Google Website Translator

sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Jouluruoat uusiokäyttöön vol.2

On kai aika taas antaa joitakin ajatuksia ja vinkkejä ylijääneiden jouluruokien kierrättämiseen. Näissä vinkeissä olen uudelleenkäyttänyt oman joulupöytäni ja jääkaapini sisältöä. Mutta muistakaa, vain mielikuvitus ja maku on rajana.

Rosollissa oli mielestäni jo kaikkia stroganoffin tyyppisiä juureksia ja lisäksi perunaa, joten se muuntautui naudanlihasuikaleiden kanssa kastikkeeksi/muhennokseksi. Koska en käytä kalaa rosollissa, se sopi lihan kanssa. Itse käytin nautaa, mutta miksei myös ylijäänyt kinkku tai kalkkuna sopisi tähän.

Juures-naudanlihakastike/muhennos rosollista ja lihakastikkeesta

öljyä
300 g naudanlihasuikaleita tai muuta lihaa
suolaa, musta/maustepippuria, savupaprikajauhetta
(250 g) rosollia
1 dl vettä
jäljelle jäänyt lihakastike
0,5 rkl hunajaa
(2 dl kermaa)

Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää lihasuikaleet ja mausteet ja ruskista. Siirrä lihasuikaleet lautaselle, lisää pannulle öljyä ja freesaa rosollijuurekset. Lisää lihasuikaleet takaisin pannulle, sekoita ja kaada pannulle vesi.  Anna paistoksen hautua n. 5-10 min hiljaisella tulella samalla kaapien paistinpannun pohja, jotta kaikki maku tarttuu paistokseen. Lisää joukkoon jouluaterialta jääneen kastikkeen jäännökset ja hunaja. Hauduta vielä n. 5 min. Jos haluat paistoksen sijaan tehdä kastikkeen, lisää viimeksi 2 dl kermaa ja anna hautua n. 5 min kerman lisäämisen jälkeen. Tarjoa sellaisenaan tai peruna- tai palsternakkamuhennoksen tai keitettyjen perunoiden kera.

Rosollinjämistä ja lenkkimakkarasta munan kanssa saa myös muuten pyttipannun tai "makkaraperunat" aikaiseksi.  Ja jos joulupöydässä oli tarjoilla sinihomejuustoa, joka jäi syömättä, värkkää torttutaikinalevyistä, rosollista ja sinihomejuustosta piirakka tai laatikko uudeksi vuodeksi.

Jos olisin tehnyt tänä vuonna perunalaatikon (emmimme Tytsyn kanssa pitkään sen mukaanottoa), se olisi joulun jälkeen vääntynyt käsissäni lihaperunasoselaatikoksi. Pakastimestani tuppaa aina löytymään jonkin sortin jauhelihaa (nauta, nauta-sika tai broileri).

Liha-perunasoselaatikko perunalaatikosta

0,5 l liha- tai kanalientä
70 g tomaattipyreetä
joulun perunalaatikkoa
öljyä
1 sipuli
400 g jauhelihaa
suolaa, maustepippuria, paprikajauhetta
1-2 kananmunaa tai murennettua Koskenlaskija-sulatejuustoa

Keitä liha- tai kanaliemi ja sekoita joukkoon tomaattipyree. Ohenna nesteellä perunalaatikko vellimäiseksi.
Paista pannulla öljyssä kuutioitu sipuli miedolla lämmöllä n. 10 min, kunnes se on pehmennyt ja hieman karamellisoitunut. Lisää lämpöä ja jauheliha pannulle. Paista jauheliha rapean ruskeaksi. Lisää pannulle mausteet ja loppu lihaliemiseos ja anna kiehua pannulla, kunnes lihaliemi on imeytynyt jauhelihaan.
Sekoita uunivuoassa sekaisin peruna"velli", jauhelihaseos ja muna tai sulatejuusto. Paista 200 ºC n. 30 min, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja juusto sulanut. Sekoita ja syö salaatin, punajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Tällä kertaa porkkana ja bataattilaatikot (myös lanttu käy), jäljelle jääneet lisukkeet ja kalkkuna taipuivat sosekeitoksi. Eksyipä sekaan vielä jouluoluen jämätkin.

Laatikko-kalkkunasosekeitto

öljyä
1 paprika suikaloituna (tai etikkapaprikaa)
yrttimarinoituja sieniä
pikkelöityä punasipulia
porkkana- ja bataattilaatikkoa
1 litra kanalientä
1 dl jouluolutta
1 tl kuivattua salviaa
sulate- tai tuorejuustoa, juustoraastetta
(0,5 sitruunan mehu)
kalkkunaa tai kinkkua kuutioituna
Päälle:
Piparjuuri creme fraichea, raejuustoa tai maustamatonta jogurttia, leipäkrutongeja sekä persiljaa. 

Lämmitä öljy kattilan pohjalla ja lisää joukkoon paprika + lisukkeet. Freesaa hieman. Lisää jäljelle jääneet laatikot ja anna lämmetä.
Lisää kana/liha/vihannesliemi ja jouluolut sekä kuivattu salvia ja juusto, jos käytät sitä. Jos et käytä keittopohjassa marinoituja ja pikkelöityjä tuotteita, joissa on etikkaa, lisää ennen soseutusta n. 0,5 sitruunan mehu. Anna kiehua n. 10 min.
Kuutioi kalkkuna/kinkku ja lisää keittoon.  Anna kiehua vielä n. 5 min. Annostele keitto lautaselle ja lisää maitotuote ja krutongit. Kasvisversio syntyy tietenkin ilman lihaa.

Jäljelle jäänyt rosollinkastike on hassun vaaleanpunaista, mutta koska siinä on valmiiksi etikka ja sokeri, siitä tekaisee hyvän vihersalaatin kastikkeen.

Prinsessasalaatti rosollikermakastikkeella

100 g kukkakaalia
kukkakaalin suojalehtiä, 1 rkl öljyä, suolaa, chililastuja
20 tummaa viinirypälettä
mummon kurkkuja suikaloituna tai pelkkää kurkkua 
150 g kaalia tai suomalaista salaattisekoitusta
Kastike:
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
rosollikermaa n. 1 dl
0,5-1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 tl Dijon-sinappia

Kuori kovaksi keitetyt kananmunat ja erottele valkuaiset keltuaisista. Muusaa keltuaiset tahnaksi ja sekoita rosollikastikkeeseen. Mausta kermavaahto suolalla, valkopippurilla ja sinapilla. Paloittele valkuaiset haarukalla tai saksilla hieman isommiksi paloiksi ja sekoita kastikkeeseen. Ohenna tarvittaessa kermalla. Anna maustua hetki salaatin teon ajan.
Jos käytät ituja, annostele ne salaattikulhoon. Jos käytät kukkakaalia, irrota suojalehdet ja pilko kukkakaalin kukinnot salaattikulhoon. Laita kukkakaalin suojalehdet uunin kestävään astiaan höyläten veitsellä paksuimmat kohdat puoliksi. Sekoita suojalehtien joukkoon öljy, suola ja chililastut. Tee suojalehdistä chipsejä 150 ºC uunissa paahtamalla niitä n. 10-15  min.
Huuhtele viinirypäleet ja leikkaa ne puolikkaiksi salaattikulhoon. Suikaloi kurkku salaattikulhoon. Lisää lopuksi suikaloitu kaali tai salaattisekoitus. Kaada päälle kastike ja sekoita hyvin. Ripottele pinnalle käsin tai saksilla hienonnettuja kukkakaalin suojalehtiä. Ja jos perheessä on lapsia tai lapsenmielisiä, muista kertoa, että kyseessä on prinsessasalaatti. Vaaleanpunaista, vihreää ja lilaa.

Koska oli tullut syötyä lihaa ja laatikoita + rosollia, näin yöllä unta merenelävistä ja aamupäivällä tuli hillitön himo pastaan ja loheen. Niinpä rustasin joulupöydän savulohesta ja katkarapusalaatista pastan.

Katkarapusalaatti-savulohipasta

165 g nauhapastaa (fusilli, tagliatelli, spagetti)
2 ltr vettä
reilusti suolaa
öljyä esim. katkarapusalaatista
50 g purjoa
2 dl ruokakermaa
100 g katkarapusalaattia
200 g lohta (lämminsavu, terriini, kylmäsavu, graavattu) tai muuta kalaa
suolaa, mustapippuria
0,5-1 sitruunan tai limen mehu
tilliä
juusto raasteena (grano padano, parmigiano reggio, parmesan tai emmental)

Kiehauta vesi ja suola ja laita pasta kiehumaan, keitä paketin ohjeiden mukaan.
Kaada paistinpannulle öljyä joko katkarapusalaatista tai tavallista ruokaöljyä. Lisää joukkoon siivuttu purjo ja anna hautua hetki. Lisää kerma ja anna porista 1-2 min.
Lisää pannulle katkarapusalaatti ja hienonnettu lohi. Mausta suolalla, pippurilla, tillillä ja sitrushedelmän mehulla. Kiehauta.
Valuta pasta ja kaada valmis kastike pastan sekaan. Sekoita, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Annostele pasta kastikkeineen lautaselle ja ripottele päälle juustoraastetta.


Jälkiruoaksi taipuu riisipuuro jo aiemmin antamani "Viktorian kiisselin"/riisivanukkaan reseptillä. Sekoita tällöin kaikki mausteet (kaneli, sokeri, vaniljasokeri) kermavaahtoon ja sitruunankuoriraaste puuroon. Jos haluat löysemmän vanukkaan, jätä liivatelehdet pois ja sekoita myös sitruunamehu puuron sekaan ja sitten kaikki sekaisin. Muuten tee kuten ohjeessa. Annostele tarjoilukulhoihin tai tarjoa sellaisenaan isommasta astiasta ja mukaan hilloa, hilloketta tai paseerattua kastiketta. Tai jos et välitä hilloista, murskaa pipareita tai joulutorttuja murusiksi pinnalle.
Toinen jälkiruokavaihtoehto riisipuurosta on vanha kunnon Ahvenanmaan pannukakku.

Tietysti ylijääneistä lihoista tai kaloista saa myös ihanaa risottoa tai kiusausta sekä vaikkapa toisenlaisia pastakastikkeita.

Näin sitä taas käyteltiin ylijääneitä jouluruokia eri uusioruokiin ilman, että niitä menee hukkaan.Ai niin, ja jos pöydässä oli munavoita ja maustesilliä, uudenvuodenpäivänä saat niistä mainioita "dagen efter"-voileipiä. Ruisleipäviipaleita, joille sipaiset kivan kerroksen munavoita ja päälle sillinpalat. Koristele esim. tillillä. Tai jos kovasti tärisyttää, jätä koristelu väliin. :)  Älä myöskään unohda ylimääräisten hedelmien muokkaamista smoothieiksi tai tortuiksi (torttuvuokaan pohja, väliin kreemi ja päälle hedelmiä).

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)