Google Website Translator

perjantai 12. huhtikuuta 2019

Tattia, maissia ja raparperia

Talvella ei oikein saa tuoreita raaka-aineita, joten kiitän ja kumarran niille, jotka keksivät kuivaamisen (ilmeisesti kivikauden ihminen), pakastamisen ja hilloamisen. Tällä kertaa, kun käytössäni oli kuivattuja tatteja, päätin värkätä pastakastikkeen. Piti tulla nopea ruoka nälkään. Onneksi olin pannut jo aamusta sienet likoamaan. No, ei tästä hauduttamisineen ihan pikaruokaa tullut, mutta kun ennakkovalmistelun sienien osalta aloitti aamulla ja lorautti hautumaan heti nälän tullessa pääsi helpolla ja toki tulos palkitsi.

Tattipasta

3 dl kuivattuja herkkutatteja (tai muita metsäsieniä)
6 dl kylmää vettä 
1 rkl voita tai öljyä 
1 iso sipuli 
2 valkosipulinkynttä 
0,5 tl curryjauhetta 
0,5 tl savupaprikajauhetta 
2 rkl vehnäjauhoja 
2 dl sienten liotusnestettä
1 tl kuivattua timjamia 
2,5 dl kolmen juuston kermaa
mustapippuria, suolaa
kourallinen parmesaani- tai grana pagano-raastetta
persiljaa
Pasta:
250 g tagliatellepastaa tai tuorepastaa
1 ltr vettä 
1 rkl suolaa 
Annoksen päälle:
parmesaani- tai grana pagano-raastetta
persiljaa
(ripaus tryffeliöljyä)

Laita sienet likoamaan 6 dl vettä ja anna liota paino päällä vähintään 3 h tai aamusta iltaan.
Ota erilleen 2 dl liotusvettä. Kaada sienet ja loppu liotusneste kuivalle paistinpannulle ja laita liesi keskilämmölle. Anna sienten muhia, kunnes liotusvesi on haihtunut. 
Silppua nesteen haihtuessa sipuli ja pilko valkosipuli. Laita myös pastavesi kiehumaan suolalla maustettuna.
Kun neste on imeytynyt/haihtunut sienistä, lisää pannulle voi sulamaan. Voin sulattua lisää sipulisilppu, curry ja paprikajauhe. Anna hautua hiljaisella (2-3) n. 5 min., kunnes sipuli on kuullottanut, mutta ei ruskettunut. Hauduttamisen loppuvaiheessa lisää pannulle valkosipulisilppu.
Lisää jauhot, timjami, persilja ja pippuri ja anna kypsyä hetken.
Sekoita pannulle ensin talteen ottamasi 2 dl sienten liotuslientä vispilällä niin, ettei liemeen synny kokkareita. Lisää kerma ja suola. Anna hautua alhaisella lämpötilalla n. 10 min.
Keitä samaan aikaan pasta ohjeiden mukaan.
Lisää lopuksi kastikkeeseen juustoraaste, anna sulaa, maista ja tarkista mausteet.
Valuta vesi kypsästä pastasta ja lisää valutettu pasta kastikkeen joukkoon. Annostele tattipasta-annos lautaselle, raasta päälle juustoa ja koristele persiljalla. Halutessasi ripsauta päälle ripaus tryffeliöljyä ja kyytipojaksi sitrussalaattia tai vihreää salaattia.

Yleensä maissileivät ovat ohuita lettusia, mutta itse halusin kunnon limppua. Siitä syntyi edellisenä iltana tämä leipä.

Maissilimppu

Esitaikina:
100 g maissijauhoja
200 g vehnäjauhoja
15 g tuorehiivaa tai 5 g kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä (kädenlämpöistä tuorehiivalle, 42-asteista kuivahiivalle)
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna kohota pari tuntia lämpimässä liinan alla. 
Toinen vaihe:
10 g suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl hunajaa
n. 300 g (5 dl) vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset esitaikinaan tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa hyvin. Öljyä kulho ja nosta sinne vaivattu taikina. Anna taikinan nousta n. 1 h.
Vaivaa kohonnut taikina pöydällä ja jaa se kahteen osaan. Muovaa paloista 2 pyöreää limppua,  ripottele päälle maissijauhoa (voit käyttää maissijauhoja myös vaivausalustalla, jolloin pyöritä limput kauttaaltaan maissijauhossa). Nosta leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Paista leipiä 200 ºC uunissa n. 40-45 min. Anna jäähtyä ritilällä.

Jälkiruokani näytti lehdessä niin jännältä, että päätin muokata siitä oman version käyttäen kuitenkin alkuperäistä punosmallia.

Raparperi-mascarponepiirakka pellillinen

Pohja:
150 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
3 dl kermaa
Täyte:
1,5 prk (375 g) mascarponejuustoa
1 iso tai 2 pientä kananmunaa
3 rkl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
(1 tl kanelia tai kuivattua minttua)
500 g raparperia
Pinnalle:
sokeria

Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat, rasva ja kerma ja sekoita taikina sekaisin puuhaarukalla. Riko isoimmat jauhoklimpit puuhaarukalla, pienemmät sekoittuvat taikinaan paistettaessa. Kaada pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille ja tasoita nuolijalla. Tee mascarpone-sekoitus. Kaada kaikki aineet raparperia lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Seoksen voi maustaa kevyesti kanelilla tai mintulla. Levitä mascarponeseos varovasti tasaiseksi pohjataikinan päälle nuolijalla. Jätä reunoihin n. 1 cm tilaa. Leikkaa tuoreet, puhdistetut tai pakastetut raparperinvarret n. 5 cm palasiksi. Halkaise palaset pituussuunnassa. Lado palaset korinpohjakuvion mukaan päällimmäiseksi piirakkapohjalle. Ripottele päälle sokeria. Paista piirakkaa ensin uunin alatasolla 200 ºC n. 15 min. Alenna lämpötila 175 ºC ja jatka paistamista vielä n. 20 min.
Täytteen resepti ja idea: Kodin Kuvalehti 11/2018 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)