Google Website Translator

maanantai 14. syyskuuta 2020

Punajuuria, parsakaalia ja ananaskirsikoita

Koska elämme edelleen sadonkorjuun aikaa, jatkan vielä kasviksilla. Piirakan täytteenä on tällä kertaa ihanien suomalaisten marjojen sijasta ulkomaista ananaskirsikkaa. Syynä on se, että olen kesän ajan syönyt niin paljon kotimaisia marjoja kaikissa eri muodoissa että oli pakko pitää pieni tauko.

Olen aina pitänyt sekä punajuuresta että parsakaalista ja nyt tekemäni pääruoan alkuperäisen ohjeen löysin Lidlin reseptilehdestä, jossa se oli vegeruokaohjeissa. Itse muunsin sen maitotuotteita sisältäväksi kasvisruoaksi. Jos annoksesta haluaa vegeversion, voi maidon vaihtaa kaurajuomaksi ja crème fraîchen soijajogurtiksi.

Punajuuriletut parsakaali-sienitäytteellä

300 g kypsiä punajuuria paloiteltuna (keitetty tai etikka)
8 dl maitoa
3 dl grahamtäysjyväjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
4-5 oksaa tuoretta timjamia tai 0,5 tl kuivattua
voi-öljyseosta paistamiseen
Parsakaali-sienitäyte
1 sipuli
300 g raakaa parsakaalia
500 g tuoreita tai 3 dl pakastettuja herkku- tai metsäsieniä
250 g (pakaste)herneitä
öljyä paistamiseen
0,25 sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria
1 tl kuivattua meiramia tai tuoretta maun mukaan
1 prk (200 g) Crème Fraîchea
0,75 dl erilaisia siemeniä tai siemensekoitusta
(tuoretta minttua)

Paahda täytteeseen tulevat siemenet kuivalla pannulla ja siirrä ne erilliseen astiaan odottamaan.
Mittaa kaikki lettutaikinan ainekset sekoituskulhoon ja soseuta ne sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota n. 30 min.
Tee täyte. Silppua sipuli. Paloittele parsakaali (myös varsiosa). Paloittele sienet.
Jos käytät tuoreita sieniä, laita ne ensin kuivalle pannulle ja paista, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Jos käytät pakastesieniä, anna sienten hautua kuivalla pannulla, kunnes ylimääräinen neste haihtuu.
Lisää paistinpannulle öljyä ja parsakaali ja sipuli. Anna paistua miedolla lämmöllä (3-4), kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet, n. 10 min. Lisää (jäiset) herneet ja paista vielä pari minuuttia.
Mausta täyte sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja meiramilla. Mausteita saa tulla hieman yläkanttiin. Sekoita joukkoon Crème Fraîche ja siirrä täyte odottamaan.
Paista letut voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä (3-4). Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin paistamaan hieman normaalilettuja paksumpia lettuja kääntämisen helpottamiseksi. Itse kokeilin sitä, mutta en ollut tyytyväinen. Niinpä tein lopuista letuista ohuempia levittämällä taikinaa lusikan avulla pannulla ja paistamalla 1. puolta miedolla lämmöllä (3), kunnes myös näkyvillä oleva 2. puoli oli hyytynyt. Sen jälkeen käänsin
ohuemman letun vaivatta.
Täytä paistettu lettu vihannestäytteellä. Ennen täytteen levittämistä letulle sekoita täytteeseen vielä paahdetut siemenet ja halutessasi tuoreita mintunlehtiä silputtuna. Voit levittää täytteen lämpimän letun päälle ja syödä sellaisenaan. Letun voi myös taittaa taskuksi kuten tortillan ja lusikoida täytteen aikaansaatuun taskuun. Tai täytteen voi levittää letun keskelle ja pyöräyttää letun sitten rullaksi kuten krepin. Krepeiksi pyöräytettyjen lettujen päälle voi halutessaan ripotella juustoraastetta ja lämmittää ne uunissa, kunnes juustoraaste sulaa ja täyte lämpiää.
Alkuperäinen resepti: Liedellä 3/20

Kinuskikissalla oli sivuillaan satokauteen sopiva piirakkaohje Punaherukka-ansa. En kuitenkaan ole punaherukan ylimpiä ystäviä, joten ajattelin tekeväni piirakan kirsikoista. Asioin Lidlissä piirakan suunnitteluvaiheessa, mutta siellä ei ollutkaan kirsikoita. Käteen tarttui kuitenkin paketti ananaskirsikoita ja päätös katsoa tuoreita (mieluummin) tai pakastekirsikoita vielä paikalliskaupasta. Vaan eipä ollut sielläkään kirsikoita (joiden kotimainen satokausi on parhaillaan), vain niitä samoja ananaskirsikoita, joten päädyin niihin. Lopputulos olikin todella onnistunut, pidin ananaskirsikoiden kirpeänmakeasta, hedelmäisestä mausta.

Ananaskirsikka-ansa

Pohja:
225 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 munankeltuaista
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Ananaskirsikkatäyte:
300 g ananaskirsikoita
2 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria
Rahkatäyte:
1 dl sokeria
1 tlk vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
400 g rahkaa
2 munanvalkuaista
Pinnalle:
1/3 pohjataikinasta murustettuna

Rasvaa piirakkavuoka ja halutessasi korppujauhota se. Voit vaihtoehtoisesti vuorata vuoan leivinpaperilla. Lämmitä uuni 200 ºC.
Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset kahteen eri lasiin
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon keltuaiset hyvin sekoittaen niin, että lopputulos on tasainen.
Sekoita erillisessä astiassa jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa ne muutamassa erässä kakkutaikinaan. Erottele 1/3 taikinaa päällisen muruja varten, kiedo se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin.
Levitä 2/3 pohjataikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (4 cm) tasaisesti. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
Erottele ananaskirsikat suojalehdistä ja pese sekä puolita ne kulhoon. Lisää kulhoon perunajauhot ja sokeri ja sekoita.
Nosta piirakkapohja jääkaapista uunin yläosaan esipaistumaan n. 10-15 min.
Sekoita rahkatäyte. Annostele kulhoon sokerit ja perunajauhot ja sekoita keskenään. Lisää kulhoon rahka ja kananmunanvalkuaiset ja vatkaa seos tasaiseksi ja kiiltäväksi.
Levitä ananaskirsikkatäyte esipaistetun ja hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Levitä rahkatäyte ananaskirsikoiden päälle. Ota jääkaapista 1/3 pohjataikinaa ja murusta se piirakan päälle käsin
Paista piirakka uunin alakeskitasolla 200 ºC n. 45 min. Katso piirakkaa aina välillä ja kun pintamuru on saanut kauniin värin, peitä piirakka paiston loppuajaksi foliolla, jotta pintamuru ei pala.
Jäähdytä valmis piirakka.
Alkuperäinen resepti: https://www.kinuskikissa.fi/punaherukka-ansa/

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)