Google Website Translator

maanantai 23. syyskuuta 2019

Papuja, munasalaattia ja luumuja

Törmäsin edellisviikonloppuna hassuun asiaan. Halusin tehdä köyhiä ritareita. Koska on kotimaisten luumujen aika, ajattelin vaihtaa ritareiden mansikkahillon esim. luumuhillokkeeksi. Marssin siis kauppaan luumuja hakemaan. Mutta mitä löysinkään? Ehei, en kotimaisia, vaan espanjalaisia luumuja. Sinne jäivät kauppaan ja kysely paikallisista luumuista Vaasanseudun Omenapörssin sivuille. Pian sain yhteydenoton Annikalta, jonka puissa oli vielä tarpeeksi luumuja minullekin. Tällä tavalla luumuni ovat luomua ja lähiruokaa, hakumatka kun oli vain n. 6 km. Tämä viikonloppu on sysännyt pakkaamisen taka-alalle ja mennyt mukavasti luumuja laitellessa. Reseptejä luumunkäyttöön tulee ensi viikolla, mutta jo nyt mukana on yksi.

Pitihän sitä toki syödä muutakin kuin luumuja. Koska minulla oli kädet täynnä, halusin pitää ruokalista yksinkertaisena. Papuja ja ohutleipää sekä vanhan ajan salaattia. Papuja söivät nuotiolla jo aikanaan cowboyt, jos lännenfilmeissä on jotain perää. Tosin he tuskin käyttivät tomaattia, ennemminkin omaa versiotaan ruskeakastikkeesta, mutta varmasti söivät papujensa kanssa esim. savustettua siankylkeä. Jos haluat padasta kasvisversion, jätä pekoni pois. Papuvalikoima kaupoissa on hyvä, joten voit käyttää periaatteessa mitä tahansa papuja. Myös kuivatut pavut käyvät, vaikka itse valitsin tällä kertaa esikypsytetyt luomupavut suolavedessä.

Tomaattinen papumuhennos

Tomaattinen papumuhennos 140 g pekonia
pekoninrasvaa tai öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa (juustokuminaa)
2 prk kokonaisia tomaatteja, tomaattimurskaa tai 3-5 kpl tuoretta tomaattia
1 chili tai 0,25-0,5 tl chilihiutaleita
380 g (230 g) luomu kidneypapuja (Go Green)
380 g (230 g) luomu suuria valkoisia papuja (Go Green)
1 rkl sinappia
2 rkl omenaviinietikkaa
(ripaus sokeria), suolaa, mustapippuria

Jos käytät kuivattuja papuja, aloita liottamalla niitä yön yli, huuhtelemalla ne ja keittämällä niitä n. 35 min laakerinlehden, muutan neilikan ja suolan kanssa, kunnes pavut pehmenevät. Valuta sitten pavut, poista laakerinlehti ja neilikat ja jatka tämän reseptin mukaan.
Paista pekonit rapeiksi joko paistinpannulla tai uunissa. Nosta lautaselle odottamaan.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne ja paloittele 4 osaan.
Laita kattilan pohjalle pekoninpaistosta ylijäänyt rasva tai öljyä. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä (3) n. 10 min. Lisää kuullottamisen loppuvaiheessa kattilaan valkosipuli, savupaprikajauhe ja jeera.
Kaada kattilaan joko purkitettuja tomaatteja liemineen tai tuoreet tomaatit ja vettä 1-1,5 dl. Anna tomaattien hautua, kunnes ne pehmenevät ja alkavat hieman hajota. Jos haluat sileämmän version muhennoksesta, voit tässä vaiheessa surauttaa kastikkeen sauvasekoittimella. Itse pidän sattumista, joten jätin tämän vaiheen väliin.
Valuta liemeen säilötyt pavut ja lisää ne tai aiemmin keittämäsi kuivatut pavut kattilaan yhdessä paloitellun pekonin kanssa (rapean pekonin voi taitella paloiksi käsin muhennoksen sekaan). Mausta muhennos sinapilla, omenaviinietikalla, suolalla, pippurilla ja tarvittaessa ripauksella sokeria. Anna hautua vielä n. 10 min. Tarkista maku ja tarjoa salaatin ja leivän kanssa.

Yritin jälleen kuvitella sitä cowboyta leirinuotiolla. Ei siinä mitään hiivoja mukana rahdattu, jauhot, vesi ja suola kelpasivat. Tämän leipäni piti olla pelkistä maissijauhoista tehty, mutta koska kaupastamme ei saa kuin perusmaissijauhoja (ei niitä tortillaan tarvittavia erikoishienoja maissijauhoja), tuli tästä maissi-vehnäohutleipä. Tosin tuskin niillä lehmipojillakaan oli mukanaan mitään erikoishienoja maissijauhoja, karkeita vain. Voit käyttää enemmän pelkkiä maissijauhoja, omani sattuivat loppumaan siihen 2 desiin, siksi vehnäjauho. Suuremmalle porukalle kaksinkertaista taikina, itse sain tästä määrästä 5 leipää. Kun nostat valmiin lämpimän leivän nenäsi alle, siitä lähtevä herkullinen tuoksu ja haukattaessa tuntuva maku näin vähillä aineilla ovat mainiot.

Maissi-vehnä ohutleivät

Maissi-vehnä ohutleipä2 dl maissijauhoja
2 dl vettä
suolaa
n. 2-2,5 dl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen

Sekoita keskenään maissijauhot, vesi ja suola. Lisää vehnä- tai maissijauhoja, kunnes tuloksena on hieman lettutaikinaa paksumpi velli.
Lämmitä paistinpannulla keskilämmöllä (3-4) öljy. Nostele pannulle n. 2 rkl/leipä taikinaa ja levitä lusikalla taikina sopivankokoisiksi ja -paksuisiksi lettusiksi (mitä ohuempi, sen kovempi. Itse jätin puolipaksuksi). Anna leivän paistua yhdeltä puolelta, kunnes se on kauniin vaaleanruskea (n. 5-8 min). Käännä leipä ja anna myös toisen puolen ruskistua (huolehdi, että öljyä on tarpeeksi, ettei leipä pala). Jatka, kunnes taikina loppuu. Nosta leivät lautaselle tai ritilälle jäähtymään. Jos haluat hieman pehmeämpiä leipiä, peitä leivät jäähtymisen loppuvaiheessa liinalla tai laita muovipussiin. Toimii myös seuraavina päivinä nopeasti leivänpaahtimessa lämmitettynä.

Olen aiemmin tehnyt amerikkalaistyylisiä munasalaattivoileipiä. Nyt tekemäni versio oli vanha suomalainen munasalaatti, johon löysin hyvät ohjeet Vaimomatskuu-blogista (itse muistan tämän hämärästi nuoruudesta, mutten ollut aiemmin koskaan selvittänyt sen tekoa). Tämä eroaa tyystin Amerikan-serkustaan, koska suomalaisversiossa tehdään salaatti, jossa kovaksikeitettyjen kananmunien keltuaisista tulee kastike ja valkuaisista salaatin yksi aines. Muutin Vaimomatskuu-blogin reseptiä vain siten, että lisäsin salaatin päälle kurkkupaloja eli halkaisin kurkun, poistin siemenet, halkaisin puolikkaat vielä puoliksi ja viipaloin neljännekset. Viipaleet laitoin salaattipedin päälle ennen kastiketta. Olisi kai ollut paikallaan käyttää salaattipetiin yksinkertaista lehtisalaattia, mutta kauppamme ruukkulehtisalaatti oli sen verran rupsahtaneen näköistä, että valitsin tilalle suomalaisen keräsalaatin. Suunnilleen samaa salaattia eri versiona. Helppo salaatti (toki kastikkeen teko vaatii tarkkuutta) ja hyvä lopputulos, kun kastikkeen suola-sokeri-etikkatasapainon sai valita oman makunsa mukaan. Teen toistekin.

Jälkiruoka ja seuraavien päivien aamupuuro syntyikin sitten niistä luumuista.

Luumuvispipuuro

Luumuvispipuuro750 g (n. 1,2 ltr pieniä) luumuja
7-9 dl vettä
1,5 dl sokeria
ripaus suolaa
(liraus sitruunamehua)
0,75-1 dl mannasuurimoita

Huuhtele luumut, ei tarvitse kuoria eikä poistaa kiviä. Annostele kattilaan luumut ja vesi. Veden määrä riippuu luumujen mehukkuudesta, syksyinen puusta poimittu luumu on mehukas, kun taas talvinen kaupan luumu voi olla hieman kuivempi. Katso kuitenkin, että neste peittää luumut kokonaan. Keitä luumuja, kunnes ne pehmenevät ja alkavat hajota.
Paseeraa keitoksen neste ja luumut siivilän läpi mahdollisimman tarkkaan. Kaada siivilöinnin tulos takaisin kattilaan (toivottavasti tuloksena on n. 9-10 dl nestettä+sosetta). Siivilöinnin jäljelle jääneelle "jätteelle" en valitettavasti keksinyt käyttö, koska joukossa ovat myös kivet.
Lisää kattilaan sokeri ja suola ja jos keitos tuntuu hieman kitkerältä (jotkin luumulajit voivat tuntua), liraus sitruunasta puristettua mehua. Keitä miedolla lämmöllä (3), kunnes sokeri on sulanut ja massa kiehuu hiljalleen. Vatkaa käsivispilällä joukkoon mannasuurimot kaataen ne ohuena nauhana erissä koko ajan vatkaten (muuten tulee klimppejä). Anna kiehua hiljaisella lämmöllä n. 10 min. ahkerasti sekoittaen, etteivät mannasuurimot varsinkin alkuvaiheessa paakkuunnu pohjalle.
Kaada puuro kulhoon ja laita kulho kylmävesihauteeseen. Kun puuro tuntuu kädenlämpöiseltä, ala vatkata sitä kylmäksi sähkövatkaimella (voit tehdä käsinkin, mutta siinä menee ikuisuus). Jatka vatkaamista, kunnes puuro on kauniisti vaalennut ja kuohkea. Tarjoa heti jälkiruokana esim. kerma-mascarponevaahdon, tuoreiden luumujen tai kanelimaidon/kerman kanssa tai peitä kulho tuorekelmulla (ripottele sitä ennen puuron pinnalle ohut kerros sokeria), laita jääkaappiin ja käytä aamupuurona.

On palattava vielä luumukeitosten pariin tai tällä hetkellä ennemmin leipomusten. Sääli, ettei listalla ole sika- tai nautaruokaa, sillä luumu sopii erinomaisesti myös suolaiseen ruokaan lihan kanssa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)