Google Website Translator

keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Kurpitsa kummittelee

Tänä vuonna käytin kurpitsaruokiin 2 Hokkaidokurpitsaa. Kuoretkin olisi ollut kiva säilyttää esim. keittoastioiksi, mutta soseen teko vaati niiden lohkomista, en jaksanut kaivertaa sisustoja. Itse käytin soseen tekoon kermaa, koska tiesin käyttäväni sen melko nopeasti edelleen ruokiin. Jos säilöt soseen tai haluat käyttää kaiken kurpitsasta, keitä kurpitsan kuoriosat ja siemenosien pehmeä kudos vedessä, siivilöi neste ja käytä sitä soseen ohentamiseen. Muista ottaa talteen myös siemenet, paahtamalla niistä saa hyvän lisän ruokiin.

Kurpitsasose

2 (n. 1800 g) Hokkaidokurpitsaa
3,5-4 dl kermaa tai kurpitsakuorien keitinvettä

Lämmitä uuni 200-225  ºC.
Lohko kurpitsat. Voit poistaa siemenet joko heti tai vasta paahtamisen jälkeen.
Lado lohkot leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille ja paahda uunissa n. 20-25 min., kunnes kurpitsanliha on pehmeää. Poista siemenet. Irrota lusikalla kurpitsanliha kulhoon.Käytä kuoriosat halutessasi keittämällä veden kanssa soseen ohennusliemeksi.
Soseuta kurpitsanliha sauvasekoittimella. Ohenna seosta soseutuksen aikana kermalla tai kuorten keittoliemellä soseutuksen helpottamiseksi.

Pasta-ateria on helppo ja nopea valmistaa ja maistuu myös perheen pienemmille. Pastaksi voi valita mitä tahansa pastaa, ehkä litteät versiot ja esim. spagetti ovat parhaita. Itse käytin fusillia.

Kermainen kurpitsapasta

vettä, reilusti suolaa
350-400 g pastaa
Kastike:
40 g voita tai margariinia
2 reilua valkosipulinkynttä
0,5 tl kurpitsamaustetta
2,5 dl kurpitsasosetta
2 dl kermaa
1 dl raastettua parmesaania tai  grana padanoa
0,5-2 dl pastan keitinvettä
persiljaa (tuore tai pakastettu)

Keitä pastaa reilussa määrässä suolattua vettä pastapaketin ohjeistama aika. Valuttaessasi pastan ota talteen muutama desi keitinvettä.
Murskaa valkosipulin kynnet. Sulata kasarissa voi keskilämmöllä (3). Lisää valkosipulimurska ja kurpitsamauste ja anna kuullottua n. 1 min, älä polta.
Lisää kasariin kurpitsasose, ruokakerma ja juustoraaste. Vispaa, kunnes kastikepohja on tasainen ja anna kiehahtaa. Lisää sekan pastan keitinvettä n. 0,5 dl kerrallaan, kunnes kastike on haluamasi paksuista ja tasaista (sattumia lukuunottamatta, itsetehtyyn soseeseen niitä jää aina).
Lisää kastikkeen joukkoon keitetty, valutettu pasta ja keitä keskilämmöllä, kunnes pasta on saanut kunnon kastikepeitteen, n. 1-2 min. Tarkista maku ja mausta persiljalla.
Tarjoa persiljalla ja juustoraasteella koristeltuna.

Keiton alkuperäiseen reseptiin törmäsin K-Ruoka-sivuilla. Minusta maapähkinä ja kurpitsa kuulostivat ihanalta liitolta ja lopputulos todisti sen. Omani on vain hieman "mausteisempaa".

Kurpitsa-maapähkinäkeitto

5 dl vettä (tai vettä+soseutuksesta ylijäänyttä keittolientä)
1 kasvisliemikuutio tai 1 kasvisfondi
öljyä
0,25 tl chilihiutaleita tai 1 pieni tuore chili
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl punaista currytahnaa
600 g kurpitsasosetta
0,5 dl makeuttamatonta tai kevyesti makeutettua (5%) maapähkinävoita
(suolaa)
tuoretta tai pakastettua korianteria
Päälle:
1 rkl creme fraichea tai smetanaa
paahdettuja kurpitsan- tai seesaminsiemniä tai suolapähkinöitä
silputtua korianteria

Keitä kasvisliemi. Jos käytät tuoretta chiliä, poista siemenet ja silppua se.
Lämmitä kattilan pohjalla tilkka öljyä ja lisää sekaan chili, savupaprika ja currytahna. Lämmitä mausteita öljyssä n. 1 min.
Lisää kattilaan kurpitsasose ja maapähkinävoi ja anna lämmitä hieman sekoittaen ainekset hyvin keskenään.
Lisää kasvisliemi erissä välillä hyvin sekoittaen vispilällä, kunnes keitto on haluamasi paksuista (itse käytin kaikki 5 dl). Mausta korianterilla ja anna muhia hetki. Tarkista maku.
Tarjoile hapankerman, siementen tai pähkinöiden ja korianterin kanssa. Kyytipojaksi salaatti ja hyvä leipä.
Alkuperäinen resepti: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/mausteinen-kurpitsa-maapahkinakeitto

Seuraavan salaatin makumaailma sopi mielestäni hyvin sekä pastan että keiton kanssa. Sen voi myös lätkäistä tacojen tai ohuiden crepes-lettujen väliin.

Nuudelisalaatti itämaisittain

100-150 g nuudeleita
150 g vihreitä papuja
1 porkkana
200 g kaalia
(100 g ituja)
0,5 dl paahdettuja seesamin- tai kurpitsansiemeniä tai suolapähkinöitä
Kastike:
1 limen mehu
0,25 tl seesamöljyä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl inkivääritahnaa
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 pieni chili
1 tl kalakastiketta
0,5 rkl fariini- tai ryokosokeria tai hunajaa
ruohosipulia, tuoretta tai pakastettua korianteria

Sekoita ensin kaikki kastikeainekset keskenään kulhossa ja anna maustua salaatin teon ajan.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita nuudelit kulhossa kastikkeen kanssa.
Keitä pavut pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja pilko hieman tarvittaessa. Suikaloi porkkana ja kaali.
Sekoita pavut, porkkana, kaali ja idut kulhossa nuudelien ja kastikkeen kanssa. Lisää viimeiseksi siemenet tai pähkinät.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)