Google Website Translator

sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Sato valmistuu, syksy lähenee

Syksy alkaa hiljalleen hiipiä istutuksiin parvekkeellakin. Kukkivista kukista saa napsia enenevässä määrin kuihtuvia kukkia pois ja uusia tulee tilalle vain vähän. Parvekkeen hyötykasvisato taas alkaa hiljalleen kypsyä. Tosin puutarhamansikoita sai amppelista jo kesäkuussa, nyt alkavat kypsyä kuukausimansikat istuttamistani pikkutaimista. Ensi keväänä noita kuukausimansikan taimia saisi istuttaa jo paljon aikaisemmin, jos niiden haluaa tuottavan sato jo kesän aikana. Tosin niiden maku poikkeaa täysin puutarhamansikasta. Kuukausimansikan maku kallistuu metsämansikan suuntaan ja kokokin on sama kuin metsämansikalla, ainakin ruukussa kasvatettujen. Se on kukkinut nyt heinäkuussa komeasti, mansikanraakileet vain näyttävät kovin pieniltä lannoituksesta huolimatta. Niitä napsin nyt parvekkeelta sitä mukaan, kun kypsyvät.

Istutin parvekelaatikkoon kesän alussa kolme keltaisia tomaatteja tuottavaa parveketomaatin tainta ja 3 napostelupaprikan tainta. Nyt niiden sato alkaa pikku hiljaa valmistua. Tomaatteihin on pulpahtanut tähän mennessä yli 30 raakiletta. Viime vuonna sain syksyllä nostaa vastaavan parvekelaatikon sisälle ikkunanlaudalle kypsymään, kun tomaatinraakileeni eivät suostuneet punastumaan ulkona. Nämä keltaiset sen sijaan kypsyvät hyvin, kolmannes on jo keltaisena ja useamman olen syönytkin. Kyllä on runsaasti makua jopa parvekelaatikon tomaatissa verrattuna talven ulkomaiseen tuontitomaattiin. Paprikat sen sijaan ovat tuottaneet viime vuoden minipaprikaan verrattuna vähäisen määrän raakileita, vain n. 2 paprikaa/taimi toistaiseksi. En tiedä miksi, huolimatta kastelusta ja lannoituksesta, ne tiputtivat kuumimpaan aikaan aika paljon kukistaan varsineen heti kukittuaan tuottamatta raakileita.

Olen jo vuosia istuttanut keväisin ämpäriperunoita. Laitan niitä kahteen ämpäriin, 3 perunaa/ämpäri. Sato riippuu sitten aina vuodesta, viimevuotiset olivat erittäin pieniä ja sadon sai myöhään. Tämän vuoden perunasato on vielä arvoitus. Mutta niitä en istutakkaan pelkästään omien uusien perunoiden toivossa. Pidän myös niiden vihreästä tuotoksesta. Kun parvekkeen nurkassa kasvaa kahdesta ämpäristä komeita perunanvarsia, tuntuu kuin parvekkeella olisi upea pensas. Minusta on kiva nauttia kesällä vihreästä parvekkeesta ja joinakin vuosina perunat ovat jopa kukkineet. Koska käytän siemenenä kaupan ruokaperunaa, niin ei käy usein, mutta aina silloin tällöin tulee yllätyksiä.

Myös yrtit ovat viihtyneet hyvin parvekkeella, lukuun ottamatta thaibasilikaani. Se ei suostunut tihentymään huolimatta siitä, että napsin jo sen hankkiessani latvaosat ruoka-ainekseksi. Se tuotti jokusen uuden lehden ja kasvustoa latvoihin, mutta pääasiassa se kasvoi tyhjää vartta alaosasta ja alkoi nyt heinäkuun lopulla pikkuhiljaa kuihtua. Loppujen lopuksi ei auttanut kun napsia lehtiosat kuivumaan.
Muut yrtit sen sijaan ovat olleet sekä ruoanlaittokäytössä että tuottamassa uutta kasvustoa. Tällä hetkellä parvekkeella kasvavat ruohosipuli, timjami, minttu ja 2 basilikaa. Ruohosipuli ja toinen basilika ovat kasvaneet siemenistä, muut taas keväällä ruoanlaittoon ostamistani ruukkuyrteistä. Toinen basilikani oli myös alkuvuodesta ruoanlaittoa varten hankittu ruukkubasilika. Koska en ole kaksinen kasvienhoitaja (onneksi herneenversot ovat sen suhteen anteeksiantavia, niiden kasvatus onnistuu ympäri vuoden), basilikani oli keväällä kuihtunut kahdeksi muutamalehtiseksi basilikanvarreksi. Lykkäsin sen parvekkeelle ja nyt siinä on kaksi runsaslehtistä basilikan vartta. Myös mintun tarina olisi voinut päättyä huonosti. Siirtäessäni sitä kaupan ruukusta uuteen ruukkuun siinä oli jo pitkät juuret, joista osa katkesi istutuksen yhteydessä eikä minttu muutaman viikon päästä näyttänyt selviytyjältä jaa ruukku oli täynnä kuolevia oksia. Ihmeen kautta kuitenkin jotkut osat selvisivät ja kesä ulkona on tuottanut komean mintun.

Olette saaneet myös kevään ja kesän aikana lukea näiltä sivuilta villiyrttien hakuretkistäni ja niiden käytöstä. Nyt ajankohtaisia ovat marjat, joiden satonäkymät ovat valitettavasti tällä hetkellä huonot. Mustikkaa on jonkin verran, mutta pientä. Vadelman kohtalo on sama ja kun lisäksi Vaasan Vesi/kaupunki hävitti lempivadelmapaikaltani kaikki pensaat talvella, eipä taida tulla siitäkään pakastimeen satoa. Sieniä toivon putkahtelevan, kunhan sataisi. Mitenkähän jatkossa käy marja- ja sienisatojen, jos ilmastomme muuttuu kuumaksi ja kuivaksi kuten tänä kesänä?

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)