James Patterson). Tiesin toki jännityskirjailija James Pattersonin, mutta mitä tekemistä Clintonilla oli kirjoittajana hänen kanssaan. Pakko ottaa mukaan ja lukea. 
Yhdysvaltojen presidentti joutuu kuulusteluihin puhelustaan terroristijohtajalle. Pahin vainoaja on edustajanhuoneen puhemies, joka haluaa presidentiksi nykyisen presidentin paikalle. Vallassa oleva presidentti Duncan on kuitenkin saanut tietoonsa, että Yhdysvaltoihin ollaan kohdistamassa massiivinen kyberhyökkäys tarkoituksena lamauttaa koko maan tietoverkot ja alentaa maa Keskiaikaan, joka on myös annettu koodinimeksi salaiselle operaatiolle. Saatuaan yhteyden kahteen operaation suunnittelussa mukana olleeseen henkilöön, joista toinen tapetaan, presidentti piiloutuu salaiseen paikkaan maan parhaiden tietokoneasiantuntijoiden kanssa aiotun viruksen eliminoimiseksi. Samaan aikaan hänelle selviää, että joku hänen lähimmistä apulaisistaan on petturi, joka on paljastanut hänen yrityksensä estää kyberhyökkäys ja saada tekijät kiinni. Alkaa ankara kilpajuoksu aikaa vastaan ja samalla jonkinasteinen juonittelu vallasta presidentin ollessa saavuttamattomissa.

Nyt toivotan kaikille vain ja tapahtumarikasta vappua.

Kristiina

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia kirjoja sinäkin olet lukenut. Tuon Seitsemän Sisarusta laitoin lukulistalleni. Kiitos vinkistä.
  Sain pikalainana (1 viikko) A.J. Finnin Nainen ikkunassa. Sen tapahtumat riittävät minulle vapuksi.
  Hienoa vappupäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea, vaikka 2 viimeistä osaa eivät ole ilmestyneet vielä edes englanniksi. Sattumalta olen lukenut jo kaikki tähän asti ilmestyneet osat, ne loput alkukielellä. Ja odotan jännityksellä sitä viimeistä eli 7. osaa, jossa selviää itse Pa Saltin salaisuus.

   Poista
 2. Minulla on harkinnassa tuo Lucinda Rileyn kirjasarjan aloittaminen. Tällä hetkellä minulla on useampi kirja kesken, joten vielä ei ole ajankohtaista. Mietin myös valtavoa sivumääriä. Jaksanko innostua kirjoista.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet kirja-ahmatti kuten minä, sivut menevät nopeasti lukuun. Toisella kerralla voi sitten hieman valikoida. Jänniä lukuhetkiä.

   Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)