Google Website Translator

keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Mummoa ja apteekkaria

Lisää kuvateksti
Olen aikoinani kirjoittanut Fredrik Backmanin kirjasta Mies, joka rakasti järjestystä. Pidin tästä ruotsalaisesta mielensäpahoittajasta kovasti. Kun käsiini sattui Suomessa tänä vuonna julkaistu Mummo sanoo hei ja anteeksi (Fredrik Backman) oli pakko tarkastaa, onko sisältö yhtä kutkuttava kuin edellisessä teoksessa. Huvittava kirja on kyllä paikka paikoin, mutta hyvin erilainen. Pääosassa ovat lähinnä hieman erilaisten ihmisten arkiset ongelmat.
Ella on 7-vuotias erilainen, tietäväinen, fiksu ja pikkuvanha tyttö. Hän asuu kerrostalossa järjestelmällisen äitinsä, tämän ystävällisen avomiehen ja tulevan sisar- tai velipuolen Puolikkaan kanssa. Samassa talossa asuu myös pirtsakka eli hullu mummo, Ellan paras ja ainoa kaveri. Fiksuuden, ärhäkkyyden ja besserwisser-asenteen takia Ellalla ei ole muita kavereita, vain kiusaajia ja pelottavia tai ärsyttäviä ihmisiä. Mummo harrastaa täysin päättömiä tempauksia, kiroilee ja polttaa ketjussa, heittelee poliiseja kakalla ja on ulkopuolisista täysin latvasta laho. Hän on myös luonut Ellalle Melkein-Hereillä-satumaan, jossa Ellan on helpompi käsitellä arkisia ongelmia ja jossa hän elää mieluummin kuin arjessa ja sen realiteeteissa.
Valitettavasti mummo on sairastunut syöpään ja kuolee. Jälkeensä hän jättää Ellalle toimitettavaksi kirjeen samassa talossa asuvalle Hirviölle. Tämä kirjeestä alkanut aarrejahti johtaa Ellan edelleen toimittamaan perille eri henkilöille nipun mummon kirjoittamia ja piilottamia kirjeitä. Outoa kyllä, kaikki kirjeen saajat asuvat Ellan kotitalossa. Heistä Ella saa vähitellen uusia ystäviä, sekä neli- että kaksijalkaisia. Ja pikkuhiljaa Elsalle alkaa selvitä mummon yhteys kotitalonsa asukkaisiin ja talon arvoitus. Samalla aarrejahdin edetessä aukeaa myös Melkein-Hereillä-satumaan salaisuus ja Ella oppii paljon ihmisistä ja ystävyydestä.
Lukiessani kirjaa minua aluksi ärsyttivät Ellan luonne, mummon hulluus, heidän keskinäinen kanssakäymisensä sekä jatkuva satumaassa eläminen. Mutta vähitellen kävi selväksi, miten Ella käsitteli omia arjen ongelmiaan satumaan kautta ja mummo oli siinä koko ajan auttamassa niiden tajuamisessa ja käsittelemisessä. Ihmissuhteet tässä kirjassa olivat hyvin arkisia ja samalla monimutkaisia. Ellan äidin ja mummon suhde ja luonteiden erilaisuus. Talon muut asukkaat ongelmineen ja keskinäisine suhteineen. Se, että kaikkia asukkaita pyydetään kirjeissä suojelemaan Ellaa ja puolustamaan "linnaa" jotain ulkopuolista uhkaa vastaan. Kirjan juoksussa Ella tutustuu kaikkiin talon asukkaisiin ja oppii ymmärtämään omassa mielessään heitä. Ja saa heistä ystäviä ja omia ritareitaan elämän suuressa arvoitusleikissä. Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjan jo sen erikoisuuden ja asioiden hienon käsittelytavan vuoksi. Onhan näkökulma 7-vuotiaan fiksun tytön näkökulma. 
Yllätyin kuitenkin huomatessani Backmanin tuotannosta, että Suomessa on aiemmin ilmestynyt hänen kirjansa Britt-Marie kävi täällä, joka minusta viitta vahvasti tämän kirjan yhteen henkilöön, talossa asuvaan valittajaan. Niinpä hankin kirjan E-kirjana, joten aika näyttää.
Helmet lukuhaaste 2019 kohdat 16, 18, 29, 30, 39, 49, 50

Apteekkari Melchior pääsee taas ratkomaan arvoituksellisia kuolemantapauksia 1400-luvun Tallinnassa. Kirjassa Apteekkari Melchior ja Rataskaivonkadun kummitus (Indrek Hargla) kaksi henkilöä kuolee heti alussa. Torninpäällikkö ja sotilas Tobias Grote putoaa vartiotornistaan ja kuolee kasvoilla aaveen nähneen ilme. Toisaalla samoihin aikoihin arvostettu ja kunnioitettu kauppias Laurenz Bruys kuolee pyhiinvaelluksella Piritan Pyhän Birgitan luostarin rakennuspaikalla näennäisesti vanhuuteen ja sen aiheuttamiin sairauksiin. Samaan aikaan Melchior alkaa kuulla useitakin tarinoita henkilöistä, jotka ovat kertoneet nähneensä Rataskaivonkadun kummituksen ja kuolleet pian sen jälkeen. Asia alkaa hiertää Melchioria ja hän päättää selvittää kummituksen arvoituksen ja sen liittymisen erääseen kadun taloon, jossa kerrotaan tapahtuneen kauheita yli 70 vuotta aiemmin. Kauheudella on jotain tekemistä myös dominikaaniluostarin kanssa, joten arvoituksen ratkomisessa auttaa, joskin hieman vastahakoisesti, Melchiorin vanha ystävä munkki Hinric. Vähitellen kuolemantapausten yhteys keskenään ja myös yhteys vanhaan tarinaan alkaa aueta Melchiorille. Varsinkin, kun sanotun talon edestä löytyy surmattuna kidutettu ja nälkiintynyt tuntematon kastraatti. Kaiken takana on loppujen lopuksi surun ja kostonhimon sokaiseva henkilö, joka ei pysty unohtamaan omaa menetystään ja antamaan anteeksi muille.
Helmet-lukuhaaste 2019 kohdat 15, 17, 29, 32, 35,

Melchior jatkaa seikkailujaan teoksessa Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka (Indrek Hargla). Melchiorin rakas vaimo on kuollut ja kaksosista tytär Agatha on Piritan luostarissa puutarhuri- ja lääkitsijänunnana ja poika Melchior on Saksassa kisällinopissa. Melchioria ei oikein mikään enää kiinnosta, ei koti, apteekkiliike tai kuolemantapaukset. Kun hänen vanha ystävänsä dominikaanimunkki Hinric kertoo Melchiorille priorinsa omituisesta pyynnöstä jatkaa luostarista löytyneen, vuosikymmeniä vanhan ja kuulopuheille sekä juoruille perustuvan kronikan kirjoittamista, Melchior ei kiinnitä asiaan juuri huomiota. Paitsi pieneen katkelmaan Hinricin kertomuksessa kronikan sisällöstä, joka käsittelee hänen omaa isäänsä. Valitettavasti Melchiorin apatiaa vastaan taistelee Pyhän ruumiin kilta, joka vastaa vuotuisesta Corpus Christi juhlan järjestämisestä. Koska Melchiorkin kuuluu tähän kiltaan, hänen on osallistuttava juhlavalmisteluihin. Kaupunkiin on palannut myös killan jäsen Syvert Rattenpeck kolmivuotiselta pyhiinvaellusmatkaltaan, jolle hänet määrättiin rangaistukseksi kivenhakkaajan kisällin taposta. Ensimmäiseksi Syvert menee tapaamaan lapsuudenystäväänsä, neito Carstinea Johanneksen pitaalisten hoitolaan. Carstine ei ole spitaalinen vaan on aikanaan mennyt avustajaksi hoitolaan, koska hänellä itsellään on hirvittävät epämuodostumat kasvoissaan ja vartalossaan. Tallinnassa ammattiaan harjoittaa myös "tohtori" Zacharias, Melchiorin kilpailija yrttimyynnissä ja parantamisen taidossa. Dominikaaniluostarissa palvelee puolestaan heikkomielinen Bertolt, neito Carstinen ja Pyhän ruumiin killan oltermannin, kauppias Gerke Gambrinuksen veli. Niin Melchiorin on otettava osaa juhlan valmisteluun killan jäsenenä. Kiltaan kuuluvat myös Syvert Rattenpeck ja juhlien näytelmästä vastaa "tohtori" Zacharias. Onnistunutta tapahtumaa juhlistetaan aterialla Gambrinuksen talossa. Kesken illallisen veli Hinric, joka on jo muutaman viikon käyttäytynyt oudosti, lähtee kappeliin rukoilemaan ja pian hänet löydetään sieltä hirttäytyneenä. Melchior herää vihdoin apatiastaan ja on todella häkeltynyt ystävänsä kohtalosta. Hän ei voi uskoa Hinricin itsemurhaan. Kohta killan jäseniä tai heidän läheisiään syytetään muistakin murhista. Kaiken täytyy liittyä jotenkin kronikkaan, jonka joku on valitettavasti polttanut samaan aikaan Hinricin kuoleman kanssa. Melchioria alkaa "potkimaan persuksiin" sekä koti-, työ- että murhanselvitysrintamalla tomera ja fiksu kauppias ja kiltatoveri leskirouva Bertha Krouwel. Ja jälleen kerran loppupelissä syypääksi osoittautuu yhden henkilön rahanahneus ja aseman tavoittelu.
Helmet-lukuhaaste 2019 kohdat 7, 32, 35, 40,
Vaikka uskonto varmasti näyttelikin pääosaa ihmisten elämässä 1400-luvulla, se on yksi osa-alue näissä Melchior-kirjoissa, josta olisin halukas lukemaan hieman vähemmän. Uskonnolliset rituaalit, sen läpitunkevuus jokapäiväisessä elämässä ja toiminnassa, eri uskonnolliset tahot ja merkitykset ovat koko ajan etusijalla. Mielenkiintoista näissä kirjoissa kauttaaltaan on tuon ajan elämän ja ihmisten ajattelutavan kuvaus. Johon valitettavasti se uskontokin vahvasti liittyy. Samoin on mielenkiintoista seurata Melchioria ja hänen ajatusmaailmaansa miehen onnistuessa hiljalleen yhdistämään sinänsä erillisiltä tuntuvat kuolemat ja henkilöhahmot yhdeksi ratkaistuksi suureksi, ihmisen pahuuden aiheuttamaksi rikosvyyhdeksi. Vielä olisi kaksi Suomessa ilmestynyttä Melcior kirjaa lukematta, täytyy ehdottomasti yrittää saada ne käsiinsä.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)