Google Website Translator

sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Viikon viinirypäle

Jokin aika sitten huomasin kaupan tarjouksessa viinirypäleitä. Toki niistä pidän, mutta nykyisin ne myydään n. 500 g rasioissa ja ei tuo maha ihan puolta kilo viinirypäleitä kerralla vedä. Ei se mitään, tokihan niitä voi käyttää ruoanlaitossa siinä missä muitakin hedelmiä. Siitä vaan hommiin.

Salaatin viinirypäleiden uunissapaahtoidean löysin savusuolaa.fi-sivuilta. Tosin olen joskus aiemminkin paahtanut uunissa viinirypäleitä ruokaani varten. Salaatteja laittaessani teen yleensä aina kastikkeen ensin kannelliseen purkkiin ja laitan sen maustumaan jääkaappiin. Jollen sitten tyydy ripottelemaan salaatin päälle vain öljyä ja sitruunamehua tai balsamiviinietikkaa.

Viinirypälesalaatti

Viinirypäleet:
Viinirypälesalaatti
500 g siemenettömiä viinirypäleitä
2 rkl öljyä
1 tl kanelia
0,5 tl maustepippuria
0,25 tl suolaa
Salaatti:
n. 75 g salaattia (esim. jää- tai keräsalaattia)
100 g miniluumutomaatteja
200 g halloumia tai grillijuustoa
öljyä
50 g paahdettuja pähkinöitä tai manteleita
Kastike:
1 rkl tahinia
1 tl soijakastiketta
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
0,5 sitruunan mehu
mustapippuria

Aloita sekoittamalla kaikki kastikeainekset kannellisessa purkissa, ravista hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
Paahda viinirypäleet. Lämmitä uuni 200 ºC. Päällystä uunipelti tai -vuoka leivinpaperilla. Kaada sille öljy ja mausteet, sekoita. Jaa rypäleet tortuiksi ja nosta ne pellille hieroen jokaiseen terttuun kauttaaltaan mausteöljyä. Paista rypäleitä uunin alatasolla n. 15 min, kunnes ne hieman mehustuvat ja jopa halkeilevat. Jäähdytä.
Kuutio juusto ja paista kuutioita paistinpannulla tilkassa öljyä, kunnes ne saavat kauniin värin. Jäähdytä.
Jos et käytä valmiiksi paahdettuja pähkinöitä (cashew, suolapähkinä), paahda pähkinät.
Kokoa salaatti. Revi kulhoon salaatti ja puolita sekaan pestyt tomaatit. Lisää viinirypäleet, juustokuutiot ja pähkinät. Sekoita. Kaada kastike sekaan tai tarjoa erikseen itse annosteltavaksi.

Löysin minulle uuden alueen viinirypäleiden käytöstä pääruoassa. Itselläni oli muutama idea, ajatuksissani olivat possu ja viinirypäleet.  Loppujen lopuksi netistä löytyi resepti, joka sopi ajatuksiini ja pakastimen sisältöön. Tosin ruoan voisi tehdä aivan samalla reseptillä vaihtaen kanafileet possuleikkeiksi.

Viinirypälekana

Viinirypälekana
2 sipuli
2 rkl voita
800 g kana leikkeitä tai reisipaloja
öljyä
2,1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl chilijauhetta
0,25 tl kuivattua timjamia
0,25 tl maustepippuria
2 dl kuivaa punaviiniä
1,2 dl kanalientä
300 g kivettömiä viinirypäleitä
(persiljaa koristeluun)

Kuori sipuli ja leikkaa se renkaiksi tai puolirenkaiksi. Pese viinirypäleet hyvin.
Sulata tilavalla paistinpannulla voi miedolla lämmöllä (3) ja paista voissa sipulia n. 20 min välillä sekoittaen, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja saaneet kauniin ruskean värin. Siirrä sipulit lautaselle odottamaan.
Lämmitä uuni 200 ºC. 
Sekoita kulhossa jauhot ja mausteet. Leivitä kananpalat jauhoseoksessa. Karista ylimääräinen jauho pois. Nosta lieden lämpötilaa (4-5) ja kaada samalle pannulle, jossa paistoit sipulit öljyä. Paista leivitetyt kananpalat muutamassa erässä pannulla n. 2 min/puoli, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Nosta paistuneet kanat uunivuokaan. Kaada päälle haudutetut sipulit ja lisää sinne 2/3 viinirypäleistä.
Kun olet paistanut kanat, anna paistinpannun hieman jäähtyä ja kaada pannulle punaviini ja kanaliemi. Anna liemen kiehua hetken. Rapsuta kiehumisen aikana kaikki paistojäännökset paistinpannulta liemeen. Kaada liemi uunivuokaan kanojen ja rypäleiden päälle. Peitä vuoka kannella ja nosta se uunin alakeskitasolle. Anna hautua uunissa 20 min. Nosta sen jälkeen vuoka uunista, ripottele päälle loput viinirypäleistä, valele kanoja ja rypäleitä liemellä ja paista annosta uunissa vielä 10 min. Nauti riisin ja salaatin kanssa.
Alkuperäinen resepti: https://pinchofyum.com/skillet-chicken-with-grapes-and-caramelized-onions

Jälkiruoan kohdalla minulla oli selvä visio sillä hetkellä, kun näin rypäleet. Niin vahvasti tuli esiin keikauskakku.
 

Viinirypälekeikauskakku

Pohja:
Viinirypälekeikauskakku
200 g kivettömiä viinirypäleitä
40 g voita tai margariinia + 10 g vuokaan
2 rkl sitruunamehua
1 dl fariinisokeria
Taikina:
4 kanamunaa
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 tl suolaa
1,5 tl kanelia
2 dl porkkanaraastetta (n. 40 g)
0,5 dl öljyä
 
Lämmitä uuni 175 ºC. Vuoraa Ø22-24 cm vuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat voilla (ulota reunavoitelua hieman pohjan reunoille, niin leivinpaperi "liimautuu" pohjaan). Pese ja raasta porkkanat.
Pese ja puolita viinirypäleet. Sulata kattilassa rasva ja sekoita joukkoon sitruunamehu ja fariinisokeri. Kaada seos kakkuvuoan pohjalla. Asettele päälle puolitetut viinirypäleet leikkuupinta alaspäin.
Taikinaa varten sekoita kuivat aineet keskenään. Riko kulhoon munat ja lisää sokeri. Vatkaa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kulhoon muut aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan viinirypäleiden päälle.
Paista uunin alakeskitasolla n. 45 min tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Jos pinta uhkaa tummeta liikaa, peitä vuoka foliolla paiston loppuvaiheessa.
Anna kakun jäähtyä hieman ja kumoa se sitten tarjoiluvadille. Tarjoa sellaisenaan tai esim. vaniljakastikkeen kanssa.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä resepteistä. Meillä kasvaa kolmea lajia rypäleitä, mutten koskaan ole osannut hyödyntää niitä ruoanlaitossa. Viiniköynnösten lehtiä osaan kyllä käyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olehan hyvä. Viinirypäle sopii hienosti myös sianlihan kanssa ja muistan nähneeni jossain ohjeen myös hieman sosemaisemmasta kastikkeesta. Jos sitten satoa tulee paljon, läydät osoitteesta https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/79821/Viiniryp%C3%A4leHillo%20tai%20Marmeladi/ ohjeen hillon/marmeladin tekoon. Ja leipomiseen sekä jälkiruokiin viinieypäleet käyvät ihanteellisesti.

      Poista

Mielipiteesi on aina tervetullut :)