Google Website Translator

perjantai 16. lokakuuta 2020

Laillisuuden rajat


Jokunen aika sitten Suomen Helsingissä pidettiin mielenosoitus, jonka aallot liplattavat edelleenkin. Suomalaiseksi itseään kutsuva Elokapina järjesti ennalta poliisille ilmoitetun, määrättyä reittiä kulkevan mielenosoituksen ilmastonmuutoksesta. Tarkoitus oli saada pikkuihmiset ja päättäjät ryhtymään toimiin ilmastonmuutosta vastaan. Niin kuin eivät meidän kansalaisemme ja päättäjämme olisi jo tehneet enemmän kuin tarpeeksi toimenpiteitä ilmastomuutoksen hidastamiseksi. Energiapäätökset, roskien lajittelu, ajoneuvo- ja polttoaineverot jne. Tosin Suomi on vain kärpäsenkakka maailman mittakaavassa, mutta lisää saa aina haluta. Yllättäen mielenosoittajat, en saanut selvää osanottajamäärästä, mutta tuskin heitä edes sataa oli, parkkeerasi vastoin ilmoitettua reittiä itsensä istumaan keskelle ruuhka-aikaan vilkkaasti liikennöityä Helsingin keskustan ajotietä (Unioninkatu). Ei jalkakäytävälle, kuten oli suunnitelmissa ilmoitettu, vaan ajotielle. Kansalaistottelemattomuutta ja päättäjiä uhmaavaa käytöstä, jippii heille.
 
Tarkastellaan ensin hieman Elokapinaa. Heidän juurensa juontavat kansainväliseen, tottelemattomuuteen ja radikalismiin suuntautuneeseen Extinction Rebellion-liikkeeseen, joka sai alkunsa Britanniasta ja on sittemmin levinnyt pitkin ja poikin Eurooppaa ja miksei maailmaakin. Ei siis mikään Suomeen sopiva liike, suomalaiset kun tekevät kaikkensa ilmastomuutoksen epäkohtien poistamiseksi. Eurooppaan liike sopii, Suomessa sen on turha meuhkata. Sitä paitsi liikkeen tosiasiallinen tarkoitus (ilmeni myös mielenosoituksen twiiteistä) on saada aikaan mahdollisimman paljon kohua ja julkisuutta. Ei siis toimenpiteitä, vaan saada julkisuutta ja liikettä tiedoksi suurelle yleisölle. Tässä tavoitteessa ainakin onnistuttiin pääsemällä useaksi viikoksi lehtien palstoille. Lehdet, lakatkaa edistämästä näiden "haluanjulkkikseksi"-liikkeiden pyrkimyksiä. No, samaa voisi sanoa kyllä BB- tai TI-julkimoista.


Poliisi tekstilogo poliisiautossaMitä sitten olisi voinut tehdä, kun hörhöt estivät liikennöinnin vilkkaalla kadulla? Poliisi tuli paikalle ja ilmoitti, että teko on laiton ja mielenosoittajat tullaan poistamaan tieltä. Siinä sitten neuvoteltiin poistumisesta jokunen tunti. Ei tapahtunut muuta kuin, että sillä välin istujat kahlitsivat itsensä ketjuilla pylväisiin, veneenrohjoihin ym. Ei tarkoitustakaan poistua, videoita ja valokuvia sen sijaan otettiin urakalla sitä julkisuuskampanjaa varten. Kun oli aikansa varoitettu, kanniskeltu ym., käytettiin Suomen poliisin viimeisintä keinoa eli kyynelkaasua. Kun et usko, kärsit. Aatteesi vuoksi. Kiitos poliisin, katu saatiin tyhjennettyä. Mitä sitten tekivät nämä lakien uhmaajat? No valituksia oikeusinstansseihin tietenkin. Se julkisuus, ei unohdeta sitä. Lehdet täynnä otsikoita, netti pursuaa mielipiteitä. Varsin tylsää on ollut todeta, että nettikeskustelijat asettuvat osin mieluummin lainrikkojien kuin lainpuolustajien puolelle ja näin lietsovat tottelemattomuutta. Entä sitten, kun tilanne kääntyy sinulle epäedulliseksi? Kun poltat takassa puita, hyväksyt tämän julkisuustempauksen puoltajana myös sen, että nämä aktivistit tulevat väkisin kotiisi sammuttamaan takkatulesi ja parkkeeraamaan pyrstönsä olohuoneeseesi toiminnan lakkauttamiseksi. Saavat hyvät otsikot. 
EU-Media-Futures-Forum-pic 0Asia oli hyvä eli ilmastonmuutostoimenpiteiden ja niiden laajentamisen kannatus, mutta toteutus haki vain mediajulkisuutta. Suomessa on aina saanut osoittaa mieltään jotain vastaan, mutta lakia ei ole syytä rikkoa. Eikä järjestää tempauksia vain saadakseen julkisuutta. Mielestäni poliisi toimi aivan oikein ja mielenosoittajat olivat kansainvälisten vaikutteiden takia aivan väärällä tiellä. Käyttäkää omia aivojanne, älkää toimiko muiden ohjaamana. Vastaavien laillisten ja oikeutettujen mielenilmaisuiden vaikutus pienenee, koska te teette väärin ja lisäksi syyllistätte virkavaltaa omista virheistänne. 

Rupesi muuten hirvittämään ajatus, että samaan aikaan koronalinkona keikkuneessa Vaasassa olisi järkestetty vastaava mielenilmaus. Kun ravintolatyöntekijät järjestivät Helsingissä oman mielenosoituksensa, siellä näkyivät maskit ja turvavälit. Tässä tapauksessa taas liikuttiin vierekkäin ja asetettiin paikalle tulleet poliisitkin alttiiksi virukselle kantamisyritysten yhteydessä. Oliko siinäkään mitään järkeä? Mielestäni toinen hyvä perustelu kyynelkaasun käytölle lähikontaktien sijasta.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)