Google Website Translator

lauantai 19. lokakuuta 2019

Chiliä ja mansikoita

Muutaman viikon ruokani on aika yksinkertaista, koska suuri osa ruoanlaittovälineistä on jo laatikossa odottamassa siirtoa uuteen osoitteeseen. Huomasin kuitenkin, etten ole vähään aikaan laittanut yhtä suosikkiani, Chili con Carnetta. Koska vielä olivat pakkaamatta paistinpannut, kattilat ja muutama muu tarvekalu, täksi viikonlopuksi syntyi ihan kiva yhdistelmä ruokia. Itse käytin chilissäni Go Greenin esikypsennettyjä papuja, mutta myös kuivatut käyvät. Liota niitä silloin yön yli, huuhtele ja laita ne chilin joukkoon kiehumaan samaan aikaan tomaattien kanssa, keittoaika n. 20 min. Itse chilin tulisuus riippuu kokonaan padan keittäjästä ja hänen valinnoistaan chilituotteiden ja niiden määrän suhteen.

Chili con Carne

Chilo con Carneöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa (jeera)
ripaus chilihiutaleita
1 jalapeno tai tuore chili
400 g nauta-sika tai naudan jauhelihaa
maustepippuria, hiukan suolaa
2 tlk kaltattuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
0,5 tlk vettä
(ripaus sokeria)
1 pkt (230 g) esikypsytettyjä mustapapuja
(7-10 tippaa tabascoa)

Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja pilko se. 
Lämmitä öljy paistinpannulla (tai kattilan pohjalla). Kuullota pilkottua sipulia keskilämmöllä (3) n. 10 min, voit lopussa lisätä hieman lämpöä. Lisää kuullotuksen lopussa sekaan valkosipulimurska, paprikajauhe, jeera ja chilit. Älä polta sipuleita, niissä saa olla valmiina kauniin kullanruskea väri. Jos käytit paistinpannua, kaada sipuliseos kattilaan.
Lisää paistinpannulle hiukan öljyä ja ruskista jauheliha. Mausta maustepippurilla ja ripauksella suolaa. Kaada ruskistunut jauheliha kattilaan. Siirrä kattila kuumalle liedelle. Lisää kattilaan tomaatti. Huuhtele tomaattipurkit vedellä, jolla sen jälkeen kannattaa huuhdella myös paistinpannu ennen veden kaatamista kattilaan. Lisää lihaliemikuutio ja anna kiehua n. 10 min. kattilankansi raollaan.
Lisää joukkoon valutetut, huuhdellut mustapavut ja keitä vielä n. 10 min. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos haluat lisää potkua, lisää tabascoa. Tarjoa chili sellaisenaan tai keitetyn riisin tai ohran kanssa. kanssa.

Seurakseen chili sai salaatin riisistä (voi käyttää myös ohrasuurimoita) ja "tyhjennä kaappeja"-operaatiosta.

Riisi-kinkkusalaatti

Riisi-kinkkusalaatti3 dl keitettyä riisiä tai ohrasuurimoita
350 g saunapalvikinkkua palana
1 maustekurkku
120 g sokeri- tai pakasteherneitä
125 g retiisiä
1 (100 g) omena
1 kerä- tai jääsalaattipussi
Kastike:
2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
1 rkl Dijon-sinappia
2 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Sekoita ensin kastikeainekset keskenään suoraan kermaviili- tai jogurttipurkissa. Laita maustumaan jääkaappiin salaatin sekoituksen ajaksi, tarkista maku ennen sekoittamista salaattiin.
Sulata ja valuta sokeriherneet tai herneet. Voit hieman pilkkoa sulia sokeriherneitä. Siivuta retiisit ja suikaloi palvikinkku. Kuutioi maustekurkku ja pesty, kuorittu omena.
Sekoita kulhossa riisi, kinkkusuikaleet, retiisit, maustekurkku ja omena. Kaada joukkoon kastike ja sekoita hyvin. Tarkasta maku ja lisää halutessasi tuoreita tai pakastettuja yrttejä.

Onnistuin saamaan REKOsta vuoden viimeisiä tuoreita, kotimaisia mansikoita. Väri oli hieman haalea (auringon vähyys?), mutta maku oli ihanan kirpeämakea. Halusin saada aikaan jälkiruoan, jossa voisin käyttää mansikoita tuoreena ja joka toisi esiin niiden ihanan maun. Niinpä vohkin alla olevan ohjeen Anna-lehdeltä pienin muutoksin.

Valkosuklaa-mansikkahyytelö

Valkosuklaa-mansikkahyytelö 200 g valkosuklaata
1 tlk (4 dl) kookosmaitoa
0,5 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
Mansikkahyytelö:
250 g tuoreita mansikoita
4 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeria tai 2,5 dl Multi-hyytelösokeria

Sekoita paloiteltu suklaa, kookosmaito, sokeri, sitruunan kuori+mehu ja perunajauho kattilassa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila levyltä, kun seos on pulpahtanut muutaman kerran. Vispaa seos tasaiseksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jaa seos tasaisesti annosastioihin noin puoleen väliin kulhoa tai lasia. Jäähdytä.
Tee hyytelö, Puhdista mansikat, älä heitä kantoja pois vaan laita ne kattilaan. Siivuta mansikat.
Lisää kattilaan kantojen päälle vesi ja keitä seos. Siivilöi vedestä kannat pois ja lisää kattilaan hyytelösokeri. Lämmitä seosta, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä hetken.
Asettele mansikkasiivut tarjoiluastioihin valkosuklaapohjan päälle ja kaada jäähtynyt hyytelövesi mansikoiden päälle. Pidä annoksia jääkaapissa vähintään tunnin ennen tarjoilua. Koristele halutessasi esim. tuoreilla sitruunamelissan tai mintun lehdillä. Kaveriksi sopivat mainiosti myös kaneliset Bastogne-keksit.
Alkuperäinen ohje https://anna.fi/reseptit/valkosuklaa-mansikkahyytelo

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)