Google Website Translator

sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Viikonloppuna viikunaa ja possua

Viikuna
Tuoreet viikunat ovat juuri nyt sesongissa ja koska olen käyttänyt aiemmin vain kuivattuja viikunoita, oli aika perehtyä niiden sielunelämään. Opin ainakin sen, että ohutkuorista viikunaa ei yleensä tarvitse kuoria, ulkomaisena hedelmänä ne toki pitää pestä hyvin ennen käyttöä. Tuore viikuna myös pilaantuu helposti, pitää käyttää mahdollisimman pian ja säilyttää kotona +2 - +5 ºC lämpötilassa eli jääkaapissa. Ihmettelinkin tämän tiedon jälkeen, miksi niitä myydään Hevi-osastolla huonelämpötilassa. Lisäksi opin kantapään kautta, että tuoreet viikunat kannattaa ostaa mieluummin irtotavarana itse yksilöt valikoiden kuin valmiiksi pakattuna. Siinä pakkauksessa kun voi yllätyksenä tulla mukaan homeisia ja ylikypsiä yksilöitä. Mutta omat viikunani hain pääosin saksalaiskaupasta irtokappaleina, laitoin ne jääkaappiin ja muutin ruoaksi mahdollisimman pian.

Ensimmäinen kokeilu olivat uunissa paahdetut viikunat. Tästä ruokalajista saa alkuruoan laittamalla uunivuokaan valmistelluiden viikunoiden päälle ennen uuniin laittoa nokareen Brie- tai vuohenjuustoa ja tarjoamalla sen ilmakuivatun kinkun kanssa tai juustotarjottimella. Jälkiruoaksi se muuntuu, kun kylkeen vatkataan makea vanilja-mascarponevaahto.

Uuniviikunat

Uuniviikuna
6 kpl tuoreita viikunoita
1,5 rkl voita
1 dl hasselpähkinärouhetta
1,5 rkl hunajaa
0,5 tl kanelia
1,5 tl raastettua sitruunan tai appelsiinin kuorta
1,5 tl tuoretta timjamia
suolaa
(Brie-tai vuohenjuustoa/vanilja-mascarponevaahtoa)

Pese viikunat.  Leikkaa ne neljänneksiin niin, että osat jäävät kuitenkin pohjaosasta kiinni.
Esilämmitä uuni 175 ºC. 
Sekoita hunaja, kaneli, kuoriraaste ja timjami keskenään.
Asettele viikunat uuniastiaan. Ripottele päälle (ja ympärille) hasselpähkinärouhe. Levitä maustettu hunaja viikunoille. Ripauta päälle hieman suolaa. Voit halutessasi lopuksi lisätä viikunoiden päälle nokareen Brie- tai vuodenjuustoa.
Paista viikunoita uunin keskitasolla n. 8-10 min,, kunnes pähkinät saavat hieman väriä. Anna jäähtyä ja tarjoa ilmakuivatun kinkun, juustojen tai vaahdon kanssa.
 
Pääruoaksi olin  suunnitellut porsaan leikkeitä viikunakastikkeella. Valitettavasti totesin paikalliskaupassa, että ainoat sillä hetkellä tarjoilla olevat marinoimattomat leikkeet oli pakattu suurperhepakkauksiin (n. 8 leikettä/pakkaus).  Joten otin tilalle pienen sisäfileen. Olisi ollut ihanaa tehdä siihen sivuun uunissa kypsytettyjä, savustettuja viikunoita. Mutta milläs savustat ilman ravintolalaitteita kerrostalokaksiossa? Joten viikunat humpsahtivat kastikkeeseen.
 

Possun sisäfilee ja viikunakastike

Possun sisäfilee ja viikunakastike
1 porsaan sisäfilee, maustamaton
suolaa, mustapippuria
öljy-voisekoitusta (1+1 rkl)
Marinadi:
1 dl ananasmehua
0,5 dl soijakastiketta
1,5 rkl inkivääriä raastettuna tai tahnana
2 rkl sokeria
Viikunakastike:
n. 450 g tuoreita viikunoita
0,8 dl punaviiniä
1,2 dl lihalientä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
0,5 tl sokeria
pari oksaa tuoretta timjamia

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita possunfilee pakastuspussiin tai ilmatiiviiseen rasiaan ja kaada joukkoon marinadi. Anna maustua useampi tunti, mieluummin "yön" yli välillä käännellen.
Esilämmitä uuni 120 ºC. Lämmitä öljy-voiseos paistinpannulla kuumaksi (kunnes voi lakkaa tirisemästä). Nosta filee pois marinadista ja kuivaa se. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paista kuumalla pannulla fileeseen nopeasti ruskea pinta. Nosta filee uunipannulle ja viritä paksuimman kohdan keskelle lihalämpömittari. Paista fileetä uunissa, kunnes lämpömittari näyttää 65 ºC. Nosta paistunut filee ison foliopalan päälle ja kääri se foliopakettiin. Anna vetäytyä paketissa 10-15 min. Muista kaataa uunipannulta sille mahdollisesti valunut neste kastikkeen joukkoon.
Tee fileen paistuessa kastike. Pese viikunat, pilko ne neljään osaan ja laita kattilaan. Lisää kattilaan muut kastikeainekset. Lämmitä kastike liedellä kiehuvaksi, laske lämpötilaa ja anna poreilla kansi hieman raollaan, kunnes viikunat ovat pehmenneet (n. 20-30 min). Tarkasta maku. Paseeraa kastike siivilän läpi.
Tarjoile possu ja kastike riisin, perunan tai vaikkapa ohran kanssa.

Kun kyseessä oli hedelmä, joskaan ei niin makea kuin kuivattu versio, piti leipoa jälkkäriksi viikunagalette. Olen aina ihaillut galetteja, jotka ovat jotenkin maalaisversio väliltä makea pizza ja piirakka. Galetessa pohjana käytetty ricotta oli tällä kertaa peräisin kaupan hyllyltä, mutta ricottaa voi helposti tehdä myös itse. Galetten reunat oli tarkoitus voidella, mutta kaikessa kiireessä se unohtui minulta, hyvännäköinen tuotos tuli silti.

Viikunagalette

Viikunagalette
1 prk (200 g) rahkaa
200 g margariinia tai voita
0,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
0,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
400 g tuoreita viikunoita
1 prk (250 g) ricottaa
2 rkl sokeria
Voiteluun: 1 kananmuna
Päälle: tomusokeria 

Vatkaa rahka, pehmennyt rasva ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet rahkaseokseen ja sekoita lusikalla nopeasti tasaiseksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja laita jääkaappiin kovettumaan. noin tunniksi.
Pese viikuna, leikkaa niistä kova kanta pois ja jaa ne 4-6 osaan.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kaada pohjataikina pellin päälle ja muotoile siitä jauhotetuilla käsillä pyöreä pohja (tulee melkein pellin kokoinen).
Levitä pohjan päälle ricotta kerrokseksi jättäen reunoille reilusti vapaata tilaa. Levitä ricottakerroksen päälle viikunalohkot. Ripottele pinnalle sokeria.
Käännä taikinan täytteettömät reunat piirakan päälle. Voitele reunat munalla.
Paista uunin alakeskitasolla 175 ºC n. 45 min. Jäähdytä.
Koristele galette tomusokerilla ja tarjoile esim. jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Alkuperäinen resepti: Kodin Kuvalehti 18/2017

Tässä olivat minun verrattain yksinkertaiset tuoreviikunareseptini. Tuore viikuna taipuu myös vaikka hilloksi, salaatiksi tai kakuksi. Miksei vaikka pizzaksikin, jos sille päälle sattuu.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)