Google Website Translator

perjantai 3. huhtikuuta 2020

Paprikaa, pizzaa, puolukkaa ja veriappelsiinia


Pääruokien alkuperäiset reseptit löysin 30.1.2020 julkaistusta Ilkka-Pohjalaisesta. Niitä reseptejä tuunasin sitten oman makuni mukaisiksi. Sekä sämpylät että keittoainesten paahtaminen voidaan tehdä yhdellä uuninlämmityksellä.

Pizzasämpylät

Pizzasämpylät1 tlk (400 g) basilikalla ja oreganolla maustettua tomaattimurskaa
1 dl kuumaa vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1 dl juustoraastetta (esim. emmental)
0,75 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
1 dl vehnä- tai kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
Päälle:
1 kananmuna
juustoraastetta

Kaada tomaattimurska leivontakulhoon, surauta se soseeksi sauvasekoittimella. Lisää kuuma vesi ja kuivahiiva, sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon suola, hunaja, auringonkukansiemenet, leseet ja ruisjauho ja sekoita seos tasaiseksi.
Alusta taikinapohjaan vehnäjauhoa, kunnes taikina on pehmeän tarttuvaa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa n. 45-50 min.
Nosta taikina erittäin hyvin jauhotetulle leivinalustalle, ripottele jauhoja myös taikinan pinnalle. Muotoile taikina pötköksi, lisää tarvittaessa alustalle jauhoja muotoilun aikana. Leikkaa pötköstä 12 suunnilleen samankokoista palaa. Paloja ei tarvitse paljoa muotoilla, sämpylät saavat olla aika rustiikkisen näköisiä. Nostele palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota n. 30 min. Lämmitä sillä välin uuni 220 ºC. Sekoita myös sämpylöiden voitelua varten kupissa rakenteeltaan rikottu kananmuna ja juustoraaste. Voitele kohonneet sämpylät muna-juustoraasteseoksella.
Paista alakeskitasolla n. 20-30min, kunnes pinta on kauniin värinen ja sämpylät tuntuvat kypsiltä. Anna jäähtyä peittämättöminä. Kun laitat sämpylän väliin kinkkua, metwurstia tai vaikka paistettua pekonia, sinulla on pizza sämpylän muodossa.

Sämpylät toimivat kaverina paahdetulle paprikakeitolle, molemmissa kun on toisiinsa sopiva makumaailma. Itse käytin keiton lisukkeena tortelloneja, mutta myös jotain täysin muuta on mahdollista käyttää. Esim. leipäkuutioita ja raejuustoa, paahdettuja pähkinöitä ja siemeniä, lehtikaali-,punajuuri- tai bataattishipsejä makuöljyn tai smetanan kanssa jne.

Paahdettu paprikakeitto

Paahdettu paprikakeitto4 (n.1,1 kg) punaista paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
70 g tomaattipyreetä
1 l vettä + 1 kasvisliemikuutio
0,5-1 tl kuivattua basilikaa
0,5-1 tl kuivattua oreganoa
1 tl savupaprikajauhetta 
ripaus chilihiutaleita tai 0,5 tuoretta chiliä
2 tl hunajaa
(sitruunamehua)
125 g täytettyjä (aurinkokuiv.tomaatti, juusto, kinkku) tortelloneja, tortellineja, raviolia tai rigatonia
parmesanlastuja tai raejuustoa, basilikanlehtiä koristeluun
Lämmitä uuni 220 ºC. Pese ja puolita paprikat pituussuunnassa, poista kannat ja siemenet sekä sisäosa valkoiset kohdat. Aseta paprikanpuolikkaat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kuori ylöspäin. Halkaise kuorimattomat sipulit ja asettele ne samalle uunipellille myös kuori ylöspäin. Lisää pellille vielä kokonaiset, kuorimattomat (poista sentään uloin, ohut kuorikerros) valkosipulinkynnet.
Paahdetun paprikakeiton ainekset
Laita pelti uunin yläkeskitasolle ja paahda, kunnes paprikat pilkuttuvat mustiksi (n. 30 min). Voit loppua kohti muuttaa uunin lämmön grillivastukselle, jos siltä näyttää.
Sulje paprikanpuolikkaat muovipussiin tai laita ne kulhoon, jonka peität tuorekelmulla ja anna muhia n. 10 min. Irrota paprikoista kuoret (kitkeriä) ja laita liha blenderiin tai kulhoon. Purista paprikalihan joukkoon sipulit ja valkosipulit kuoristaan. Lisää joukkoon 2 dl vettä ja surauta blenderillä tai sauvasekoittimella sileäksi.
Siirrä keittopohja kattilaan kuumentumaan. Lisää kattilaan myös loppu vesi, kasvisliemikuutio, tomaattipyree, mausteet ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Anna kiehua lempeästi (3-4) n. 15 min. Tarkasta maku. Koska paprikoista ja yrteistä ei koskaan tiedä, keitossa voi olla pieni kitkerä jälkimaku. Lisää silloin keittoon pari ruokalusikallista sitruunamehua tasaamaan kitkeryyttä.
Lisää joukkoon tortellonit, raviolit tai muut täytetyt makaronit ja keitä vielä pari minuuttia, että ne kypsyvät. Lisää vettä tarpeen vaatiessa. Tarjoile parmesaanilastujen tai raejuuston kanssa, koristele halutessasi tuoreella basilikalla. Jos käytät vihanneslastuja, siemeniä tai leipäkuutioita, ripottele ne keittolautaselle keiton päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Jälkiruoaksi tein puolukkapirtelöä, koska kaikki ainekset löytyvät omasta takaa. Käytin omassa pirtelössäni makua antamaan Salted Caramel-makutomusokeria. Jos ei sitä satu olemaan, ei kannata sitä ihan heti lähteä netistä tilailemaan. Laita tilalle hunajaa, tavallista tomusokeria tai erikoishienoa sokeria. Tai käytä maustamiseen/makeuttamiseen omenamarmeladia (jos joululta jäi yli torttujen omena-kanelimarmeladia, heitä jämät pirtelön joukkoon) tai omenasosetta. Ohjeesta tulee pirtelöä 1 iso lasillinen tai 2 hieman pienempää.

Puolukkapirtelö

Puolukkapirtelö2 dl pakastepuolukoita
4 dl vaniljajäätelöä
2 dl kylmää maitoa
1,5-2 rkl Salted Caramel-makutomusokeria
(tai muuta makeutus- ja makuainetta oman maun mukaan)

Annostele jäiset puolukat sekoitusastiaan. Kun ne ovat puoliksi sulaneet, surauta soseeksi sauvasekoittimella (varo, roiskuu). Lisää astiaan jäätelö ja jatka sauvasekoittimella sekoittamista. Lisää lopuksi maitoa ja sekoita tasaiseksi edelleen sauvasekoittimella. Maista ja lisää tomu- tai muu sokeri tai makuaine. Kaada pirtelö tarjoilulasiin ja koristele puolukoilla tai esim. sitruunamelissalla. Nauti heti pillillä, lusikalla tai juomalla.

Nyt täytyy hieman selittää, miksi tämä veriappelsiinimarmeladin resepti on mukana tässä postauksessa. Kyllästyin vihdoin maaliskuussa syömään aina aamiaiseksi puuroa ja ruisleipää. Halusin välillä paahtoleipää. Yleensä leivon käyttämäni vaalean leivän itse, mutta tällä kertaa päätin katsastaa kaupan tarjonnan. Ihastuin Vähäkyröläisen Kotileipomo Pihlajan leipiin, varsinkin Hurjan Viljaiseen ja olen nyt käyttänyt sitä jokusen viikon, no välillä toki Kauraistakin. Syön yleensä 2 "suolaista" leipää teen kanssa, mutta kolmannen haluan olevan makeampi jälkiruokaleipä. Ja mikäs jälkiruokaleivän makeuttaa paremmin kuin marmeladi. Tuosta samaisesta Ilkka-Pohjalaisesta löytyi veriappelsiinimarmeladin resepti. Nyt kun on kotiaikaa, hain kaupasta pussin sesongin veriappelsiineja (tavallinenkin käy) ja tekaisin aamiaismarmeladin.

Veriappelsiinimarmeladi

Veriappelsiinimarmeladi1 kg veriappelsiineja
1,5-2 dl hillosokeria tai hillo-hyytelösokeria
minttua, sitruunamelissaa tai rosmariinia

Kuori appelsiineistä pois kuori valkoisine osineen. Onnistuu parhaiten, kun leikkaa appelsiinin appelsiinin molemmin puolin napakohdat eli hatit valkoisine sisäosineen pois. Tue sen jälkeen appelsiini napakohdasta leikkuulautaa vasten leikkaa terävällä veitsellä appelsiinin muotoija mukaille kuori valkoisine sisäkuorineen irti.
Laita appelsiininlihat blenderiin tai kulhoon ja soseuta (kulhossa sauvasekoittimella, varo, roiskuu).
Kuumenna appelsiinimassa kiehuvaksi kattilassa ja lisää sokeri ja kuivattu tai tuore yrtti. Keitä 10-15 min. Kuori päältä vaahto ja säilö puhtaaseen lasiastiaan. Käytä mahdollisimman tasaisen avaraa lasiastiaa, jokka saat kaiken hillon pois purkista. Hillo/marmeladi sakenee jäähtyessään ja jääkaapissa.
Alkuperäinen resepti: Ilkka-Pohjalainen 30.1.2020

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Paprikakeitto is my favourite.
    I am crazy for soups!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikakeitto is a good soup as hot soup but also as a cold one during summer. :)

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)