Google Website Translator

sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Vatsantäytettä tuoreesta mangosta

Taistelin viikolla jälleen yhden sesonkituotteen eli mangon kanssa. Olen yleensä käyttänyt valmista mangososetta (vauvanruoka) tai pakastettuja mangokuutioita. Nyt hankin ihan oikeita tuoreita mangoja. Tutustuessani mangoon selvisi, että tuoreet mangot myydään yleensä raakana ja niitä pitää kypsyttää huoneenlämmössä n. viikko. Tein työtä käskettyä ja reilun viikon päästä minulla oli pehmeämmältä tuntuvia hedelmiä. Sen jälkeen ne piti kuoria. Ohjeistus oli leikata sentti siemenen molemmin puolin, kuutioida hedelmäliha ja irrottaa kuutiot kuoresta. Onnistuu raa'an mangon kanssa, mutta kypsä on liian pehmeä. Sitä paitsi mangossa on keskellä litteä ovaali siemen ja itse hedelmäkin on ovaalinpyöreä. Mistä reunasta niitä sitten leikkaat, missä siemen tulee vastaan kun toisin päin leikattavaa kuutioiksi on vain vajaa sentti ja toisin päin se muu osuus laskettuna sentin matkalta keskeltä. Ja vielä kuoriminen. Siitä näin jopa painajaisia. Aloitin kokeilun perunankuorimaveitsellä ja muutaman vedon jälkeen totesin, että kypsästä mangosta kuori irtoaa alun jälkeen helposti vetämällä. Siemenenpoistokokeilussa 1. mango meni soseeksi, onneksi silläkin on käyttöä. Toinen onnistui kuutioiksi, kunhan paikallistin siemenen suunnan. Taidan jatkossa tyytyä kaupan soseisiin ja kuutioihin, vähemmän sotkuista. Tuli niistä mangoistani sentään tehtyä jotain maistuvaa ja kivaa. Kahdesta mangosta ei tosin tullut paljoa tarjottavaa, mutta ainakin tarpeeksi viikonlopuksi.

Kana-mangoriisi

Kana:
350 g kanansuikaleita
1 dl kermaa
2 rkl vihreätä currytahnaa
1 tl savupaprikajauhetta
Riisi:
7 dl vettä
1 rkl inkivääritahnaa tai tuoretta inkivääriraastetta
1 rkl soijakastiketta
2 valkosipulin kynttä
0,25 tl kardemummaa
0,5 tl garam masalaa
3 dl jasmiiniriisiä
1 paprika
1 rkl öljyä
1 kypsä mango paloiteltuna
paahdettua maapähkinä- tai hasselpähkinärouhetta
Kuori mango, leikkaa talteen palat siemenen ympäriltä ja kuutioi mangonliha. Poista paprikasta kanta, puolita se ja irrota siemenet+valkoinen sisäosa. Kuutioi loppu paprikasta. Kaada pähkinärouhe kuivalle pannulle ja paahda se.
Sekoita kulhossa kerma, currytahna ja savupaprikajauhe. Lisää joukkoon kanasuikaleet ja anna maustua ainakin 1 h.
Kaada kattilaan vesi. Lisää mausteet ja kiehuta seos (4). Lisää joukkoon riisi, laske hieman lämpötilaa (2) ja keitä riisiä, kunnes neste on imeytynyt niihin ja riisit ovat pehmeitä.
Lämmitä öljy paistinkasarissa ja lisää paprikakuution. Kuullota niitä 5 min., lisää kanasuikaleet marinadeineen. Paista niitä n. 15 min, kunnes kana on kypsää. Lisää riisi mausteineen ja lämmitä edelleen 10 min. Lisää lopuksi pannulle mangokuutiot+mehu ja pähkinärouhe ja jatka paistamista n. 3 min. Nosta paistos pois liedeltä.
Alkuperäinen resepti: https://www.valio.fi/reseptit/broileri-mangoriisi-intialaisittain/


Mango-valkosuklaamousse

125 g valkosuklaata
2 kananmunaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl sokeroimatonta mangososetta
0,5 dl paahdettuja, suolattuja manteleita rouhittuna
Päälle: 
paahdettua mantelirouhetta tai kinuskikermavaahtoa

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä hiukan.
Vatkaa keltuaiset kevyesti ja kaada vaahto suklaasulan joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon myös hunaja ja mangosose ja mantelirouhe, sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto.
Annostele mousse tarjoiluastioihin ja anna tekeytyä jääkaappissa vähintään 2 h. Koristele mantelirouheella tai kinuskikermavaahdolla.
Alkuperäinen resepti: www.soppa365.fi

Olen joskus aikaisemmin kuivannut ylijäänyttä marjasosetta makeisnauhoiksi. Koska mangososetta jäi yli, päätin kuivata senkin nauhaksi.

Mangonauha

n. 300 g mangososetta (sokeroimatonta)

Lämmitä uuni 65 ºC. Vuoraa uunipelti tuorekelmulla. Levitä sose tasaiseksi kerrokseksi (n. 3 mm) pellille.
Anna soseen kuivua uunissa , kunnes sen väri on muuttunut tummaksi ja kuultavaksi (n. 6-8 h).
Anna levyn hieman jäähtyä ja kumoa se leivinpaperille. Leikkaa levy leivinpapereineen suikaleiksi ja kääri kerälle.

 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)