Google Website Translator

sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Kaalia, kalaa, juureksia ja marjoja - kaikki kotimaista

Kuusenkerkkäpestolohi lisukkeineen
Kävin välillä ulkomaisten sesonkituotteiden puolella mutta nyt palasin nauttimaan kotimaisen sadon tuotteista. Kiitos kotimaisten viljelijöiden, jo kurpitsajuhlan päätuotteita löytyi kotimaisena. Myös tämän syksyn kaalit ovat kotimaisia valtaosin ja tietenkin juurekset. 
Salaattini syntyi yhdistelmänä omista suunnitelmistani ja syksyn S-ketjun ruusukaalicesarsalaatista. Olin jo kauan halunnut yhdistää pekonin ja ruusukaalin ja nyt se onnistui. Salaatti käy sekä lämpimästä lounassalaatista että kylmästä lisuke- tai iltapalasalaatista. Leipänä voi käyttää joko kaupan leipää tai itse tehtyä (itse tein 1. version täysjyväpaahtoleivästä, toisen kurpitsaleivästä). Mikä parasta, kuivahtaneen tai vahingossa murentuneen leivän palat uppoavat tähän salaattiin.

Ruusukaali-pekonicesarsalaatti

Ruusukaali-pekonicesarsalaatti
3 palaa täysjyväpaahtoleipää tai muuta leipää
2 rkl öljyä
1 tl Herbes de Provence-yrttisekoitusta
1 pkt (140 g pekonia)
400 g ruusukaalia
Kastike:
1 valkosipulin kynsi
1 kananmuna
4 anjovisfileetä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl Dijon-sinappia
0,5 tl mustapippuria
1 tl hunajaa
1 dl öljyä
 
Kuutio leipäpalat. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Huuhtele ruusukaalit, leikkaa niistä pois kova kanta ja suikaloi ne.
Lämmitä paistinpannulla öljy. Lisää sekaan Herbes de Provence-mausteseos (tai mieleisiäsi yrttejä) ja leipäkuutiot. Paista leivät kevyen ruskeiksi. Nosta paistinpannu pois liedeltä odottamaan.
Levitä pekonisuikaleet kylmälle paistinpannulle. Nosta pannu liedelle kuumentumaan ja jatka pekonien paistoa, kunnes ne ruskistuvat rapeiksi. Jos sait pekonia, josta rasva ei helposti irtoa vaan pekonit alkavat tarttua pannuun, lisää pannulle liraus öljyä tuloksen parantamiseksi. Nosta rapeutuneet pekonit pannulta talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jätä pekonirasva pannuun.
Nostele pannulle pekonirasvaan ruusukaalisuikaleet ja laske hieman lieden lämpötilaa (3). Paista ruusukaalisuikaleita pannulla n. 5 min, kunnes ne lämpenevät ja hieman pehmenevät säilyttäen kuitenkin purutuntuman ja kauniin vihreän värin. Sekoita aina välillä, älä ruskista kaalia.
Laita kaikki kastikeainekset öljyä lukuun ottamatta korkeaan astiaan. Hienonna ne sauvasekoittimella. Lisää lopuksi sekaan öljy ohuena nauhana sauvasekoittimen koko ajan käydessä.
Lisää paistinpannulle ruusukaalien joukkoon leipäkuutiot ja pekonisuikaleet ja anna lämmetä aivan hetki (1-2 min). Nosta pannu liedeltä ja sekoita lopuksi sekaan kastike. Nauti lämpimänä tai kylmänä lounassalaattina, lisukkeena tai iltapalana.

Suomalainen menestysresepti-ohjelman voitti tänä vuonna suomalainen pesto ja kuusenkerkän ystävänä ostin sitä purkillisen sopivana ajankohtana käytettäväksi. Se ajankohta sattui tulemaan nyt, kun pakkasessa oli kotimainen lohifilee ja kaupasta sai lisukkeeksi kotimaisia juureksia. 

Kuusenkerkkäpestolohi

Kuusenkerkkäpestolohi
1 lohifilee (800-1000 g)
suolaa
0,5 sitruunan mehu
1 prk (140 g) kuusenkerkkäpestoa (tai itse tehtyä pestoa)

Huuhtele fileen nahkapuoli ja kuivaa filee talouspaperilla. Laita filee leivinpaperilla peitetylle uunipannulle nahkapuoli alaspäin. Leikkaa fileen pintaan 5-6 poikittaista viiltoa (ei ihan läpi fileen).
Ripottele fileelle suolaa ja purista päälle sitruunan mehu. Levitä lopuksi pesto fileen pinnalle tasaiseksi kerrokseksi niin, että pesto menee myös sisään leikattuihin viiltoihin.
Paista kalaa 180 ºC uunissa keskitasolla n. 20 min. Voit lopuksi kääntää päälle ylägrillivastuksen ja paistaa sillä vielä muutaman minuutin (ei pakko). Anna kalan vetäytyä paiston jälkeen hetken aikaa.

Uunilanttukuutiot

Uunilanttukuutiot
1-2 lanttua
40 g voita
0,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
 
Pese ja kuori lantut. Kuutio ne n. 2x2 cm kuutioiksi.
Laita kuutiot uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja annostele hunaja. Sekoita.  Paloittele päälle voi.
Paista lanttuja 200 ºC uunissa ensin yläosassa, kunnes pinta saa hieman väriä. Siirrä sen jälkeen vuoka keskitasolle ja peitä se kannella tai foliolla. Tarkasta välillä ja sekoita. Jos kuutiot näyttävät kuivuvan, lisää tilkka vettä. Paista n. 40-60 min, kunnes haarukka läpäisee lantut ja ne tuntuvat pehmeiltä. 
 

Gratinoitu kyssäkaali

Gratinoitu kyssäkaali
1 kyssäkaali
voita tai öljyä
2 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 kananmunan keltuainen
1 dl emmentaljuustoraastetta
 
Kuori kyssäkaalista pois kuori ja sen alla oleva puiseva kerros. Leikkaa kaali n. 1,5x1,5 cm kuutioiksi.
Lämmitä rasva pannulla ja lisää kaalikuutiot. Kääntele kuutioita voissa 2-3 min (älä ruskista) ja lisää kerma. Keitä keskilämpötilalla (3) kaalikuutiot kypsäksi. Mausta kypsät kaalit suolalla, mustapippurilla ja muskotilla.
Kaada jäähtynyt kaaliseos uunipannuun. Sekoita joukkoon munankeltuainen ja ripottele päälle juustoraaste. Kuorruta gratiini nopeasti 250 ºC uunissa, kunnes pinta saa väriä ja seos on kuumennut.
Alkuperäinen resepti: kotiliesi.fi/resepti/eero-makelan-kyssakaaligratiini

Kesän jälkeen pakastimesta löytyy marjoja vähän joka lähtöön. Tällä kertaa yhdistin jälkiruokapiirakkaan aronian ja puolukan. Tämä on siitä hyvä piirakka, että pohjaan ja täytteeseen voi upottaa kaikki maitotuotejämät. Voit käyttää pohjassa jogurtin sijasta rahkaa tai kerma-rahkaseosta ja samoin täytteessä esim. jogurttia tai tuorejuusto-kermaseosta. 

Puolukka-aroniapiirakka

Puolukka-aroniapiirakka
Pohja:
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1 dl sulatettua margariinia ja öljyä
1 dl vaniljajogurttia (tai maustamatonta jogurttia + 1 tl vaniljasokeri)
Täyte:
230 g puolukoita (jäisiä)
115 g aroniamarjoja (jäisiä)
(sokeria)
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl jogurttia
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria

Voitele ja korppujauhota Ø22 cm piirakkavuoka. Esilämmitä uuni 175 ºC.
Sekoita kulhossa pohjan kuivat aineet keskenään. Siirrä ne kulhon toiselle reunalle ja riko toiseen reunaan kananmuna. Lisää sen joukkoon rasva ja jogurtti. Sekoita niitä lusikalla hieman keskenään ja sekoita sitten kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue pohjan reunat ja esipaista pohjaa n. 15 min. uunin yläkeskitasolla.
Sekoita kulhossa puolukat ja aroniamarjat keskenään. Jos et ole kirpeän ystävä, lisää joukkoon hieman sokeria. Marjat saavat olla jäisiä. Levitä marjat hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle.
Sekoita kulhossa rahka, jogurtti, muna ja vaniljasokeri vispilällä sekaisin. Kaada seos piirakkaan tasaisesti marjojen päälle.
Paista piirakka uunin alakeskitasolla n. 45-50 min. Jos pinta uhkaa ruskistua liikaa, peitä piirakka foliolla. Nauti jäätelön tai kinuskikastikkeen kanssa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)