Google Website Translator

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Paikalliskaupat katoavat

Harmittaa taas tavattomasti, vaikka tämän vuoden alussa lupasin, etten suuremmalti kiukuttele harminaiheista. Tällä kertaa on pakko. Meillä täällä periferiassa on 2 kauppaa. S-market ja n. 1,5 vuotta sitten Siwasta K-marketiksi muuttunut pienempi kauppa. K-marketissa toimii myös postin ja Matkahuollon toimipiste. Jonkin aikaa sitten sain kuulla, että K-market tullaan lopettamaan. Tarkastin asian kaupasta ja tottahan se oli. He lopettavat maaliskuun lopussa vk. 12 eli juuri ennen pääsiäisviikkoa.

K-marketin logoHassuinta oli lopettamisen syy. Viime vuoden puolella S-markettimme uudisti ilmettään ja investoi rahaa kaupan pitämiseksi uudenlaisena ja enemmän tavaraa vetävänä. K-marketin lopettamisen syy taas on se, että sinne pitäisi investoida rahaa kaupan laitteiston ym. uudistamiseksi. Sanotaan vain, että onhan meillä 3 km kävelymatkan päässä Huutoniemen K-Supermarket posteineen, voitte asioida jatkossa siellä. Toisaalta taas toiseen suuntaan Liisanlehtoon aiotaan joskus tulevaisuudessa rakentaa uusi K-Citymarket. Tietysti alueelle, jonne pääsevät mukavasti vain autoilevat ihmiset samoin kuin toiseen nykyiseen Citymarkettiin, Kivihakaan. Sen sijaan bussiyhteyksien päässä oleva Citymarket Vaasan keskustassa aiotaan samassa yhteydessä muuttaa Supermarketiksi, koska K-ketjun mukaan 3 Citymarkettia tämän kokoisessa kaupungissa on liikaa. On sääli, että kauppaketjujen ajattelutapa on muuttunut tähän suuntaan. Investointi paikalliskauppaan, joka palvelee asukkaitaan ei kannata. Investointi anonyymiin, isoon markettiin kannattaa. Usein kauppaketjut esittävät, että jos toivot jotain tuotetta kaupan valikoimiin, puhu siitä kauppiaallesi. Se on onnistunutkin näissä paikalliskaupoissa. Mutta menepä tekemään se sama jossain suuressa automarketissa. On kuin tuuli huuliasi liikuttaisi, olet vain yksi 10.000 asiakkaasta muiden joukossa. Mitä se siellä kauppiasta hetkauttaa, jos et löydä haluamaasi tuotetta. Vieressä on toki toinen automarket, hae sieltä. Jos löytyy.

Joskus maailmanaikaan Suomessakin oli tärkeää pitää kyläkauppoja ja lähiökauppoja, jotta asukkailla olisi edes peruspalvelut. Tätä nykyä tuntuu olevan tärkeämpää rakentaa isoja automarketteja asutusalueiden ulkopuolelle autoilevien asiakkaiden käyttöön. Yksittäisillä ihmisillä tuntuu olevan halu vähentää ilmastomuutoksiin vaikuttavia tekijöitä, kun taas kauppaketjuilla tuntuu olevan tahto lisätä ilmastohaittoja rakentamalla marketteja autoileville. Kumpaakohan me kaupassakävijät haluamme, pikkukaupan omille kulmillemme vai sen ison marketin automatkan päähän kotoamme? Lisäksi Suomessa meitä haittaa se, että kilpailu on käynyt kotimaassamme kovin vähiin. S- ja K-ketjut ovat vähitellen syöneet kaikki yksityiset kaupat ja muut ketjut. Nykyisin vain Lidl kilpailee päivittäistavarakaupassa näiden ketjujen rinnalla. Itse hurraisin suureen ääneen, jos saisimme rinnalle jälleen yksityiset kaupat, jotka ostaisivat paikallisilta ja alueen tuottajilta tuotteet ja saisivat myydä niitä ostajille ilman keskusliikkeiden väliporrasta. Siksi kai REKO, torit ja hallit ovat tarpeellisia välikäsien poistamiseksi. Kunhan niissäkin hinnat pysyvät hallinnassa eikä heittäydytä yliahneiksi. Tosin meillä tuntuu olevan myös turhan paljon kauppoja sääteleviä lakeja ja säännöksiä. Joskus ne tuntuvat jopa keskusliikkeiden lobbaamilta ja kieltävät esim. läheltä ostetun tuotteen myymisen suoraan kaupassa, se tulee kierrättää keskusliikkeiden varastojen kautta paikalliseen kauppaan. Tiedä häntä, olisikohan lainsäätäjien ja päättäjien syytä työttömiä rankaisevien aktiivilakien ja sotesotkujen sijasta keskittyä vain turhan byrokratian purkamiseen? Ehkä sillä luotaisiin työpaikkoja sen sijaan, että suistetaan ihmisiä köyhyysrajan alapuolelle. Päivän sana tosin tuntuu oleva: Vaikeuta mielummin kuin helpotat, rankaise mielummin kuin kannustat.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielipiteesi on aina tervetullut :)